Rádió

Üldözők

Keresztényüldözés a Kossuthon

Interaktív

Az állami rádióban most épp azokat a napokat írják, amikor minden egyes műsor (nagyjából az esti mese és a rádiószínház kivételével) a Nyugatot, de elsősorban is hazánkat lerohanni szándékozó kétszínű, gonosz, lusta tömegekkel riogatja a nagyérdeműt.

Ebben az együgyűvé silányított politikai-társadalmi diskurzusban üde színfoltként hathat a legblődebb hír is, nyilván emiatt kuncogtunk magunk is (többé-kevésbé) önfeledten azt hallva, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma életre szólította a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot, szűk egymilliárd forintos költségvetéssel.

Komolyan vette viszont feladatát, és egyben rendkívüli helyzetfelismerésről tett tanúbizonyságot a Horizont című nemzetközi magazinműsor stábja, amikor a helyettes államtitkárság születésének bejelentését követő harmadik napon máris prezentálta a maga keresztényüldözős adását. Erdei Krisztián és Szerdahelyi Csongor külön dicséretet érdemel, hogy kevesebb mint hetvenkét óra alatt rögzítették az összes interjút, ami kellett a harmincperces adáshoz. Igaz, szépséghibája lehet a nagy sietségnek, hogy egy kivétellel (rá még visszatérünk), csupa olyan embert sikerült megszólítani a világ minden tájáról, akik végső soron azt voltak kénytelenek elmondani, hogy az ő vidékükön tulajdonképpen nem üldözik a keresztényeket. Tegyük hozzá, mindannyian állították, hogy hallottak már olyan helyekről, ahol állítólag baj van, és ez is valami.

Erdei a maga felvezetőjében hozza a kellő drámaiságot, mondván: a kereszténység ma a legüldözöttebb vallás a világon, hiszen több mint százmillióan nem gyakorolhatják szabadon a hitüket. Csak azt nem sikerült kideríteni utána, hogy hol. Jordániában biztosan nem, legalábbis Jungbert Béla volt nagykövet azzal kezdi, hogy a gyér számú keresztényt nagyra becsülik a kis királyságban, s a valódi konfliktus – teszi hozzá Jungbert – nem is muszlim–keresztény, hanem szunnita–síita vonalon jelentkezik. Ugyanezt erősíti meg később a Libanonból jelentkező Juszuf Fakuri is, bár a vele folytatott párbeszédnek volt egy jellegzetesebb részlete is. Erdei kérdésére, hogy nehéz-e a keresztényeknek vízhez és élelemhez jutni Libanonban, Fakuri barátságos felvilágosító hangon közölte, ezek a problémák Szíriára és Irakra jellemzők, hiszen ott van háború.

Csak hogy értsük: a műsorkészítők hiába adnak bele anyait-apait, hogy szimpla keresztényüldözésként értelmezhessék a jóval bonyolultabb közel-keleti helyzetet, nem nagyon akar ez nekik összejönni (ráadásul a Közel-Kelet mellett a Fülöp-szigetekről, Ghánából és Ugandából is azt halljuk, nincs baj). Legalábbis addig nem, amíg olyanokat kérdeznek, akik az adott régióban élnek. A Horizont műsorpolitikájának némiképp ellentmondani látszik, hogy úgynevezett hazai szakértőket szólaltassanak meg (hiszen épp a lokális hangok bemutatása volna a cél), de a keresztényüldözés ügye ezt is felülírhatja, természetesen. Me­gadja Gábor eszmetörténész Budapestről jelentkezik be, és ahogy egy helyi kurzusszakemberhez illik, rögtön fel is mondja a leckét, amit egészen addig a többi megszólaló nem tudott alátámasztani. Keresztény genocídiumról beszél a Közel-Kelet kapcsán, ám érezhetően szívesebben ejt szót Nyugat-Európáról. A ’68-as eszmék és a második vatikáni zsinat elintézték a keresztény gyökereket, és most már a muszlimoknak több joguk van (mihez?), mint a katolikusoknak. Ráadásul a németek úgy bánnak ma a politikai korrektség jegyében a vallási szimbólumokkal, mint anno a nácik, pedig újabb keresztes hadjárat kéne (hiszen az eredetiek célja is a szelíd zarándokok védelme volt – így Megadja), csak hát azok a tévelygők, akik régen a Vörös Brigádokhoz meg a RAF-hoz csatlakoztak, ma a szélsőséges iszlámot támogatják. Még szerencse, hogy a visegrádi országok tartják magukat. Mondanunk sem kell, hogy az interjú készítőiben fel sem merül, hogy esetleg vissza lehetne erre-arra kérdezni.

És hogy mi történt itt tulajdonképpen: alig valami. Annyit jegyezhetünk föl, hogy egy szebb reményekkel indult műsor végképp belesüppedt a hadiállapotot hirdető állami rádió gondolattalan propagandamocsarába.

 

Horizont, Kossuth rádió, szeptember 10.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.