Snoblesse Oblige 2024/5.

  • Narancs
  • 2024. január 31.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Az, aki nincs, az csak a térre ment ki. / Csak a szemetet vitte le. / Rövidke sétát ír levél helyett, / hogy ernyőt is vitt, nem jön este se…

(Tóth Krisztina: Séta)

péntek február 2. 19.00 Lefkovicsék gyászolnak – premier előtti vetítés és közönségtalálkozó

A fiú (Szabó Kimmel Tamás) Izraelbe menekült egy, az apjával (Bezerédi Zoltán) való konfliktus elől, és ott ortodox zsidóként alapított családot. Csak az édesanyjával tartja a kapcsolatot és annak halá­lakor tér vissza Budapestre, hogy jó zsidó módjára ülje meg a gyászt. Apa és fia két távolinak tűnő világa ismét egymásnak feszül. Breier Ádám első nagyjátékfilmjének vetítése után az alkotók mesélnek a film létrejöttéről.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

péntek február 2. 19.00 Legowelt, Kassem Mosse, Q3A aka Route 8, Isu – klubest

Nemzetközi house- és technobuli a sokoldalú holland csodabogárral és szintimágussal, az obskúrus house német mesterével, itthonról pedig a számítógépes játék ihletésű technogurujával és a szcéna megkerülhetetlen pionírjával. Az időben érkezők Barnaq natúrborokat és pezsgőket kóstolhatnak.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

péntek február 2. 20.15 Kezét csókolom

Mindenféle állami támogatás nélkül zajlik az idén is – immár 10. alkalommal – a nemzetközi hírű és színvonalú Budapest International Documentary Festival (BIDF), a világ legkülönfélébb pontjairól érkező és hazai dokumentumfilmekkel. Jeremy Luke Bolatag, Belgiumban élő filippínó filmrendező filmjében a transznemű Mónikát látjuk, aki élete első 50 évében mások boldogságát a magáé fölé helyezte. A jövője bizonytalan, de van egy támogatója: a kisfia. Fólia nélkül csak 18 éven felüliek nézhetik. Bővebben a programról a bidf.hu oldalon.

(Cinema City, Mammut II., Bp. II., Lövőház u. 2.)

 

péntek február 2. 20.00 Quelquefois: Bloom­ing – vinyl bemutató

Gyárfás Attila, Ajtai Péter Bolcsó Bálint, Ávéd János és Kováts Gergő szaxofonokban és dobokban gazdag zenekara a hazai szabadzenei szcéna egyik kincse. A zenei textúra masszőrei az Átlátszó Hang 2024 műsorán a Blooming című albumukat mutatják be.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

péntek február 2. 22.00 Wake Up 1230 – koncert

Ismét megmutatja magát az illusztris rock and roll arcokat felvonultató szupergroup vagány rockzenével, higanylábú frontemberrel és egy táncos glambulival. Baksa-Soós Attila énekel, Frenk gitározik, Papp Szabi basszusgitározik és Beck Zaza dobol.

(Turbina Kulturális Központ, nagyterem, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

péntek február 2. 22.00 TechnoCool – A RAVEület múltja

A Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001) című kiállításához kapcsolódó bulin a magyar elektronikus zenei klubéletben ismert DJ-k pörgetik fel a hangulatot. Az éjszakai programok külön jeggyel látogathatók.

(Várkert Bazár, Rendezvényterem, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

szombat február 3. 11.00 Igazán fontos, hogy itt vagyok! – tárlatvezetés, felolvasás

A Budapest Hospice Ház kertje külső helyszíne volt a Ludwig Múzeum Vigyázat törékeny – Handle with Care című kiállításának. Kaszás Tamás itt bemutatott alkotásai, amelyek használati tárgyak is, a kertben maradnak. A művész most ezekről mesél. A folyosón megtekinthetők Loránt Anikó rajzai és akvarelljei, valamint Szűcs Teri író és irodalomkritikus felolvas a márciusban megjelenő Visszatért hozzám az emlékezet című művéből. Meleg teával, forralt borral várják az érdeklődőket!

(Magyar Hospice Alapítvány, Bp. III., Kenyeres utca 18–22.)

 

szombat február 3. 14.45 A mi keresztünk

Elvis Sabin Ngaïbino afrikai rendező filmje a Budapest International Documentary Festivalon egy AIDS-szel élő házaspárról, a Covid-oltásról és a hitről. A film nagykövete Perintfalvi Rita, akivel találkozni és beszélgetni lehet a vetítéseken. Másnap 13.45-kor ismét látható a film.

(Cinema City, Mammut II., Bp. II., Lövőház u. 2.)

 

szombat február 3. 20.30 Sweet90s farsangi buli a Saïd Chalaban zenekarral és Palotai emlékpartival

Ismét itt a beöltözés ideje, a szabad és kulturálisan sokszínű kilencvenes évek hangulatának megfelelően. A népzenei alapú világzenétől a technopartikig utazunk a Saïd Chalaban zenekar és DJ Yeromos segítségével, miközben megidézzük Palotai Zsolt, az ős DJ szellemét a Palotai örök! diszkó keretében. Jelmezverseny, ingyenes arcfestés és büfé hajnalig.

(Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szombat február 3. 21.00 Chat Botique, Cinema Niche – parti

Ha nem is várhatunk sokat a világvégétől, a tánctéren most megünnepelhetjük azt a Cinema Niche vetítésorozat afterbuliján, ahol DJ Her-Ass-Ment, Agebeat, be_toro és Constant K játszanak.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

vasárnap február 4. 10.00 Virágdinamikák – kiállítás

Péntek Orsolya képzőművész klasszikus olaj-vászon képeken mutatja be a természetes szimmetriát, a szigorú geometriát és a lírai absztraktot; a hónap közepéig.

(A Croatica kiállítóterme, Bp. IX., Lónyay u. 18/B)

 

vasárnap február 4. 19.00 Alessandra – koncert

Az Eurovíziós Dalfesztivál szuper­sztárja csupán 20 éves, és eddig csak egyetlen kislemezt jelentetett meg, de máris sztár. A félig norvég, félig olasz származású dalszerző-énekesnő debütáló dalát TikTokon már 250 millióan látták, és most a hazai koncertközönség is megismerheti.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

vasárnap február 4. 20.00 Budapest–Záhony

Vasutas performance lokálpatrióta ízzel, videókkal, hangjátékkal, nosz­talgiával és egy vasúti tekerős izével Háda Fruzsina előadásában, aki hazatér szülővárosába, hogy elkészítse diplomamunkáját a rendszerváltás után hanyatlásnak indult vasutas városról.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő február 5. 19.00 Kairó bíbor rózsája

Réz András A nagy Woody Allen menet című szériában vetíti a végül mindig megkerülhetetlen amerikai rendező 1985-ös filmjét. Angolul, magyar felirattal. Utána beszélgetés.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

hétfő február 5. 19.00    A vége

Bartis Attila 2015-ös, 14 éven át írt nagyregényének színpadi adaptációja Mikó Csaba tollából, Nagy Péter István rendezésében. Nagy szerelem a 20. század forgatagában. Szabad Andrást, a több évtizeden átívelő cselekmény főhősét különböző életszakaszaiban három színész alakítja: László Zsolt, Porogi Ádám és Katona Péter Dániel.

(Radnóti Színház. Bp. VI., Nagymező u. 11.)

 

hétfő február 5. 19.00   Tapasztalt asszony

„Ebben az előadásban egyáltalán nem biztos, hogy az apa férfi és az anya nő, hőseink esküvő helyett válási partit tartanak, a férfi szüli meg a gyereket, és egy metodista lelkész bigott feleségétől szaftos szexuális felvilágosítást kapunk.” Az Orlai és a Füge produkciójában Péterfy Bori, László Lili, Pataki Ferenc és Schruff Milán játszik. 16 éven felülieknek.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

  

kedd február 6. 18.00   Oltai Kata bemutatja: Mostohák

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 270 gyerek nevelkedett 33 hivatásos nevelőszülőnél, míg az utóbbiakat el nem bocsátották az önkormányzatoknak előírt takarékossági intézkedések sajátos helyi értelmezése következtében. Az egyik asszony harcba szállt az igaz­ságért. A Harmadik Szem Film­klubban az év első közös mozija Csillag Ádám 2000-ben készült dokumentumfilmje lesz. A vetítés után beszélgetés a rendezővel.

(Eötvös10, kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd február 6. 18.00   Kornis Mihály élő hangoskönyve

Kornis Mihály elhatározta, hogy ír és előad egy művet. Az előadása után beszélgetni is lehet. Másnap ugyanekkor a második felvonás.

(Eötvös10, kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd február 6. 20.00   Fatigue

Mit kezdhet egy táncos az enervált állapottal egy olyan világban, amelyben a munka teszi kézzelfoghatóvá a létezést? Szeri Viktor szólójában nem rejti el a fásultságot. A szedált tánclátomás után a klubban 21.15-től Cal Mac: Agony to Ecstasy című filmjét vetítik angolul, aztán Szeri Viktor és a rendező beszélgetnek, szintén angolul.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

kedd február 6. 20.30    Glissonic trio – koncert

A glissonic Váczi Dániel szaxofonos találmánya, s e hangszercsalád első tagja a glissotar (egy tárogató) volt. A bőgőt zongora és analóg szintetizátor váltotta föl, azt Pozsár Máté kezeli, a doboknál meg továbbra is Sárvári Kovács Zsolt ül. Így lesz teljesen egyedi hangszerelésű ez a koncertjük is. A belépővel közvetlenül a zenészeket és a további programok megvalósulását támogatjuk.

(Lumen Kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

szerda február 7. 18.00    Transcendent Waves – ambient live act

Zságer Balázs új sorozatában az atmoszferikus, meditációs pszichedelikus, elektronikus zenékre fókuszál. A live act szeánszon a meditációs zenehallgatás hatással lehet a figyelemre, a kreativitásra, ami hasznos egy olyan világban, amely napról napra zajosabb. Szőnyegek és fotelek lesznek, de jógaszőnyegek és hálózsákok egyéni használatra welcome. A zenét Zságer Balázs & Garpo, Natalie Szende és Coloboma szolgáltatja.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

szerda február 7. 19.00    Közeleg az idő

Humorban és költészetben gazdag időtlen darab, amelyben egy 55 éves kislány kénytelen kibogozni az összekuszált életeket. Line Knutzon dán író darabja, a Nézőművészeti Kft. előadásában. Benne Soltész Bözse, Katona László, Kovács Krisztián, Földeáki Nóra, Scherer Péter és Gazsó György. Kovács Lehel rendezte.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

szerda február 7. 20.00    Barabás Lőrinc & Niklas Paschburg – koncert

A magyar dzsessztrombitás jó évtizede nyomja szólóban. Rokonlélek vele a német Niklas Paschburg, aki maga is multiinstrumentalista. Saját és közös számokat is alkottak a 2023. január 27-i koncertjükön, amely most felvételről, csak online – a Müpa weboldalán, YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán – látható, hallható csak ebben az időpontban. A Müpa Home sorozat keretében idén is folytatódnak az ingyenes online közvetítések!

(www.mupa.hu)

 

csütörtök február 8. 18.00    Billenő egyensúly – könyvbemutató

Az Alföld Stúdió Új Alföld Könyvek sorozatban megjelent antológiájának fővárosi bemutatóján a kerek­asztal-beszélgetés résztvevői: Gregor Lilla, Katona Alexandra, Vincze Richárd, Lapis József. A moderátor Bakó Sára.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök február 8. 19.00    A Danubia Zenekar koncertje

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány karmestereket és zeneszerzőket támogató idei mentorprogramjának egyik központi műve Francisco Domínguez Gaur című, harmonikára és nagyzenekarra írt darabja. A mű kifejezetten Olga Morral harmonika-művésznő számára készült. Elhangzik még Brahms A-dúr szerenádja és Wagner Siegfried-idillje is.

(BMC, Koncertterem, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök február 8. 19.30    Grandioso III. – Perényi Miklós és az Anima Musicæ Kamarazenekar koncertje

A Grandioso bérlet soron következő koncertjén ezúttal is örökérvényű zenék csendülnek fel, a középpontban a 150 éve született cseh zeneszerző, Josef Suk remekmű­vei­vel. A kamarazenekar napjaink egyik legsikeresebb zeneszerzője, Varga Judit kompozícióját is műsorra tűzi, Perényi Miklóssal pedig Joseph Haydn D-dúr csellóversenyét adja elő.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt F. tér 8.)

 

csütörtök február 8. 20.00    Gödör Café Session – Aron – koncert

Polgári nevén Krecsmarik Áron a magyar pop-punk egyik feltörekvő arca, a 90-es éveket idéző pop-punk riffeket akusztikus hangzásra cseréli, és egy zongora és egy gitár kíséretében mutatja be kedvenc saját dalait, illetve feldolgozásait. Vendégénekesként érkezik a pop-punk koronázatlan királynője, CARI, valamint Marschall György is. Billentyűkön kísér: Villás Péter. A program ingyenes.

(Gödör Kávézó, Bp. VI., Király u. 50.)

 

csütörtök február 8. 20.00    weareblindblind­blind – parti

A francia Cantenac Dagar és az I Feel Like a Bombed Cathedral zenekarok, a svéd Le Days, valamint a hazai Ugató Kutyák koncertjén mindenki jól fog szórakozni. Aztán tánc DJ Badlcukwind zenéire.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.