Snoblesse Oblige 2024/42.

  • Narancs
  • 2024. október 16.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Az ész itt az Észnek satnya fattya: / csak a dolgok héját tapogatja, / csontig sose jut.

(Weöres Sándor: De profundis)

péntek október 18. 10.00 Női kvóta 01 – Női alkotók, alkotó nők a Ludwig Múzeum gyűjteményéből

A 35 évvel ezelőtt alapított Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum első alkalommal mutat be kizárólag női alkotók műveiből álló válogatást a gyűjteményéből Zuzanna Janintól Ladik Katalinon át Ujj Zsuzsiig. A kétrészes kiállítás első fejezetében a női szerepekkel, illetve a nők művészeti (ön)reprezentációjával foglalkoznak, míg a második részben a nők által választott műfajokat, témákat, teljesítményeket tekinthetjük át. A kurátor Szipőcs Krisztina. A kiállítás 2025. január 12-ig tekinthető meg, hétfő kivételével mindennap 10 és 20 óra között.

(Ludwig Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

péntek október 18. 19.30 Monteverdi: Orfeo másként – opera énekesek nélkül

Egy gyönyörű barokk opera minimalista, ám érzelemdús és zeneileg sokrétű változatban Elina Albach csembalós és a CONTINUUM előadásában. A közönség fantáziájának nagy teret engedő, bensőséges koncert-elbeszélés további előadói: Anna Schall cornettón és furulyán, Liam Byrne viola da gambán, Philipp Lamprecht ütőhangszereken.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme stny. 3–5.)

 

péntek október 18. 20.00 Világvége Rádió – lemezbemutató koncert

Egy bemelegítő DJ set után BigJácc, middleman.mp3 és Ifjú Heine az Egy este a Gentry Clubban című albumukat mutatják be. „Valahogy ez a pár ember mindig egy helyen köt ki az este végére. Gyűrött ingek, koszos öltönyök és a körút hírhedt klubja: a Gentry Club. Persze ehhez az életformához hozzátartozik az alkohol, a szerek és a fellengzős társadalmi viták és nők után kutatás kellemes kontrasztja is” – vallanak a lemezükről.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek október 18. 20.00 Kafka

A Szemrevaló filmfesztiválon mutatják be a Reiner Stach háromrészes művészéletrajzán alapuló, az ARD és az ORF számára készült filmet, amelyet Daniel Kehlmann írt a rendezővel, David Schalkóval közösen. A német–osztrák életrajzi sorozat (6 epizód 2 részben) az 1924-ben elhunyt Franz Kafka éle­tét mutatja be. Végigköveti az író életútját a Max Broddal való találkozástól a korai haláláig, és megidézi az író fikcióit művei – Az átváltozás, A per vagy A fegyencgyarmaton – alapján. 16 éven felü­lieknek.

(Művész mozi, Buñuel Terem, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

 

szombat október 19. 10.00 Best Regards – kiállítás

A kiállítóhely idei második tárlata a fotográfia területén folytatja a vizuális humor boncolgatását, és Mucsy Szilvia fotográfus felnagyított, romantikus képeslap-sorozatával hívja vizuális játékra a látogatót. A kiállítás október 24-ig látható.

(Turbina Galéria, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

szombat október 19. 18.30 Shibari, The Lovers, Divent, Avement – koncert

Az Avement nagy visszatérő koncertje előtt az előzenekarok olyan formációk lesznek, amelyekben Avement-tagok is játszanak. A Divent zenekar különösen érdekes: egy fiatal tagokból álló metálcsapat női frontemberrel.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

szombat október 19.19.00 SenkWaves Fest

Egy évvel a SenkWaves Night után jön egy négy zenekaros, „all head­liners” (mini)fesztivál. A fel­lépők a minimal synth/minimal wave, a darkwave és a coldwave stílusok képviselői. A stuttgarti Die Selektion kivételével először láthatjuk őket Magyarországon: a berlini NNHMN a sötét elektronikus underground meghatározó zenekara, a párizsi Position Parallèle a francia elektronikus coldwave/minimal synth új hullámának úttörő zenekara, és a szintén párizsi Sydney Valette, a francia sötét elektronikus under­ground új hullámának veteránja. A koncertek utáni afterpartin a svájci Dark Disco Festival házigazdája és rezidens DJ-je, Bananafishbones lesz a vendég.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat október 19. 20.00 Pandora szelencéje

W. Pabst 1929-es német, fekete-fehér némafilmjében Dr. Schön, a hírlapkiadó, aki egy revüszínház társtulajdonosa is, feleségül veszi a virágárus Lulut, de balul üt ki a dolog, így a nőnek menekülnie kell, aztán börtönbe kerül, majd utcalány lesz, és karácsony éjszakáján végez vele egy kéjgyilkos, Hasfelmetsző Jack. Mindez a Szemrevaló fesztiválon, 12 éven felülieknek. A vetítés után Teller Katalin kultúr- és irodalomtörténésszel lesz beszélgetés.

(Művész mozi, Buñuel Terem, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

 

vasárnap október 20. 17.00 Talált tér – munkabemutató

A Tünet Együttesből lett Szünet Együttes közös projektje a spanyol Compañía Danza Vinculados társulattal, akik inkluzív csoportokkal dolgoznak, közösen. A cél most az, hogy a táncot mindenki számára elérhetővé tegyék. A munkabemutató után kerekasztal-beszélgetés és közönségtalálkozó lesz az előtérben Bakonyvári Krisztina moderálásával, aki a MáSzínház állandó rendezője, és egyben a foglalkozás vezetője is.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

vasárnap október 20. 17.30 Kulturális csalétkünk a pogácsa – kritikai happening est

Fajgerné Dudás Andrea képzőművész performance-szal összekötött workshopján a múzeum, a művészet, na és a kiállításmegnyitók meg az ételek kapcsolatát tárja fel. A résztvevők az eat-arttal ismerkedve, aktív résztvevőkként alkothatják újra a kulturális helyszíneken gyakran fogyasztott ételeket.

(Ludwig Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

vasárnap október 20. 18.00 Rickerl – a zene legfeljebb hobbi

Melankolikus és érzelmes osztrák vígjáték egy elvált apáról és a fiáról, tele zenével, szenvedéllyel és kiadós kocsmai ugratásokkal a Szemrevaló idei utolsó budapesti napján. Rendező, forgatókönyvíró: Adrian Goiginger. A vetítés után a film főszereplője, Agnes Hausmann lesz a vendég.

(Művész mozi, Buñuel Terem, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

 

vasárnap október 20. 20.00 Az üvegbura

Bagossy Júlia freeszfés rendezése az elidegenedésről, Sylvia Plath azonos című kultregénye és versei alapján, Koós Boglárka előadásában. A Freeszfe előadása másnap is látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő október 21. 19.00    Digitális gyermekvédelem – előadás

Stáhly Katalin, a Hintalovon Alapítvány pszichológusa a technológiai átalakulás következtében felmerülő új veszélyhelyzetekről beszél, amelyekkel a szülőknek és gyermekeiknek meg kell birkózniuk.

(CEU, Auditórium B, Bp. V., Nádor utca 15.)

 

hétfő október 21.  19.00    Magyar hősök – szabadulószínház

Nem először és a népszerűsége miatt biztos nem is utoljára látható itt Szabó Borbála mai fiataloknak szóló, történelmet feltáró darabja Seres Tamás rendezésében. A főszerepben Csuja Imre és Böröndi Bence. Az előadás egy játék, ami visszarepíti a fiatalokat a 20. század nagy drámáinak közepébe, ahol átélik és megértik szüleik, nagyszüleik, illetve koruk tragédiáit, személyes múltját.

(Eötvös10 Művelődési Ház, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

hétfő október 21.  20.00    The Qualitions presents Szenes Iván 100 – koncert

Száz éve született minden idők legtermékenyebb slágerszerzője, színházi mindenese, Szenes Iván, akinek a nevéhez szövegíróként és komponistaként is megszámlálhatatlanul sok dal fűződik. Kicsit szomorkás a hangulatom; Nehéz a boldogságtól búcsút venni; Kicsi, gyere velem rózsát szedni etc.

A hazai könnyűzenei élet egyik leg­izgalmasabb formációja most ezekkel a dalokkal kapcsolatban mutatja meg fúziós stílusát.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd október 22. 8.30 „Mothers of Europe” / Európai nők – Az európai sztori másik fele – konferencia

A Magyarországi Európa Társaság és az ELTE Társadalomtudományi Kar konferenciája a női küzdelmekről a demokráciáért, szabadságért és az egységes Európáért Magyarországon, illetve a világon. A köszöntők után az első szekcióban B. Kádár Zsuzsanna történész prezentál Kéthly Annáról, majd Eörsi László Nők az 56-os forradalomban címmel és Hodosán Róza szociológus Solt Ottiliáról értekezik. Kávészünet után még délelőtt Sáfrány Réka A nők politikai részvételének lehetőségei és Ujlaki Anna Gondozás és mesterséges intelligencia feminista szemmel című előadásai hangoznak el. 14.00-tól Gryllus Dorka színésznő és Winkler Nóra művészeti szakember beszélget, majd délután az angol nyelvű szekció következik, tolmácsolás nem lesz.

(ELTE TáTK, Ferge Zsuzsa Kari Tanácsterem, földszint 0.100/C, Bp. XI., Pázmány Péter stny. 1/A)

 

kedd október 22. 19.00    Majesty (Dream Theater Tribute Band) – Scenes from Budapest

A zenekar tagjai mind rajongói az idén novemberben Magyarországra is ellátogató amerikai progressive metal titánoknak. Most színpadra teszik az idén októberben 25. jubileumát ünneplő „Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory” konceptalbumot, az amerikai zenekar és a progressive zene egyik legjelentősebb alkotását. A közel másfél órás lemez témája a reinkarnáció és a szerelem.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

kedd október 22. 20.00    Az arab éjszaka

„Öt ember álmodik a lakótelepen, a sivatagban, Isztambulban, Kinsh el Sar városában, egy konyakos üvegben. Öt ember párhuzamos monológja fonódik egymásba, és csak pillanatokra találkoznak, mielőtt elsodródnának.” Roland Schimmelpfennig, a kortárs német drámairodalom egyik legfontosabb írójának azonos című drámájából készült kísérleti, hangszínházi előadás Berkó Boglárka, Imre Krisztián, Juhász Bence, Kerek Dávid és Szász Gabriella előadásában. Rendezte: Nyári Ádám.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

kedd október 22. 20.00    Kontroll alatt, Ági és Fiúk, Víg Mihály, DJ Wurlitzer

Október 23. előestéjén Víg Mihály zenél, majd az Ági és Fiúk ad koncertet, DJ Wurlitzer underground diszkójára pedig hajnalig lehet táncolni!

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szerda október 23. 19.00    Maybeshewill (UK), TÖRZS, Hexa – koncert

Népszerű brit poprock zenekar Leicesterből és a társaságukban egy magyar instrumentális posztrock zenekar egyenesen az Aggteleki-cseppkőbarlangból, ami a hangfelvételeiket illeti, meg a szintén hazai feminista emo, posztpunkba hajló popcsapat.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szerda október 23. 20.00    Anonim Szerelmesek

Retró futurista kémdráma a Budapesti Anarchista Színház előadásában, amely 2177-ben játszódik, miután az emberiség kihalását csak a magyarok élték túl. A maroknyi túlélő egyetlen esélye, ha képesek leszámolni utolsó ellenségükkel: a szerelemmel. Ilyesmi csak ifj. Sebő Ferencnek és színészeinek juthat eszébe.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

szerda október 23. 20.00    Queen’s Night – An All Female and LBTQ+ comedy show

Angol nyelvű stand up és kabaréest a társadalmi nemek állásáról, ahol mindenkit szívesen várnak. (Angolul érdemes tudni hozzá.)

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

szerda október 23. 20.00    After Bura – bemutató

A SUB.LAB.PRO Ensemble Program következő bemutatója 10 táncosra, egy, az Adriai-tenger partjainál hajótörést szenvedett hajó 10 túlélőjének emlékeiről. A humoros, de megrendítő darabot a Szerbiában született, Brüsszelben élő koreográfus, Tamara Gvozdenovic tette színpadra.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

csütörtök október 24. 18.00    Stéger Ferenc és az opera világa – kiállításmegnyitó

A szentendrei születésű, világhírű tenor énekes születésének bicentenáriuma alkalmából rendezett tárlaton a személyes tárgyak mellett korabeli kották, fényképek, festmények, színháztörténeti érdekességek is láthatók. A kiállítást Mona Dániel zenetörténész nyitja meg, Horváth István operaénekes közreműködésével. Másnap ugyanitt 17.00-tól tárlatvezetés Fábián Laura történésszel, a kiállítás kurátorával. 18.30-tól pedig kapcsolódó operakoncert lesz a városháza dísztermében (Városház tér 1–3.) Kriszta Kinga és Horváth István előadásában, Oberfrank Péter zongorakíséretével, de csak miután László Ferenc kritikus, kultúrtörténész Stéger Ferencről mesélt.

(Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

 

csütörtök október 24. 19.30    A Díj

Otto Hahn német kémikus éppen a Nobel-díj átvételére készül 1946-ban Stockholmban. Pár órával a ceremónia előtt szállodai lakosztályába betoppan Lise Meitner osztrák-svéd fizikus. Két nagy formátumú ember szenvedélyes párviadaláról szól Herendi Gábor rendezése. Kiss Mari, Seres Zoltán és Szorcsik Kriszta a színpadon.

(Rózsavölgyi Szalon, Bp. V., Szervita tér 5.)

 

csütörtök október 24. 20.15    Henri Gonzo és a Papírsárkányok – koncert

Először lép itt színpadra készülő második nagylemezének új dalaival az irodalombarát zenekar. Az estét Noémo akusztikus szóló koncertje nyitja meg.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök október 24. 21.00    L1 – koncert

A zenéjük több műfajból elegyedik. Alapvetően persze gimis rockzene, amiből aztán életforma lett. Ők úgy hívják: Rakenroll tinilányoknak. A koncert ingyenes.

(Nappali Kávézó, Pécs, Király u.)

 

Neked ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.

Ha tízig számolok

  • Pálos György

A szerző az Egyesült Államokban született dél-olaszországi kivándorlók unokájaként, siket szülőktől. S bár úgy tűnt, hogy a második emigrációs generáció is talajt fog Brooklyn környékén, a Durastanti szülők válása után a 6 éves Claudiát visszaviszik az óhazába, Basilicatába, ahol olaszul kezdi meg a tanulmányait.

A városarcheológus ravatalánál

A kiállítás Lugosi Lugo László személyes Budapest-fotográfiái köré épül, és egyik nagy érdeme az, hogy azt is megérinti, aki keveset tud a szamizdatról, vagy akinek a rendszerváltás előtti avantgárd végtelen távolságból ködlik csupán.

Valóra vált álom

Kilenc évvel ezelőtt egy álom uralta Tarlós István sajtótájékoztatóját. Az akkori főpolgármester szerint a csepeli HÉV helyett villamosokat kellett volna forgalomba állítani. Tarlós azt mondta, hogy ezek a villamosok majd a Nagykörútra kanyarodnak reá, hogy a 6-os nyomába eredjenek, ám sem a költségekről, sem a határidőről nem ejtett szót.

Vakvágányon

Most, hogy a magyar gazdaság romlásával, az állam diszfunkcionális működésének szaporodó jeleivel, az életszínvonal immár elhazudhatatlan süllyedésével, a nemzetközi térvesztés nyilvánvalóvá válásával a valóság mind többször betüremkedik abba a párhuzamos univerzumba, amelyet másfél-két évtizede építget az orbáni propaganda – és amely világban minden, de tényleg minden Orbán Viktor körül forog, és minden, de tényleg minden jó Orbán Viktor politikusi zsenialitásának és tévedhetetlenségének az eredménye –, a miniszterelnök és a környezete mind többször hivatkozik a valóságra.

És tessék sűrűn imádkozni is!

Ott áll az az ember Európa színe előtt, és kiabál kígyót-békát a többiekre. Dühös, felháborodott, üldözöttnek tünteti fel magát. Kapkod és gesztikulál. Bántják a magyart, tódítja.

„Iránban ma mély korrupciós és legitimációs válság van”

  • Orosz Ildikó

A Károli Gáspár Református Egyetem docensével, Irán-szakértővel beszélgettünk a pattanásig feszült közel-keleti konfliktusról, a reformista kormány és a vallási vezetés belviszályáról, a nagyhatalmakkal való viszonyról, elnyomott nemzeti érzésről, és persze a magyar szálról.

A világ legeslegjobb dolga

Békés Márton, aki a szélsőjobbról felszippantott lázadóból időközben a magát szélsőjobb­oldalivá formáló egykori „cent­rális” erőtér kultúrkampfjának zászló-, pontosabban Molotov-koktél-vivője lett (vö. Békés Márton: Gerillaháború, KKETTK Alapítvány, 2017), szeptember elején újabb kultúrpolitikai esszét bocsátott közre.

„Néhány ágyat visszavittek”

Tejgyárban dolgozott, hogy el tudja végezni az egyetemet, közben a szegvári roma önkormányzatot vezette. Voltak kételyei annak idején, amikor romaként a Jobbik-lista befutó helyén képviselőjelölt lett. Úgy véli, a Fidesznek jó a cigányok nyomorban tartása, mert így kevés ígérettel is megszerezheti a szavazatukat.

„Szerettük”

Akik kedvelték Bese Gergő plébánost Dunavecsén, undorítónak tartják, ahogyan a politikusok kihátráltak mögüle. Templomba járó emberek tűnődnek most azon, hogy talán tényleg senkire nem tartozik egy ember nemi élete. A kétszínűségen nem gondolkodnak el.