Snoblesse Oblige 2024/35.

  • Narancs
  • 2024. augusztus 28.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Ujjujuj, az ördög vezeti a táncot, / arcodra varázsol ráncot, / nyakadra vasláncot.

(Orbán Ottó: Egy jó borivó vágáns éneke a Carmina Buranából)

 

péntek augusztus 30. 12.00 A Semmitől az Egyig – kiállítás

Az előző nap megnyitott tárlat középpontjában a fotográfus pozíciója, mozgása, látása és élettörténetként felfogott útvonala áll. A Hámos Gusztáv – Katja Pratschke alkotópár első, nagyobb léptékű magyarországi önálló kiállítása október 6-ig látható keddtől vasárnapig, 12 és 19 óra között.

(Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező u. 20.)

 

péntek augusztus 30. 19.00 Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög

Máté Edina, a Szegedi Hittudományi Egyetem másodéves hallgatója meglátja az emberiség jövőjét… 2007 óta megy – most azon a helyen, ahol született. Másnap és harmadnap is látható.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

péntek augusztus 30. 19.00 Explosive Diode, Bitrotator, Zajnem – koncert

Techno live act, chiptune live act és egy szimpla live act, a kiírás sorrendjében. A bulira csak 18 éven felülieket engednek be.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek augusztus 30. 19.30 Alaszka, Heavenhike, Wasabi Kht. – koncert

Alternatív arcszaggató rock, aztán groove-os, olykor a hiphophoz, máskor a dzsesszhez is közel merészkedő funk-rock dalok szójátékos szövegekkel, aztán a fő attrakció: egy zenekar, amely tízévi mosolyszünet után idén úgy döntött, hogy ismét együtt szórakoztat.

(Turbina Kulturális Központ, klubszoba, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

péntek augusztus 30. 20.30 1984

A TRIP és a KULT2 cirkuszszínháza a cirkusz, a színház, a kortárs tánc és a videóművészet határán egyensúlyoz Orwell klasszikusával. A rendező Magács László. Másnap is.

(Marczibányi Téri Művelődési Központ, Bp. II., Marczibányi tér 5/A)

 

szombat augusztus 31. 16.00 Ladyfest Budapest

Underground zenei és művészeti feminista fesztivál alkotó nők, illetve részben vagy egészben női formációk számára. A Szépírók Társasága írónői arról beszélgetnek, hogyan lehet viszonyulni a klasszikus és női irodalmi hagyományokhoz a 21. században. Koncertezik Lady Bord, Boeback, Darage, Varga Zsuzsa és lesznek DJ-k, érzékenyítés, gitárworkshop nőknek, kritikus kultúra és sok más.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat augusztus 31. 16.30 Eötvös Péter-emlékkoncert

A délutáni koncertek sorozatban műsoron: Eötvös Péter A Call, Derschwintánc és Cadenza című kompozíciói, Horváth Bálint, Kedves Csanád, Tornyai Péter és Vajda Gergely közös darabja, az Új mű Eötvös Péter emlékére (ősbemutató), valamint Witold Lutosławski Vonósnégyese. Az előadók: Miranda Liu hegedűművész, Bartosz Koziak csellista, Pálfi Csaba klarinétos, Győri Noémi fuvolista, valamint a V4 Vonósnégyes.

(FUGA, Bp., V., Petőfi S. u. 5.)

 

szombat augusztus 31. 17.00 PANkreátorok

Az előadás Andrássy Máté, Horváth Zoltán és Szabó Máté kortárs kabaréja a Vidor Fesztivál programján. A nevetésterápiás céllal létrehozott előadás keveri a pantomimszínjátszás elemeit a mai kor pergő, gyors ritmusával.

(Móricz Zsigmond Színház, Krúdy Kamara, Nyíregyháza, Bessenyei tér 13.)

 

szombat augusztus 31. 18.00 A szomjas troll

Varró Dániel különleges verses meséjében a skandináv mitológia jellegzetes vidékei és alakjai – fjordok és gleccserek, orkok, goblinok és hablegények – elevenednek meg. Mindez Teszárek Csaba egészen friss, egyszemélyes előadásában.

(Budapest Bábszínház, Bp. VI., Andrássy út 69.)

 

szombat augusztus 31. 19.00 Út a Kopaszkutyáig – Hobo Blues Band-koncert

Tavaly Hobo és jelenlegi zenésztársai már visszaidézték ezen a helyszínen a 80-as évek elejének hangulatát, most pedig olyan dalokat is elővesznek, amelyek 1978-tól szerepeltek a HBB repertoárján, ilyen az Éjféli csavargó, a Szimpátia az ördöggel vagy a Feketebá­rány blues. Az esten az akkori dobos, Pálmai Zoltán is fellép, valamint vendégzenészként közreműködik Bűdi Szilárd.

(Barba Negra Music Club, Bp. XI., Prielle Kornélia u. 4.)

 

szombat augusztus 31. 20.00 Carmen

Antonio Gades spanyol koreográfus adaptációja először filmvásznon kelt életre 1983-ban – és Oscar-díjat nyert. Mindez arra ösztönözte Gadest, hogy készítsen egy színházi változatot, amelyet most először láthat a magyar közönség színpadon a Compañía Antonio Gades előadásában, Stella Arauzo rendezésében, Antonio Gades és Carlos Saura koreográfiájára. Carment Esmeralda Manzanas, Don Josét pedig Álvaro Madrid táncolja.

(Margitszigeti Szabadtéri Színház, Bp. XIII., Margitsziget)

 

szombat augusztus 31. 23.45 Elefánt – koncert

2012 óta változatlan felállásban nyomják a „Vérkeringőt” a népnek. A Szegedi Ifjúsági Napok utolsó éjszakája velük telik. Utánuk még fellép a Moriones, meg Pálházi Bence Bandája a Tiszavirág Néptáncegyüttessel.

(Nagyszínpad, Újszegedi Partfürdő és Kemping, Szeged, Középkikötő sor 1.)

 

vasárnap szeptember 1. 13.30 Sátántangó

A 493 perces film egy fekete-fehér, sárral, kocsmával, besúgással teli korrajz, egy zseniális tragikomédia. Érdemes újranézni a Tarr Béla retrospektív sorozat programján.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

vasárnap szeptember 1. 14.50 Pécs Város Napja 2024

Kezdetnek az L1 játszik rákendrolt tinilányoknak, aztán a vakolath együttes pszichedelikus szexfunkja következik a Király utcai Made in Pécsben, 17 órától A színpad meg az ember címmel Beck Zoli és az Esti Kornél pódiumbeszélget, majd Varga Vencel mutatja be A világ legjobb előadását a Nappaliban, amit JZ és Donatti elektronikus zúzdája követ megint szabadtéren. Végül 19.15 után az Esti Kornél és 21.00-tól a 30Y koncertezik. A részvétel ingyenes.

(Szabadtéri színpad, Pécs, Széchenyi tér)

 

vasárnap szeptember 1. 17.00 DJ GLMB – live Kacsakő

Mindannyiunk magyar hangja, Galamb ezúttal eklektikus zenéjével kényezteti a Kavicsos közönségét. Este 9-ig szabad a hallgatás és a tánc.

(Kacsakő Bisztró, Szentendre, belvárosi Duna-part)

 

vasárnap szeptember 1. 19.00 Az anya – ősbemutató

A Karinthy Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciójában Florian Zeller műve nyomán a finomra hangolt és az őrületre is képes anyai pszichéről. Az előadás rendezője Talgat Batalov üzbég származású rendező, díszlettervezője az orosz Natalia Csernova, jelmeztervezője Andrada Chi­riac. A címszerepben Nagy-Kálózy Eszter.

(Karinthy Színház, Bp. XI., Bartók Béla út 130.)

 

vasárnap szeptember 1. 19.15 Sárszeg – bemutató

„A regény főhőse, Novák Antal ereje teljében lévő, jó hírű, közkedvelt pedagógusból hitevesztett, megalázott és megkeseredett emberré válik. Munkájával fel akarja virágoztatni Sárszeget, végül azonban Sárszeg győz.” Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regénye alapján Antal Bálint rendezte.

(Katona József Színház, Sufni, Bp. V., Petőfi S. u. 6.)

 

hétfő szeptember 2. 16.45 Séta a gyilkosok emlékműve körül

Ács Dániel újságíró és dokumentumfilm-rendező most a városmajori nyilas rémtettek nyomában járva a jelentkezőkkel együtt keresi fel a gyilkosságok főbb helyszíneit, és emlékeznek a valódi áldozatokra és persze az elkövetőkre is.

(Találkozó: Városmajori Szabadtéri Színpad, Garden Cafe, Bp. XII., Városmajor)

 

hétfő szeptember 2. 19.00 A varázsfuvola

Mozart utolsó és talán legismertebb, legkedveltebb operája két felvonásban, német és magyar nyelven Rost Andrea Operaakadémiája tanulóinak előadásában. Az izgalmas jelmezeket és kellékeket a MOME divat- és textiltervező növendékei alkotják meg Szűcs Edit vezetésével. Másnap és harmadnap is látható.

(Eötvös10, színházterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd szeptember 3. 18.00 Góbé – adománygyűjtő koncert

A népszerű népzenészek a Szimfolk Egyesület hátrányos helyzetű fiataljainak ajánlják fel a koncert teljes bevételét, segítve őket abban, hogy megtalálják a saját útjukat a zenei oktatással, valamint a közösségi élmények átélésével.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

kedd szeptember 3.  18.00 Amerikai anzix

Bódy Gábor legendás kísérleti filmje az amerikai polgárháború utolsó napjairól, amikor egy emigráns magyar katonatiszt az ellenség helyzetét próbálja feltérképezni. Az 1975-ben készült alkotás a Cserhalmi György-sorozatban látható.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

kedd szeptember 3.  19.30 Senyawa – koncert

Egy indonéz zenekar, amely a törzsi hangzások és az indusztriális zene között kísérletezik. A vadiúj, 2024-es Vajranala című, a Föld mitológiáját újraértelmezni szándékozó albumukat mutatják be a vízen.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

kedd szeptember 3.  20.00 „Föl kéne szabadulni már” – a Földalatti Slam Akadémia műhelye #16

Csak fejből mondott slammel lehet versenyezni és a versenyre a Gödör Facebook-oldalán lévő eseménybe írt posztban lehet jelentkezni egyénileg vagy csapattal. Zsűri is lesz megint, amelynek elnöke ezúttal Turi Tímea, a Magvető Kiadó főszerkesztője. A zenét pedig Pető Dávid és a Sárkánygarbó szolgáltatja.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szerda szeptember 4. 19.00 Ötödik Évszak – koncert

A Kárpát-medencei népzene az alap, de bőven kiszélesedik az improvizatív műfajok felé. A zenekar tagjai verses dalszövegeikkel, a magyar és a francia nyelv ötvözésével is lenyűgözik a közönséget.

(Virág Benedek Ház, Bp. I., Döbrentei u. 9.)

 

szerda szeptember 4. 19.00 BUZZ – lemezbemutató

A hazai post-rockot játszó srácok, a 2022-as nagylemez után most eposzi hosszúságú dalokkal megírt új, Back from Tartarus című kislemezüket mutatják be. De lesznek régi számok, és előzenekar is, a Last Seconds.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

szerda szeptember 4. 20.00 Heron Lane – koncert

Horváth Áron gitáros/énekes-dalszerző, multiinstrumentalista, a IV. Szabad a Színpad! könnyűzenei tehetségkutató különdíjasa tart bemutatót.

(K11, Bp. VII., Király u. 11.)

 

szerda szeptember 4. 21.00 Monyo Projekt – koncert

Egyszer élünk címmel jelent meg az 1999 óta Monyo és Baba művészneveken alkotó dalszerző páros, illetve cold rock zenekari projekt új albuma. Egyébként ez a huszonhetedik. Őrültek.

(Lámpás pince, Bp. VII., Dob u. 15.)

 

csütörtök szeptember 5. 19.00 Makám 40 – koncert

A zenekar pályafutásának vokális korszakát idézi fel a Krulik Zoltán gitáros, énekes alapította etno-avantgárd együttes. Zenéjükre a mai napig jellemzőek az ázsiai, a távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások, és a kortárs zene repetitív elemei.

(Várkert Bazár, Öntőház udvar, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

csütörtök szeptember 5. 19.00 2060 – bemutató

Interdiszciplináris előadás a nem is olyan távoli jövőről, amely a Z és az Alfa generáció jövőképén alapul. Szó lesz benne az űrutazásról, a klímaválságról, a digitális és analóg világról, az androidokról, az avatárokról és a műanyag szívószálakról is. Juhász Nóra, Kelemen Patrik, Alex Lungu, Szemes Botond, Szenteczki Zita és Ana Turos az alkotók.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök szeptember 5. 19.00 Réka Barabás, aka Puzzls – koncert

Eklektikus, sokszínű, játékos, álmodozó, friss és izgalmas. Egy erdélyi lány Berlinből, aki felkerült a Kikeltető shortlistre. A koncert ingyenes.

(Turbina Kulturális Központ, klubszoba, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4)

 

csütörtök szeptember 5. 20.00 Örökké – premier előtti vetítés

Ulaa Salim dán romantikus filmjében a huszonéves Elias beleszeret egy feltörekvő énekesnőbe, Anitába. A klímakutató fiú azonban képtelen elköteleződni élete szerelme mellett, inkább a karriert választja, ám évekkel később újra találkoznak, és a felszínre tör, aminek a felszínre kell törnie. 

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

csütörtök szeptember 5. 20.00 Az À la MAO-sorozat évadnyitó koncertje

A Modern Art Orchestra ezúttal sztenderdek saját képére formált átdolgozásait játssza, folytatva azt a sorozatot, hogy a nagy tematikai egységek helyett egy-egy újabb keresztmetszetet nyújt a munkásságából. Az biztos, hogy lesz a Gershwin-féle The Man I Love, és a pesti körútszéli kiskocsmából világkarriert befutott Szomorú vasárnap. Közreműködik: Szőke Nikoletta énekes.

(BMC Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

Neked ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.