Snoblesse Oblige 2023/5.

  • Narancs
  • 2023. február 1.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Tévedések elkerülése végett: vármegye, ispán, hitvallás, ennek így semmi köze a tradícióhoz vagy mondjuk a nemzet múltjának tiszteletéhez, ez csak dagály és fuszekli, olyan, mint az étlapon a tikmony, miközben a konyhában a mangalica-levespor az úr.

(Esterházy Péter: Ujjgyak [2], 2011)

péntek, február 3., 18.00  Dobáljuk meg a kortárs zenét!

A Hangszínek – Új zene a történeti avantgárdban című kiállítás visszavezet a kezdetekhez, és az egykori elképzeléseket kortárs képzőművészek és zeneszerzők hanginstallációi segítségével teszi aktuálissá. Ezen a napon a 2015-ben megalakult Hermina Alkotócsoport tagjaival lehet bejárni a kiállítást, és megszólaltatni egy különleges, interaktív hang­installációt. A tárlatvezetés a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal közös program. (Kassák Múzeum, Bp. III., Fő tér 1. Zichy-kastély)

 

péntek, február 3., 19.00  Sara Salvérius – koncert

A melankolikus, szenvedélyes, folk­orientált harmonikás legutóbbi Equinox című albumával mutatkozik be az épp elindult Veszprém–Balaton 2023 EKF műsorán. Nem csak bemelegítésnek erős. A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Hangvilla, Konferenciaterem, Veszprém, Brusznyai Árpád u. 2.)

 

péntek, február 3., 19.00  WIZMŰVEK, Kettős Tamás és a Vadszamarak – koncert

Wizner Balázs trombitás és gitáros sanzonos, dzsesszes dalai Orbán Bori énekes, Kiss András billentyűs és Prikler Attila dobos előadásában. Aztán jön az „Álmodtam egy világot magamnak, de megsúgom, mielőtt rajtakapnak, mielőtt lehallgatnak, mielőtt kihallgatnak, meggyónom a popnak, a repp and rollnak…” Vagyis ez a vadak második lemezének bemutatója. 22.00-tól pedig zituli space project, azaz trance és rave, amire űrsámán táncot is lehet lejteni. (MANYI – Kulturális Műhely, Bp. II., Margit krt. 16.)

 

péntek, február 3., 19.00  1V1 – előadás

„A végére meg fogjátok érteni, miért gyűlöli a jó magyar ember a zsidókat, romákat, a saját életem példáján megmutatom, hogyan legyél húszéves korodra némi megbocsátható útkeresés után meggyőződéses fasiszta.” Vilmányi Benett saját benáculásának története zenés, önismereti stand-up formájában. 16 éven felülieknek kötelező. (Jurányi Ház, Kamaraterem, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

péntek, február 3., 20.30  Ben T Kadar „brutális” lemezbemutató

Szabó Kádár Bence, aka Ben T Kadar énekes, dalszerző szakadatlanul hozza a minőséget. Brute című „re-debütáló” albuma megjelenésének ürügyén most is erős koncertre számíthatunk, ahol torzított szintetizátorokkal és nyers dallamokkal mutatja be egy forrófejű fiú mindennapjait. Majd kollaboráns DJ-k érkeznek a színpadra: az elektronikát tropical house-szal, technóval, nudiscóval, diszkóval, trance-szal és r&b-vel keverő OIEE és Wata. (Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1., bejárat a Szabad sajtó út felől)

 

szombat, február 4., 19.30  Oktatás – bemutató

„Mert az, hogy valaki kérdéseket tesz fel, még nem jelenti azt, hogy nem akar elhallgattatni.” Egy tanárról és diákjáról aktuálisan, számos áltudományos böffenettel, szado-mazo szózuhataggal és nem utolsósorban rettenetes humorral. Eugène Ionesco Különóra című ötlete alapján írta: Mozsik Imre, előadja Vajdai Vili rendezésében a TÁP Színház – Hajduk Károly, Zilahy Anna, Csákányi Eszter, Horváth Kálmán, Telkes József. Ja, és mindez Háda Fruzsina jelmezeiben. (Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szombat, február 4., 20.00  Chameleon Jazz Band – koncert

A dallamos dzsessz és az igényes popzene találkozása a postaépületben. Bálint Rezső harsonás, énekes, Birinyi Márk Ádám zongorista, Sárosi Áron basszusgitáros és Telek Attila dobos zenekara két éve jelentette meg Stories című albumát, tavaly pedig a You and I című kislemezét. Most mindent is játszanak, amit a baráti közönségük kíván. Hiszen szülinap van. Mindig szülinapja van valakinek. (PostART, Budaörs, Klementis László utca és Ébner György köz sarok)

 

szombat, február 4., 20.00  Freakin’ Disco és vendégei

Táncos kamaraelektronikai pro­jekt, a zenekartól független, improvizatív szimbiózison alapuló összhangzattani esemény. Baráti zenészek is csatlakoznak, a vége pedig az, hogy mindenki elereszti a másik haját és mulat. (Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk