Szüret 2024/42.

  • Narancs
  • 2024. október 16.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Magyarország nem összeszerelő üzem – jelentette ki Hankó Balázs. Azt mondta, hogy gyártási csúcstechnológiában az ország a világon az ötödik helyen áll, amihez az kellett, hogy a technológiák megjelenjenek a képzésben is.

MTI

 ELŐTT     LEHETŐSÉG     LEGNAGYOBB     ÖNAZONOSABB

 

„Nagyjából két és fél éve, ’22 májusában jártunk itt utoljára, akkor nyitottuk meg az új Néprajzi Múzeumot, vagyis ezt az épületet. Ha visszaemlékeznek, akkor az még a nagy menetelés időszaka volt. Akkor még a Covid előtt voltunk, a járványok előtt, a háború előtt, a szankciók előtt és az infláció előtt.”

A miniszterelnök kiállításmegnyitó beszéde a Néprajzi Múzeumban; Orbán Viktor Facebook-oldala

A magyar népi játék napjáról azért szükséges megemlékezni, mert nagyon jó együtt játszani, és azért is, mert kötelességünk továbbéltetni, továbbadni gyermekeinknek, tanítványainknak a magyar kultúra páratlan örökségét és szépségét – mondta a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára szerdán, Kaposváron. Balatoni Katalin a Kaposvári Fésűs Éva Központi Óvodának a város főterén tartott népijáték-bemutatóján közölte, hét évvel ezelőtt érkezett el az a pillanat, amikor úgy gondolta, szükséges megemlékezni a magyar népi játék napjáról. Rámutatott, hogy minden egyes játék pedagógiai lehetőséget hordoz magában.

MTI

Rétvári Bence a Tabuk a szocializmusban címmel megrendezett tanácskozáson hangsúlyozta: aki nem a politikai korrektségnek megfelelően beszél, arra rásütik, hogy nacionalista és soviniszta, márpedig ott, ahol tabuk vannak, nincs szabad világ. Így a többi között tabunak számít ma nemzeti szuverenitásról beszélni, amit ezen a héten a strasbourgi európai parlamenti vitában mindenki megtapasztalhatott – tette hozzá. A politikus úgy vélekedett: ahogy a járványok erősítik az emberek immunrendszerét, úgy erősítették a kommunizmus évei alatt felnövekvő nemzedékek immunrendszerét a szocializmus mindennapjai.

MTI

A vidéki városok közül Debrecennek van a legnagyobb súlya, szava és ereje, és ez köszönhető a város vezetésének – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a város közgyűlésének alakuló ülésén, a megújult régi városházán. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: Debrecen „a maga cívises és kálvinista karakterével” olyan értéket hordoz, amely az egész országnak megtartóerőt biztosít.

Híradó.hu

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, hogy a magyar történelem bővelkedik hőstettekben, melyekre emlékezni kell, hiszen azok példát mutatnak és tartást adnak. (…) A tárcavezető beszélt arról is, hogy sikeres tartalékostoborzást tudhat maga mögött a honvédség, hozzátéve, hogy minisorozat indul a TV2-n, valamint egy military-show is készül. Mindennek az a lényege, hogy minél többen megismerjék a katonák életét – tette hozzá.

Honvédelem.hu

Szaxofonján kamaszkora óta játszott, s végül a nagyközönség előtti, látványos sikereket követően fordult egy mélyebb, önazonosabb világ felé: ezt a végtelenül szabad, mély és varázslatos utazást ötvözi (…) koncertjének világa a Budapesti Operettszínházban. Mint ahogyan a művész korábban elmondta, a magyar népzene és csodálatos dallamkincseink fantasztikus táptalajt adtak ahhoz, hogy elinduljon a saját útján. Egy mélyebb, ősibb rétegben találta meg önmaga és a zenekar kibontakozási lehetőségét.

Az Origo.hu ajánlója Bársony Bálint Ősapáink útján című koncertjéről

Kétségtelen, vannak komoly anyagi nehézségekkel küzdő pályatársak és projektek, de a kormányzat messze több művésznek biztosít polgári színvonalú megélhetést, mint az a világ bármely más részén tapasztalható. (…) Szerintem a magyar kormánynak azzal kell foglalkoznia, hogy milyen szerepet szán a kultúrának a magyar nemzet testi-lelki-szellemi megerősödésében, fejlődésében. És ha kulturális „termésünk” érdekli a külföldieket, az egy plusz jó pont, örülünk neki.

Bolyki György véleménycikke az Index.hu-n

Kemény utat járt be ifj. Schobert Norbi, amióta augusztus elején bejelentette, hogy csatlakozik a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékosaihoz (…) – Engem mindig is érdekelt a katonaság, tulajdonképpen már gyerekkorom óta. Úgyhogy nagyon jó volt belekerülni ebbe a gyerekkori álomba, és megtapasztalni a valóságban, hogy milyen is ez. (…) Az eskütétel pedig egy olyan mérföldkő volt, amivel végképp megvalósult ez az álom.

Bors online

Idén már 18. alkalommal rendezik meg itt az egész napos töltöttkáposzta-főző és frisskolbász-készítő versenyt, melyet Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg. Farkas Sándor kiemelte, a rendezvényen nagyon sok finom töltött káposzta és kolbász készül, de a verseny egyben jelképezi azt is, hogy ebben a forrongó világban milyen fontos a csapatépítés, a lélekerősítés. Szeretettel kapaszkodnak össze a határon innen és a határon túlról is az emberek a Vajdaságtól a Partiumig, Erdélyig.

Beol.hu

Neked ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.

Ha tízig számolok

  • Pálos György

A szerző az Egyesült Államokban született dél-olaszországi kivándorlók unokájaként, siket szülőktől. S bár úgy tűnt, hogy a második emigrációs generáció is talajt fog Brooklyn környékén, a Durastanti szülők válása után a 6 éves Claudiát visszaviszik az óhazába, Basilicatába, ahol olaszul kezdi meg a tanulmányait.

A városarcheológus ravatalánál

A kiállítás Lugosi Lugo László személyes Budapest-fotográfiái köré épül, és egyik nagy érdeme az, hogy azt is megérinti, aki keveset tud a szamizdatról, vagy akinek a rendszerváltás előtti avantgárd végtelen távolságból ködlik csupán.

Valóra vált álom

Kilenc évvel ezelőtt egy álom uralta Tarlós István sajtótájékoztatóját. Az akkori főpolgármester szerint a csepeli HÉV helyett villamosokat kellett volna forgalomba állítani. Tarlós azt mondta, hogy ezek a villamosok majd a Nagykörútra kanyarodnak reá, hogy a 6-os nyomába eredjenek, ám sem a költségekről, sem a határidőről nem ejtett szót.

Vakvágányon

Most, hogy a magyar gazdaság romlásával, az állam diszfunkcionális működésének szaporodó jeleivel, az életszínvonal immár elhazudhatatlan süllyedésével, a nemzetközi térvesztés nyilvánvalóvá válásával a valóság mind többször betüremkedik abba a párhuzamos univerzumba, amelyet másfél-két évtizede építget az orbáni propaganda – és amely világban minden, de tényleg minden Orbán Viktor körül forog, és minden, de tényleg minden jó Orbán Viktor politikusi zsenialitásának és tévedhetetlenségének az eredménye –, a miniszterelnök és a környezete mind többször hivatkozik a valóságra.

És tessék sűrűn imádkozni is!

Ott áll az az ember Európa színe előtt, és kiabál kígyót-békát a többiekre. Dühös, felháborodott, üldözöttnek tünteti fel magát. Kapkod és gesztikulál. Bántják a magyart, tódítja.

„Iránban ma mély korrupciós és legitimációs válság van”

  • Orosz Ildikó

A Károli Gáspár Református Egyetem docensével, Irán-szakértővel beszélgettünk a pattanásig feszült közel-keleti konfliktusról, a reformista kormány és a vallási vezetés belviszályáról, a nagyhatalmakkal való viszonyról, elnyomott nemzeti érzésről, és persze a magyar szálról.

A világ legeslegjobb dolga

Békés Márton, aki a szélsőjobbról felszippantott lázadóból időközben a magát szélsőjobb­oldalivá formáló egykori „cent­rális” erőtér kultúrkampfjának zászló-, pontosabban Molotov-koktél-vivője lett (vö. Békés Márton: Gerillaháború, KKETTK Alapítvány, 2017), szeptember elején újabb kultúrpolitikai esszét bocsátott közre.

„Néhány ágyat visszavittek”

Tejgyárban dolgozott, hogy el tudja végezni az egyetemet, közben a szegvári roma önkormányzatot vezette. Voltak kételyei annak idején, amikor romaként a Jobbik-lista befutó helyén képviselőjelölt lett. Úgy véli, a Fidesznek jó a cigányok nyomorban tartása, mert így kevés ígérettel is megszerezheti a szavazatukat.

„Szerettük”

Akik kedvelték Bese Gergő plébánost Dunavecsén, undorítónak tartják, ahogyan a politikusok kihátráltak mögüle. Templomba járó emberek tűnődnek most azon, hogy talán tényleg senkire nem tartozik egy ember nemi élete. A kétszínűségen nem gondolkodnak el.