Szüret 2023/5.

  • Narancs
  • 2023. február 1.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

A magyar álláspont világos: a magyar emberek azt akarják, hogy Brüsszelben is meghallják az emberek hangját.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

 

A debreceni akkumulátorgyár körüli vita ugyan környezetvédelmi kérdésnek tűnik, de igazából az élesedő gazdasági verseny miatt támadják a beruházást – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap videóbejegyzésben a Facebookon. Dömötör Csaba azt mondta: „kilóg a lóláb”, ugyanis „nem az a bajuk”, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon, a hazai baloldal pedig csatlakozik ehhez a kampányhoz.

MTI

 

Veszélyesnek tartja az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) új vezetőjének nyilatkozatát a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, szerinte ugyanis Hans Leijtens nem Európa határainak megvédésére akar koncentrálni, hanem az illegálisan érkező migránsok jogi tájékoztatására.

MTI

 

Csák János a magyar kultúra napján elhangzott interjúban hangsúlyozta, hogy a világban rengeteg a változás, „nekünk azt kell világosan látnunk, hogy mi az, amit meg akarunk őrizni és mi az, amiben alkalmazkodnunk kell a változásokhoz”. Hozzátette: szükség van a kultúra innovációjára, amihez pedig innovációs kultúrára van szükség. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy egy nemzetállam kulturális miniszterének az is a feladta, hogy az ideák versengését fenntartsa.

Kormány.hu

 

Török Julianna tavaly nyáron zarándokolt el Medjugorjéba, amikor elmondása szerint egy szerdai napon megmagyarázhatatlan látomásban volt részük három társával együtt. (…) Júlia arra lett figyelmes, hogy a nap úgy lüktet, mint egy szív, de ekkor még azt hitte csak hallucinál és nem jól lát amiatt, mert a napba nézett. A társai azonban megerősítették, hogy ők is látják a szívként lüktető napot. A videóban Júlia elmondja, hogy ekkor úgy látta, mintha a nap átváltozott volna egy ostyává, majd csodálatos jelenésben volt részük.

Bors online

 

Komáromi József tűzoltóról közöltek névjegyet a katasztrófavédelem Instagram-oldalán. Mint írják, a munkája tűzoltó, amely inkább hivatásként szolgál. Hobbija: futás, légzőkészülékkel a hátán.

Beol.hu

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.