Snoblesse Oblige 2024/3.

  • Narancs
  • 2024. január 17.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Tudorkodókat, sok tacskó tanoncot: / képmutatókat küldtél rám, Uram, / kegyelmed osztják egymás közt előre / ölebeid, mint képzelt ócska koncot, / közéjük engem úgy vetett kezed – / megunt kesztyűt, kit már levetkezett…

(Kovács András Ferenc: Michelangelo fohásza)

péntek január 19. 15.00 Lassúság lakásszínház x SZFE – Kollokvium III szakaszban Milan Kundera emlékére

Miért tűnt el a Lassúság öröme? Erre keresik a maguk válaszát egy franciaországi kastélyban összegyűlt vegyes társaság tagjai: rovarkutatók, tévések, egy politikus, egy gépírónő, valamint a 18. századból érkező Madame de T. és rajongó lovagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadását írta és rendezte: Regős Simon. Osztályvezető tanárok: Horváth Csaba, Hegedűs D. Géza, Rába Roland és ifj. Vidnyánszky Attila. Másnap ismét.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

péntek január 19. 18.00 A 180-as Csoport – könyvbemutató

A 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programján mutatják be Dargay Marcell kötetét, a szerzővel Fazekas Gergely zenetörténész beszélget. Közben archív filmfelvételeket is lejátszanak, és volt 180-as Csoport-tagok is fellépnek élőben.

(BMC Zenei Információs Központ és Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

péntek január 19. 19.30 Frida Kahlo balladája

Frida örök, ahogy Fazakas Juli is, aki az Anyaszínház szubjektív hangvételű, különleges előadásában a festőnőt alakítja. Sediánszky Nóra és Menszátor Héresz Attila átirata jórészt Frida írásaira, mű­vei­re, valamint García Lorca-szövegekre épül.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

péntek január 19. 20.00 Manaky, Dubapest – koncert

Autentikus reggae rezgések, költői szövegek, pozitív üzenetek, drum and bass és pszichedelikus örömtorna.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek január 19. 20.00 Amberjack WHY WHY, Turn Signals – koncert

Évadnyitó koncert három magyar zenekarral a new wave, az indie rock, illetve a bluesos hard rock jegyében. Fordított sorrendben.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szombat január 20. 19.00 HétköznaPICSAlódások, Macskanadrág, Nem Ajánlott – koncert

Hagyomány, hogy Picsa-koncerttel kezdődik Pécsen az év. Előtte bemelegítés, utána after parti és lesz még két baráti zenekar is, akiket a nevük ellenére melegen ajánlanak.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

szombat január 20.  19.30 Hermész

Hízeleg, gúnyol, nyargal, szemlélődik, üldöz, menekül, vívódik, győz és veszít, árul és elárul, csábít és elhagy. A TranzDanz új produkciójában lényünk sötét oldalát táncolja el Tókos Attila Kovács Gerzson Péter koreográfiájára. A zeneszerző a DJ Yeromos néven is elhíresült Kovács Jeromos.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

szombat január 20. 20.00 Zuhanások

Franck Vigroux zeneszerző-rendező olyan vizuális kísérletének lehetünk tanúi, amelyben minden elem dramaturgiai szerepet kap. Az elektronikus opera igazi multidiszciplináris csemege: zene, látvány, tánc, színház és képzőművészet meghökkentő egyvelege.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szombat január 20. 20.30 Terra Profonda – koncert

Olaszul „mély földet” jelent a tizenkét éve indult formáció neve, stílusuk valahol az ősblues, a folk, a sanzon és a színházi alkalmazott zene között van, és aminek hatalmas átütőerőt ad a különleges hangszerelés és Vincenzo Lo Buglio karakteres, szinte sámánisztikus bariton éneke. Minden Terra Profonda-koncert egy drámai színházi előadás és egy szertartás hangulatát is hordozza. Kiss Krisztián játszik kobozon, szaxofonon és ír buzukin, Szabó Mátyás pedig akusztikus és basszusgitáron. A belépővel közvetlenül a zenészeket és a programok megvalósulását támogatjuk.

(Lumen Kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

szombat január 20. 22.00 Ősparty

Pontosan tíz éve volt az első Ősparty a harminc évvel ezelőtt indult acid party kultúra és az elektronikus zenei kreativitás kezdetei­nek bemutatására olyan előadók segítségével, akik már akkor is zenéltek. Ez a korszak új zenei világokat és stílusokat teremtett. Most visszatekinthetünk az elmúlt harminc év legemlékezetesebb pillanataira. Két helyszínen a hazai legjobb, klasszikusnak számító acid, trance és goa DJ-k pörgetik majd a lemezeket. Bernathy Zsiga, Mush, Oleg, Titusz, Infragandhi, Snag, Skarma, Toge, Showma és Lucy. A látványért VJ Turbo és Beno, a dekorációért pedig a Mangro Forest Art Studio, a PsyEmber és Goof Art Deco felel.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

 vasárnap január 21. 16.00 A szenvedély íze – premier előtti vetítés

Az 1885-ben játszódó, Marcel Rouff regénye nyomán készült gasztro­filmért és szerelmi történetért Anh Hung Tran a cannes-i filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó díjat nyerte. Benoît Magimel és Juliette Binoche a főszereplők, de „csak itt, csak most” Mautner Zsófia és Gyárfás Dorka is hozzáteszi élőben magát. A vetítés után beszélgetnek a francia konyha rejtelmeiről, és exkluzív finomságot kóstoltatnak.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

 vasárnap január 21. 17.00 Hangfoglaló Minifeszt

A Hangfoglaló Programiroda idén is könnyűzenei koncertekkel és nagyszabású rendezvénnyel ünnepli a Magyar Kultúra Napját. Tizenhárom előadó mutatkozik be az Induló Előadói Alprogram 2024-es támogatottjai közül, többek között a Cserihanna, Palágyi Ildikó, a Selah Vie, a Tengeri Püspök, a Vodka for Kids és a Wires. A rendezvényre a belépés ingyenes!

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

 vasárnap január 21. 18.00 Peter Ablinger: Das ökologische Manifest – koncert

A kortárs osztrák zeneszerző a saját szerzeményeit adja elő Nikolaus Gerszewski, Samira Spiegel, Kaincz Orsolya és David Karla társaságában. Arra buzdítja önmagát és a művészeket, hogy ha már nem tudják megakadályozni a világ rossz tendenciáit, legalább a cselekvésképtelenséget, a szégyenletes kudarcot ne eltakarni, hanem nyíltan és látványosan megmutatni akarják. Mindezt a 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programján. Közreműködik: Bolcsó Bálint.

(Fuga, Bp. V., Petőfi S. u. 5.)

 

hétfő január 22. 19.00 Százféle változatban – koncert

A Komp Kollektíva csapata Cseh Tamás 80. születésnapjára készítette Cseh Tamás és Másik János dalaiból ezt az életműkoncertet, hogy újra élővé tegyék Antoine és Désiré, Novák Béla, János és Tamás, Vízi és Ecsédi figuráit, akik mind mi vagyunk.

(Eötvös10 Művelődési Ház, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

hétfő január 22. 19.00 Az üvegbura

„Megpróbáljuk elmesélni, milyen az, amikor nem tudunk mesélni. Amikor az ember nem tud enni, aludni, olvasni.” De szól ez az előadás a nőiségről, furcsa bulikról, a megközelíthetetlen férfiakról és a gazdag írónőkről. Meg az öngyilkosságról és annak vágyáról. Sylvia Plath azonos című regénye és versei alapján írta és rendezte Bagossy Júlia, játssza: Koós Boglárka és Birta Márton.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

kedd január 23. 10.00 Látás mozgásban – kiállítás

A tárlat képeinek és installációinak fókuszában a látás és a láttatás képessége áll. Az Újpesti Bródy Imre Gimnázium média- és drámaművészeti képzésének jelenlegi és egykori diákjainak művei gondolatkísérletek és útkeresések, lehetőségek vagy példák a képekkel és technikai eszközökkel való kísérletezésekre. Március 2-ig látható, keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 9 és 13 óra között.

(Deák17 Galéria, Bp. V., Deák F. u. 17. I. em.)

 

kedd január 23.  19.30 Megáll az idő

„Mindenki tart a rendszertől, amiben él, mert bonyolult és átláthatatlan, de legalább ennyire zavaros és ellentmondásokkal teli. Meghatározhatatlan, hiszen nem rólunk szól, hanem a hatalomról. Ha megfelelsz neki, elveszted önmagad, ha kiállsz, egyedül maradsz, ha egyensúlyozni próbálsz, eldőlsz.” A Mentőcsónak Egység 2014-es előadásának alapjául az 1982-es, Gothár Péter rendezte film szolgált, amely 1963-ban játszódik Budapesten. Könnyen úgy tűnhet, hogy semmi sem változik.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

kedd január 23.  19.30 „33 Years of Real Hip-Hop” – koncert

Az 1991-ben alakult Delinquent Habits egyenesen Los Angelesből hozza a hiphop ősi tudását az alter kertbe. Vendégük és tettestársuk a szintén amerikai és a szintén jó régi, 1989-ben debütált Psy­cho Realm zenekar alapítója és frontembere, Sick Jacken. A közönséggel együtt idézik fel az aranynapokat, amikor Bronxban egyszerre bukkantak fel a DJ-pultok, az ütemre szövegelők, a breaktáncosok és a graffitisek.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szerda január 24. 18.00 Sokszor nem halunk meg – beszélgetés

„1944-ben, amikor a városban megkezdődik a gettósítás, egy kolozsvári orvosnő a dajkára bízza gyermekét. Erzsi és a férje kétségbeesetten ügyelnek rá, hogy sem a szomszédoknak, sem a rokonoknak ne tűnjön fel a pár hónapos csecsemő jelenléte, míg reménykedve várják a háború végét.” Tompa Andrea legutóbbi regényéről beszélget a családregény könyvklub közönsége.

(Mazsike, Bp. VI., Munkácsy u. 25., kapucsengő: 3)

 

szerda január 24. 19.00 Én, te, mi

A Láthatáron Csoport interaktív párkapcsolati komédiája, tárlatvezetéssel. Mit kezd egymással egy férfi és egy nő, ha az egyik mást akar, mint a másik? Van-e jó módszer a házimunka felosztására? Nevelheti-e másképp a gyereket a nagymama, mint a szülők? A szereplők: Feuer Yvette, Stubnya Béla, Mangold Roland, Kemény Rozi és Szabó Veronika.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

szerda január 24. 20.00 Off-bea(u)ty – koncert

Ávéd János, Oláh Krisztián, Harcsa Veronika és Kiss Péter zenei performance-a a 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál műsorán. A műsor első felében teljes egészében elhangzik az Off-bea(u)ty-ciklus Kiss Péter előadásában, majd a második félidőben kompozíciók és improvizációk a preparált zongorán Oláh Krisztián és Harcsa Veronika közreműködésével.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

csütörtök január 25. 10.00 Rigójancsi – Szerelem, mint édes ihlet – kiállítás

A 19. és a 20. század fordulóján, ahogyan szerte Európában, Rijekában is kialakult a kávéházi kultúra. A Hotel Continental kávéházának neve máig összefonódik a rigójancsi süteménnyel. A horvát–magyar időszaki kiállítás bemutatja, ki volt a sütemény névadója, miként házasodott össze „a kor legérdekesebb nemesasszonyával” és azt, hogy különleges szerelmük hogyan szolgált ihletül egy édesség megalkotásához. Március 31-ig látható, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

csütörtök január 25.  19.00 IVES70 – dalok egy új világból

Charles Ives (1874–1954) az egyik legismertebb amerikai modernista zeneszerző születésének 150., halálának 70. évfordulója alkalmából tűzte műsorára a 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál ezt a rendhagyó dalestet, amelyen nemcsak klasszikus, hanem népi, dzsessz- és popénekesek tolmácsolásában hangzanak el a dalai. Az est fellépői Annus Réka és Herczku Ágnes, Harcsa Veronika és Pátkai Rozina, valamint Falusi Mariann és Németh Juci énekesek. Különlegességként Kriszta Kinga operaénekes adja elő Dinyés Dániel Ives-átiratát. A koncert előtt és közben az énekesek is megosztják gondola­tai­kat a dalokról, valamint Horváth Balázs zeneszerző Ives munkásságáról mesél.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök január 25.  20.00 Jérôme Bel

Ismét látható a francia alkotó autobiografikus koreográfiája. Hazai alteregója Udvaros Dorottya, a helyi rendező pedig Ördög Tamás. Elég népszerű volt a bemutató. Másnap is látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk