Szociális szempontok - Nyerő Páros

Interaktív

Itt van például mindjárt az RTL Klub Nyerő Páros című vetélkedője, ahol is a celebszívatás az együtt lakós realityvel, a házaspárbaj a lelkizős könnyfacsarással párosul.

„Hát ezt vajon ki b…hatja?” – bocsánat a kipontozandó szóért, de ha hihetünk Hofi Gézának és saját korai emlékeinknek, akkor hajdanán valóban ez a közönséges kérdés merült fel tömegesen a tévénéző népességben, ahányszor csak feltűnt a képernyőn egy-egy új és a feladatára látványosan alkalmatlan szereplő. Ez persze nyilvánvalóan már réges-rég a múlté, a közönség azóta jóval érettebbé, a televíziózás egésze pedig emelkedettebbé vált, és ma már találgatni sem feltétlenül szükséges, hiszen a média­celebek párosával teremnek, és úgy is vonulnak be a tévéstúdiókba. S közülük néhányan ráadásul előzékenységből még pornóznak is vagy szexmunkásként tevékenykednek, szóval esetükben többszörösen is okafogyottnak bizonyulna a fenti kérdés megfogalmazása.

Itt van például mindjárt az RTL Klub Nyerő Páros című vetélkedője, ahol is a celebszívatás az együtt lakós realityvel, a házaspárbaj a lelkizős könnyfacsarással párosul. A múlt pénteki adás első felét éppenséggel ez utóbbi, vagyis a csoportos könnyhullatás, sőt egyenesen a bőgés dominálta, amikor a versengő párok szembesültek a megrázó ténnyel, hogy saját többségi döntésük alapján Pumped Gabo és a korábban kedvese heréjébe áramot vezető Ági esett ki a játékból. Jóllehet, számukra „lépcsőfok” és „ugródeszka” volt ez a műsor, valamint „nekik ez volt az egyetlen lehetőségük”, ahogy azt egyik játékostársuk megfogalmazta, s már csak ezért is: „szociális szempontból” nekik kellett volna bent maradniuk. Igaz, ami igaz, Szabó Zsófi és párja szociális szempontból alighanem tényleg jóval kevésbé szorulhat rá a győzelemre és a további képernyős jelenlétre, ám ha ez valóban számítana, akkor feltehetőleg egészen máshogy festene az ilyen műsorok játékosállománya. (Mi több, talán még a most is kitartóan tenyérbemászó műsorvezetőt, Sebestyén Balázst is lecserélnék egy nálánál jobban rászoruló tehetségre.) A szociális érzéknek ez az érzelmes föllángolása azonban csupán ilyen kis körben érvényesülhetett, s ott is mindössze szavakban kedvezve Gabóéknak, akiket a csatornaközeli bulvárcikkek egyébiránt az „értelmesebbek, mint némely ember” tónusában dicsérgettek ezekben a napokban.

A műsor második fele azután a nemi sztereotípiáké és azok kedélyes-kacagós beigazolásáé volt, merthogy a párok hölgy tagjainak hátramenetben kellett kocsikázniuk egy akadálypályán, és azután még a rövid távú memóriájuk is kemény próbatétel elé került. Persze ahogy a vetélkedő egésze, úgy ez a feladat is csak még jobban megerősítette az egyes párok összetartását, amint ezt úgyszintén észbe vehettük a kamera által elkapott kis intim párbeszédeket látva és hallva. Peller Anna és férje pedig végül elfoglalhatta az elnöki lakosztályt (El Presidente), melyet a kiszavazott pár megható búcsúlevelében rájuk hagyományozott. Csak éppen a tehetséges színésznő előbb még akkurátus gondossággal fertőtlenítette új szálláshelyét, mert hát a rokonszenvet, a szociális érzéket vagy épp a tapintatot azért kár lenne a higiénia és egy kínálkozó poén elé helyezni.

RTL Klub, szeptember 9.

Figyelmébe ajánljuk