Csavar egyet rajta

Most, hogy mindenki szépen befűtött vagy megrendelte a központi meleget, a természet úgy döntött, hogy kicsit megviccel bennünket, s maga csavarja fel saját termosztátját. No persze, ebből a hét első napjain csak részlegesen szerezhetünk tapasztalatot. Hétfőn például a nap első felében hiába emlegettük volna a fővárosiaknak, milyen csodás idő van – mondjuk a Tiszántúlon vagy a Kisalföldön, amikor Budapesten a nyirkos, szemerkélős időben egyáltalán nem csökkent a tócsák mérete. Átmenetileg persze nemhogy apadna, de egyenesen növekedni fog a pocsolyák száma: délnyugat felől egy mediterrán ciklon kiterjedt felhőzete húzódik ránk már hétfő estétől. Reggelig a Dunáig, délutánig a Tiszáig jut el, úgyhogy holnap már csak a Tiszántúlon várható igazán enyhébb idő, 20 fok feletti meleg – ez viszont az Alföldön (kisebb valószínűséggel a Dél-Dunántúlon) kedvezni fog a zivatarok kipattanásának. A csapadékhullás a következő éjszakán mérséklődik, szerda délelőtt már csak északkeleten várható eső – akkor estére ott is megszűnik. Ezzel együtt délnyugat felől felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, s zömmel 15 fok feletti csúcshőmérsékletek várhatók (kivéve a hűvösebb északkeleti tájakat). El ne felejtsük: egy jó időre annyi az éjszakai, hajnali fagyoknak. A felhős-esős időnek és a mediciklon előtt, majd annak elvonulta után beáramló enyhébb levegőnek hála, inkább olyan 10 fokot közelítő (ködösebb régiókban is 5-6 fokos) minimumokban reménykedhetünk – egészen a jövő hét második feléig.

Eme beáramló, a nagy magasságokban is hangsúlyos jelenlétű enyhe levegőnek egy hátulütője lehet: megnő az éjszakai ködhajlam. S bizony, amíg a köd fel nem száll, s át nem tör rajta a Nap fénye, addig kissé hűvösnek és nagyon is ősziesnek érezzük majd az időt – pontosan ez a ködhajlam, a talaj közeli felhőzet feloszlásának (illetve fel nem oszlásának) kockázata nagyfokú bizonytalanságot is kölcsönöz az e heti előrejelzéseknek. Szerencse, hogy az elvonult rendszer mögött több helyen még csütörtökön is élénk lehet a légmozgás, ami segíthet feltépni a ködtakarót. Ez már csak azért is fontos lehet, mert amúgy a derült, napos időben már péntektől mind több helyen lépheti át a hőmérséklet a 20 fokot – a hét vége felé, péntek-szombaton a 23 fokos csúcsérték sem lesz ritka. Vigyázat: ez kicsit csalóka, hiszen csupán igen rövid ideig mutatja a hőmérő – hogy mást ne mondjunk, háromnegyed 6 körül már le is megy a Nap. Lelkesedni tehát ér, a kirándulás, a kiadós séta egyenesen javallott – már csak a létfontosságú D-vitamin-termelés miatt is. Mégis, erős túlzásnak éreznénk (akár vénasszonyos kivitelben) nyáriasnak nevezni az előttünk álló hétvégét – s nem is csak a makacs ködfoltok miatt. A négynapos ünnep két jövő heti napján, azaz hétfőn, kedden (a jelentősebb távlatok miatt nyilván nagyobb bizonytalanság mellett) továbbra is derült, bár egy árnyalattal hűvösebb idő várható – ám higgyük el, október 23-án azt a 16–18 fokot is elég melegnek érezhetjük majd!

Szerdától hajrá!

Hétfőn még változóan felhős-napos idő várható, többfelé kisebb esőkkel is tarkítva – a csúcshőmérséklet a napos órák számától is függően 16 és 22 fok körül alakul. Ám míg a nap első felében északkeleten (benne a főváros környékén) várható inkább alacsonyabb intenzitású csapadék, addig estefelé már a nyugati-délnyugati határszélen bukkannak fel esőfelhők. Ez már előre is jelzi a változást: éjszakára egy most adriai központtal örvénylő, sekély mediterrán ciklon felhőzete kúszik fölénk, ami jó másfél-két napig öntözi majd a Kárpát-medence, benne hazánk földjét. A csapadék jellege a csendes áztató esőtől a hevesebb zivatarokig terjedhet (utóbbiak kipattanására a déli és keleti régiókban adódik nagyobb esély). A felhőzet reggelre a Tiszáig, a csapadékzóna a Dunáig jut. Az esős idő dacára a Dunántúlon sem lesz kevesebb 8-9 foknál – a derültebb keleti régiókban viszont a délkelet felől érkező enyhe levegő miatt 10–15 fok várható. Kedden az ország nagy részén visszatérően esős, sőt sokfelé záporos, néha zivataros időre számíthatunk. Ugyanakkor így sem lesz nagyon hűvös – Nyugat-Magyarország hangsúlyos kivételével. A Dunántúl nagy részén ugyanis a maximum is csak 10 fok körül, legfeljebb pár fokkal a felett alakul (azaz alig melegszik a hajnali értékekhez képest), máshol a 16–19 fok lesz jellemző, de délkeleten, ahová csak később érkezik meg a csapadék (de ott hevesebb jelenségek kíséretében) átmenetileg megint 20 fok feletti értékeket regisztrálhatnak. A szerda hajnal a borultság miatt megint csak viszonylag enyhe lesz (8–16 fok), de már ekkor megjelenhetnek a ködfoltok. Ezek fokozatosan szállnak fel, s másnap zömmel már 15 fok feletti maximumok várhatók – eső pedig legfeljebb északkeleten lehet. A csütörtök hajnal ködös-párás időt hoz, napközben viszont már 16–21 fokos enyhe idő vár azokra, akik a köd felszállta után megpillanthatják a Nap fényét – a többiek be kell érjék a tejszerű derengéssel és 13-14 fokkal. A köd minden éjjel visszatérő vendég marad (ez a makacs ködmezőkön a hőmérsékleti minimumot is 4-5 fok körül tartja), ugyanakkor az ország jelentős részén már délelőtt felszáll, s ez napi maximumértékekben is megmutatkozik.

Pénteken a csúcshőmérséklet 16–23 fok körül alakul (ködmezőkön ugyanakkor 15 fok alatt reked), míg szombaton a talaj közeli felhőzet makacsságától függően 14–23 fok között szóródik. Vasárnap is csak egy árnyalattal mutathat kevesebbet a mérce (a maximum így is több helyen elérheti a 20 fokot) – miközben még tart az enyhe mediterrán levegő utánpótlása (a ködhajlam nem kevésbé). A napi maximumok valószínűleg csak a jövő hét elején, hétfőn-kedden kezdenek mindenütt határozottan 20 fok alá mérséklődni, de a délutáni hőmérséklet még az október 23-i nemzeti ünnepen is legalább 16–18 fok körül alakul – e viszonylag már távolabbi időszak tekintetében ajánlatos majd a frissebb prognózisokat is figyelemmel követni. A jövő hét során alighanem fokozatosan, lépcsőzetesen térünk vissza a sokévi átlaghoz – majd, hogy az inga ismét kilendüljön, némileg az alá is mehetünk...

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.