Tavaszi programajánló

Snoblesse Oblige extra

  • Narancs
  • 2024. március 26.

Interaktív

fekete kivágott ruhában, rózsaszín masnival, / arany­övvel, gyönggyel kivert bársonyban, / lila cipőben, / polkaritmusban tangózva, rázva a nőt, / hajnalig áll a bál, konyakra sör, / sörre konyak, / káromkodásra szaxofon-sivítás, / ezüstlaméhölgy a függönybe fogódzva / riszálja magát

(Hervay Gizella: Hajnal késsel)

március 29. péntek 19.00 7. Dáma Lárma

Ahogy az elmúlt években, most is tematikus estre gyűlik össze a hazai női zenészek színe-java: csupa nyári slágert, vagy legalábbis a melegebb időt valamilyen módon megidéző dalokat adnak elő.

(Barba Negra, Bp. XXI., Szállító u. 2.)

 

március 30. szombat 10.00 A kismalac meg a farkasok

Ildikó, az életigenlő malac és a cseppet sem életigenlő barátja, Sándor, a varjú először nádból, aztán fából, végül téglából építenek ideális rejteklakot Imre, a gonosz farkas ellen. Mulatságos történet magyar népmesék alapján, bábokkal és sok-sok zenével a Kabóca Bábszínház előadásában, Markó Róbert rendezésében, Cseri Hanna zenéjével.

(Deák Ferenc utcai Rendezvényközpont, Veszprém, Deák F. u. 13.)

 

március 30. szombat 15.00 Te nem vagy olyan – kiállítás

A kiállítás a nemiségüket és etnikai gyökereiket, ezek egymásba fonódó hatásait különféleképpen és különböző mértékben feldolgozó alkotók csoportos bemutatkozása. Négy fiatal roma női alkotó munkáit mutatják be a progresszív roma galériaként identifikálódó VIII. kerületi kiállítótérben április 26-ig. Csütörtökön, pénteken és szombaton 15 és 19 óra között látogatható.

(Bura Károly Galéria, Bp. VIII., Kőfaragó u. 5.)

 

március 31. vasárnap 10.00 Női fókusz – kiállítás

A 8. Budapest FotóFesztivál nyitókiállítása a női fotográfusokat ünnepli. A különleges szelekcióban, amely a háború utáni időszaktól napjainkig készült felvételekből áll, az úgynevezett humanista fotográfia mellett ikonikussá vált magazinfotókat, sztárportrékat is láthatunk. A tárlat május 12-ig tekinthető meg, hétfő kivételével mindennap.

(Műcsarnok, Bp. XIV., Hősök tere)

 

április 6. szombat 20.00 Carson Coma – 5. szülinapi koncert

Az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai sikersztorija a gitárzene frontján. Négy év alatt négy nagylemezt jelentettek meg, és kétszer is megtöltötték a Budapest Parkot. Most a dómot töltik meg.

(MVM Dome, Bp. IX., Üllői út 131.)

 

április 8. hétfő 15.00 Wunderbar Fesztivál

A német nyelvű országok nagy­követségei és kulturális intézetei idén harmadik alkalommal szervezik meg a német nyelv és a német nyelvű kultúrák országos hetét április 8. és 14. között. Országszerte több mint 150 változatos rendezvény, táncház, motiváló bemutatkozó foglalkozás és sok más esemény várja az érdeklődőket azért, hogy megismerhessék és felfedezhessék a német kultúrát, függetlenül attól, hogy már valaki jól beszéli a nyelvet, vagy csak most tervezi, hogy elkezdje megtanulni.

(www.wunderbarfesztival.hu)

 

április 11. csütörtök 19.30 József Attila: Szabad-ötletek jegyzéke

Sütő András színművész önálló estje a magyar költészet napján.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

április 11. csütörtök  17.00 Erdős Virág: Eltérő tartalom – kötetbemutató

Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. A kötet versei szinte a lehetetlent valósítják meg: közvetlen valóságunkról szólnak felismerhetően, szikáran és nagy erővel. A szerzővel Turi Tímea beszélget.

(Magvető Café, Bp. VII., Dohány u. 13.)

 

április 11. csütörtök  19.00 Pest fölött az ég; Vagy sehol; Népszavalás – költészetnapi est a Gödörben

Kiss Llaci és a Barabás Béla duó játszik a Vagy sehol című lemezről, aztán Kamondy Ági zenekara jön, és végül 22.00-tól meghívott vendégek és nézők is szabadon elmondhatnak egy-egy szívüknek kedves verset József Attila 119. születésnapján.

(Gödör, Bp. VII., Király u. 50.)

 

április 12. péntek 19.00 Die Antwoord – koncert

A furcsa, de fantasztikus dél-afrikai duó hosszú turnészünet után hatodik alkalommal tér vissza hozzánk. Ninja így nyilatkozott az elmúlt időszakról: „Olyan sokáig dolgoztunk privátban, hogy néhányan azt hitték, meghaltunk!” Nos, nagyon is élnek.

(Barba Negra Red Stage, Bp. XXI., Szállító u. 3.)

 

április 13. szombat 17.00 Lantos. A kör végtelensége – kiállításmegnyitó

A hazai és a nemzetközi geometrikus ábrázolás egyik kiemelkedő alakja, úttörő alkotója volt Lantos Ferenc (1929–2014). A nemrég megjelent Lantos-monográfiában is szereplő műtárgyak mellett eddig soha nem kiállított művekkel együtt több mint 50 alkotást láthat itt a közönség április 28-ig.

(Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria, Balatonfüred, Zákonyi F. út 5–8.)

 

április 16. kedd 18.00 Occupied City – filmbemutató

A magyarhangya a Bálint Házzal együttműködve a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján egyetlen alkalommal mutatja be az Oscar-díjas Steve McQueen legutóbbi filmjét; eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

április 16. kedd 18.00 Let Your Star Shine – kiállítás- és programsorozat-megnyitó

A Magyar Képzőművészeti Egyetem különleges kiállítással, konferenciával és nemzetközi héttel ünnepli Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulóját. Az április 22–26. közötti nemzetközi héten külföldi és magyar szaktekintélyek tartanak előadásokat, work­shopokat, többek között Ito Tosimicu japán szobrászművész a hirosimai egyetemről és Ludger Pfanz filmes szakember a karls­ruhei főiskoláról. A kiállítás május 3-ig látható, hétköznapokon és szombaton 10–18 óra között.

(Magyar Képzőművészeti Egyetem, Bp. VI., Andrássy út 69–71.)

 

április 16. kedd 19.00 Mozart: Il re pastore (A pásztorkirály) – koncertszerű előadás

Mozart 19 éves korában írt – és akkor már e műfajban a tizedik – műve a Christina Pluhar vezette L’Arpeggiata előadásában. Világ­sztár énekesek, köztük a régizenei repertoárban is egyre többször feltűnő tenor, Rolando Villazón, a legjelentősebb külföldi operaházakat és koncerttermeket is gyorsan meghódító szoprán, Baráth Emőke, a spanyol szoprán, Elena Sancho Pereg, az amerikai tenor, Zachary Wilder és a horvát szoprán Tamara Ivaniš közreműködésével. A koncertet Fazekas Gergely zenetörténész műismertető előadása előzi meg.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

április 17. szerda 19.00 Nőt vagy életet

Hajmeresztő vígjáték, humoros monológokkal, rövid jelenetekkel a Woody Allen ősatyjaként is jegyzett Groucho Marx életéről. Stand-up, varieté, kabaré és egy út a világsikerig – nőkkel, aranyköpésekkel, Hollywood és a csillogás sötét oldalával. Paczolay Béla rendezésében, Vida Péterrel a főszerepben. Másnap ismétlés.

(Thália Színház, Bp. VI., Nagymező u. 22.)

 

április 17. szerda 20.00 A Piaf! The Show

Az Edith Piaf életét és karrierjét bemutató, világszerte turnézó, népszerű előadást Gil Marsalla állította össze és rendezte meg, elmesélve az énekesnő életének történetét a legismertebb dalai felhasználásával. A főszereplő Nathalie Lermitte, aki Edith Piaf egyik legjobb interpretátora. Másnap és harmadnap is látható.

(Erkel Színház, Bp. VIII., II. János Pál pápa tér 30.)

 

április 18. csütörtök 20.00 Zuboly – koncert

Ágoston Béla zenekara az egyik legszínesebb társaság a mai magyar könnyűzenei palettán. Európa majdnem minden országában felléptek kultúrdiplomataként vagy a fesztiválokon partizenekarként a nép- és a popzenét ötvöző dalaikkal.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

április 20. szombat 18.00 A Pannon Filharmonikusok tavaszi adománygyűjtő estje

A különleges zenei és gasztronómiai eseményen a varázslatos akusztikájú hangversenyteremben elhelyezett körasztaloknál, zene által ihletett ételek és finom italok mellett lehet támogatni a zenekart. Az est házigazdája Bősze Ádám, vezényel Kesselyák Gergely.

(Kodály Központ, hangversenyterem, Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)

 

április 21. vasárnap 19.00 De kié lesz a kutya? – bemutató

Georg és Doris biztonságban és szeretetben felnevelte a gyerekeit, ám mára kiürült a ház, új életet lehetne kezdeni. De Georg ezt egy másik, fiatal nővel képzeli el, Doris viszont ragaszkodik a dolgok rendbetételéhez. Kitör a háború, amelybe újabb és újabb szereplők kapcsolódnak be. A Martin Rauhaus forgatókönyve alapján készült német filmvígjáték színpadi változatát Paczolay Béla rendezte. Játsszák: Szinetár Dóra, Pataki Ferenc, Péterfy Bori, Cseh Judit, Adorjáni Bálint és Bíró Panna Dominika. Másnap ismét látható, aztán legközelebb április 30-án.

(Belvárosi Színház, Bp. VII., Károly krt. 3/A)

 

április 21. vasárnap 19.00       Koffler sorsa: a Mün­cheni Zsidó Kamarazenekar koncertje

A Jewish Chamber Orchestra Munich a szövegek írójával, Stella Lederrel együtt egy kísérletező zenei utazásra indul, amelynek középpontjában a lengyel-zsidó zeneszerző, Józef Koffler munkássága és élete áll, akinek a művei nagy részben feledésbe merültek. Ez az este az emberi és kulturális pusztulásról szól, amelynek középpontjában az a kérdés áll, hogyan törhetők át az emlékezés rituáléi.

(Rumbach zsinagóga, Bp. VII., Rumbach S. u. 11.)

 

április 22. hétfő 19.00 Kenyértörés

Nem csak színházi előadás, de rendhagyó történelemóra is, melynek során a nézők találkoznak a történelemmel. Az ókori Görögország nem csupán érettségi tétel lesz, hanem valódi időutazás három színésszel – Csányi Dáviddal, Feuer Yvette-tel és Háda Fruzsinával –, továbbá néhány kellékkel.

A nézők résztvevőkké válva közösen gondolkodnak, elemeznek és vitáznak. Fábián Péter rendezése állásfoglalás nélkül mutatja be a különböző nézőpontokat, és ettől érdekes minden korosztálynak 13 éves kor felett.

(Jurányi Ház, 123-as labor, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

április 23. kedd 19.00 Don’t Lie to the Planet – show

Az Urban Verbunk legújabb produkciója (magyarul: Ne hazudj a bolygónak) a magyar néptánc kulturális örökségére építve hívja fel a figyelmet a jelen égető globális társadalmi kérdéseire. Moussa Ahmed koreográfiája.

(Ram-Art Színház, Bp. XIII., Kárpát u. 23.)

 

április 26. péntek 19.45 A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje

„Háromfogásos gourmet menü” – így jellemezte a Bachtrack kritikusa Paavo Järvi egyik koncertjét, amelyen a Grammy-díjas észt-amerikai karmester Sibelius, Tüür és Beethoven egy-egy darabját tűzte műsorra. Järvi hasonló programmal érkezik a BFZ-hez is. Tüür koncertnyitányával indul az est, aztán az újszerű hangzás feszültségét Robert Schumann életvidám, tavaszváró zenéje oldja fel, majd Sibelius egyik legnépszerűbb szimfóniája zárja. Április 27-én és 29-én ismétlés.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

április 29. hétfő 19.00 A Chamber Orchestra of Europe koncertje – a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye

Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli a koncert, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivállal egyidős, világhírű zenekar ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

(Budapesti Olasz Kulturális Intézet, Bp. VIII., Bródy S. u. 8.)

 

május 1. szerda 11.00 Damoclès

A táncot, zenét és utcai művészetet ötvöző francia társulat, a Cirque Inextremiste elődásában a főszereplő a bizalom. 17.00-tól újra látható a szabadtéri előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán.

(Madách Imre tér, Bp. VIII.)

 

május 4. szombat 21.00 Új életre kelt gardrób

Ruházkodási szokásaink újraértelmezése egyre inkább szükséges és megkerülhetetlen része az életünknek. Mit jelent fenntarthatónak lenni, hogyan valósítható ez meg a hétköznapjainkban? Az egész napos divatesemény utáni Rezes–Tihanyi–Gerlóczi-előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ az újranyitott színházban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programján.

(Merlin, Bp. V., Gerlóczy u. 4.)

 

május 5. vasárnap 11.00 Az elveszett követ – családi Kaláka-koncert és könyvbemutató

Kányádi Sándor születésének 95. évfordulója, illetve a Kaláka együttes megalakulásának 55. évfordulója alkalmából ad koncertet a zenekar. A Kaláka első erdélyi turnéján született meg Az elveszett követ című vers megzenésítése, majd az évtizedek alatt több tucat Kányádi-vers jutott ilyen sorsra. Ezekből jött létre a most bemutatásra kerülő Az elveszett követ zenéskönyv.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

május 9. szombat 10.00 Budapest100

A 2024-es fesztivál témáját adó 70-es évek az építészeti útkeresés sokszínű korszaka volt, ami felé a közvélemény sokszor negatívan és rossz előképekkel fordul. Az idei program, egyben a KÉK Modern Évadának egyik kiemelt eseménye. Május 12-ig tart.

(budapest100.hu)

 

május 10. péntek 19.00 La Voce Vita – Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus koncertpremierje

Vadonatúj koncertanyaggal áll a nagyközönség elé a két énekes, akik egyaránt jártasak a könnyű- és a komolyzenében. A múlt század legnagyobb duettjei hangzanak el az estén Puccinitől Bocellin át Freddie Mercuryig, eredeti hangszerelésben, Hollerung Gábor karmester zenei irányításával. A koncert sztárvendége a legendás füttyművész, a jövőre 80 éves Hacki Tamás.

(Erkel Színház, Bp. VIII., II. János Pál pápa tér 30.)

 

május 10. péntek 23.30 Midnight Music – BFZ-koncert

A Midnight Music az egyik legjobb és legnépszerűbb program lett azok körében, akik fogékonyak a kultúrára, de nem szeretik a hagyományos hangversenyek kötöttségeit. Ezekre a koncertekre nem kell kiöltözni, nem tartanak órákig, cserébe barátságos és közvetlen a hangulat, amit még oldottabbá tesznek Fischer Iván szellemes kommentárjai az elhangzó művekről.

(Várkert Bazár, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

május 15. szerda 19.30 Carmina Burana – jótékonysági koncert a tiszta lélegzetért

A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertet ad az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására közel harminc éve létrejött Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára. Izgalmas zenei barbarizmusával Orff Carmina Buranája a diákdalok forgandó szerencsét és múló szerelmet hirdető világába kalauzolja a hallgatót. Az előadók: Sáfár Orsolya – szoprán, Szerekován János – tenor, Geiger Lajos – bariton. Közreműködik a Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó). A Budafoki Dohnányi Zenekart pedig természetesen Hollerung Gábor vezényli.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

május 24. péntek 10.00 Gourmet Fesztivál 2024

Ismét evés, ivás és főzés a Millenárison három napig, az idén Női energiák alcímmel. Megmutatják azokat a kiváló női séfeket, cukrászokat, pékeket és termelőket, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátás hagyományosan férfias világában.

(Millenáris, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

május 24. péntek 20.00 The Ultimate Show with Marcelito Pomoy

A Pilipinas Got Talent és az America’s Got Talent című tehetségkutató műsorokban népszerűvé lett filippínó énekes most itt szándékozik lenyűgözni a közönséget az elragadóan előadott női és férfihangok közti könnyed váltásaival.

(Tüskecsarnok, Bp. XI., Hevesi György út)

A mellékletet Karafiáth Orsolya, a Snoblesse Oblige-t Artner Szilvia Sisso szerkesztette.

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?