A hideg legalább ingyen van!

Ugye már-már azt hitte a kedves olvasó is, hogy sosem lesz „igazi” ősz? Hát tessék, most kikaptuk magunknak: kifejezetten hűvös és több ízben csapadékos, nyirkos-nedves, néha bágyadtan napos, ám hajnaltájt helyenként és időnként már fagyos időt tartogat számunkra október második hete. Hétfőre – a heves széllökéseket leszámítva, ami a hűvösebb levegő beáramlását jelzi – már nyoma sem maradt a vasárnap nagy dérrel-dúrral, szélviharral, zivatarral, felhőszakadással átvonult hidegfrontnak. Ha évszakot már nem is válthattunk, azon belül átléptünk egy fontos, zsebbe vágó szakaszhatárt. Ettől kezdve ugyanis kezdődhet a fűtési szezon – a természet legalábbis mindent megtesz azért, hogy kedvet csináljon számunkra a melegházi környezet mesterséges kialakításához. Először is már a nappalok sem valami túl acélosak – lassan annak is örülhetünk, ha a délutáni maximumok elérik a 15 fokot! Az éjszakák pedig határozottan hűvösek lesznek – a körülmények szerencsétlen együttállása esetén (derült, szélcsendes hajnalokon) fagypont közelébe, az ország legendás jégvermeinek környékén egyenesen az alá süllyedhet a hőmérséklet.

Ráadásul a hét folyamán többször is nedvesebb légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe – a felhők legalább a fagytól megkímélnek minket, de a csapadékos időben egy jottányit sem emelkedik a nappali hőmérséklet, mondjuk a hét elejéhez képest. Első menetben valószínűleg kedd hajnaltól csütörtök hajnalig lehetnek esők az országban – természetesen periodikusan, szakaszosan, változatos területi eloszlásban, napsütéses órákkal-félórákkal körítve. Ráadásul eme első, nem túl combos csapadékhullámból az ország északkeleti harmada (sőt tán fele) többé-kevésbé ki is maradhat – számottevő mennyiség legfeljebb a déli-délnyugati tájakon eshet. A második csapadékadag már jóval masszívabbnak ígérkezik. Szombat délutántól délnyugat felől egy sekély mediterrán ciklon kiterjedt felhőzete húzódik ránk, mindez összekapcsolódik egy nyugatról érkező hullámzó hidegfronttal – és legalább vasárnap estig kitartó, áztató jellegű nedvesség-utánpótlást biztosít az ország jelentős részének. A hét legvége valószínűleg még az addigiaknál is hűvösebb és nyirkosabb lesz, viszont a makacsul aláhulló esőben viszonylag enyhe marad a hajnal – ekkor a minimálisra csökken a napi hőingadozás. A következő hét eleje (a mostani héthez hasonlóan) több fokkal a sokévi átlag alatti hőmérsékletű, határozottan nyirkos időt hoz, ám annak második fele némileg (de nem sokkal!) enyhébb lesz majd.

Esőre áll

A hétfő sok tekintetben megadja az alaphangot a hét hátralévő részében várható fejlemények tekintetében is. A felhőátvonulások, a késő délutánig tapasztalható hevesebb széllökések és alkalmi, futó záporok mellett több-kevesebb napsütés várható – de ennek csekély foganatja lesz. A délutáni maximum jó, ha eléri a 15 fokot (országosan 13–16 fok között lesz), másnap hajnalban pedig legfeljebb 1–8 fok között alakul – bizony, némely fagyzugos helyeken már deresedik a határ. Igaz, nyugatról némi felhősödést és kevés esőt is tapasztalhatnak a Dunántúl eme fertályának lakói – itt azután kicsit enyhébb is lesz a hajnal. Kedden szinte a hétfő kópiáját érhetjük meg – talán annyi lesz a különbség, hogy átmenetileg (főleg persze délkeleten!) több helyen lehet 15 feletti csúcshőmérséklet. Másnap hajnalban a nyugat felől felvonuló felhőzet és a vele járó gyenge eső miatt a Dunántúlon (pláne annak déli részén) lesz viszonylag enyhébb az idő (5 fok körüli), máshol hidegebb (inkább a 0 fok felé tendáló minimummal). Szerdán elszórtan, főleg délen várható eső – a nappali hőmérsékletben mindazonáltal nem lesz változás (megint csak 15 fok körül alakul). Csütörtök hajnalban már csak a déli határszélen lehet eső – itt enyhébb is lesz a reggel, máshol jóval hűvösebb s néhol fagyosabb időre ébredhetünk. Csütörtökön megint több lesz a napsütés – főként az ország északi kétharmadán, mert délen maradhat a borult, hűvös idő. Mindez azzal is jár, hogy péntek hajnalban a derült részeken ismét több helyen dermedhet fagypont alá a természet.

Pénteken átmenetileg talán több helyen várható napsütés, s lehet, hogy ez lesz a hét legbarátságosabb napja – ha csak a következő nap az érkező front előtti szokásos (ám ezúttal gyengécske) melegbeáramlás révén rá nem ver! A szombat hajnal (a kezdődő felhősödés miatt) egy kicsit kevésbé lesz hideg, mint az azt megelőző, ám a sokfelé képződő köd nem sokban javítja majd hőérzetünket. Napközben változóan napos-felhős idő várható, ám később a borultság fokozódni fog, s késő délutántól délnyugat felől mind többfelé ered el az eső. A délutáni csúcshőmérsékletben nem lesz sok változás (a 15 fokos országos átlag stabilan meglesz), és a megátalkodottan zuhogó csapadék, valamint a felhők miatt hajnalban sem lesz kevesebb olyan 8-9 foknál. Igaz, ehhez képest másnap sem sokat emelkedik majd a hőmérséklet, miközben továbbra is esős-lucskos időben gyönyörködhetnek hazánk jobb sorsra (és tán enyhébb klímára) érdemes lakói. Az eső vasárnap estig mindenhol abbamarad – ám a jövő hét elején a frontrendszer átvonulása nyomán beáramló hűvös, változó nedvességtartalmú levegőnek hála, nem sok javulást tapasztalhatunk. Talán a jövő hét közepétől már legalább átlagos, az évszaknak megfelelő időben reménykedhetünk – el ne felejtsük: ez a bizonyos évszak maga az ősz!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.