Változékony, enyhe októberi hét

A dupla hőmérsékleti rekordot is hozó indián nyár gyorsan elmúlt (a múlt hét elején vártnál még egy nappal korábban is), de ez csak enyhe hőmérséklet-csökkenéssel járt. Beköszöntött ugyan az október, ám szerencsére még nem hozta magával az ilyenkor szokásos, fokozatos lehűlést, s az éjszakák sem fordultak csípősre. Mi több, a hét eleje annak dacára enyhének tűnik majd, hogy rendre visszatérő csapadék áztatja földjeinket és flasztereinket. Ennek felelőse ama alacsony nyomású zóna, amely Skandináviától a Földközi-tenger középső medencéjéig mintegy keresztülmetszi Európát, s melynek déli szakaszán egy észak-adriai középpontú mediterrán ciklon mélyült ki, amely a következő 48 órában hazánk időjárását is megszabja. Az említett, kihullható nedvességgel telített rendszer melegfrontja már hétfőn is csapadékot szolgáltat a Kárpát-medencének. Kedden pedig északkelet felé mozdul el, hidegfrontja is elér minket, s így kifejezetten, bár nem megszakítások nélküli esős, záporos időt biztosít számunkra – ráadásul anélkül, hogy a hőmérséklet számottevően visszaesne. No persze, ahol tartósan esik az eső, ott a 20 fokot sem éri majd el a napi csúcs, ám a naposabb tájakon és periódusokban azért megérezhetjük még központi csillagunk (számunkra, az északi félteke lakóinak meglehet, gyengülőnek tűnő) erejét.

Főként az ország délkeleti harmadában, ahol a hét első két napján határozottan melegebb lehet – igaz, ez pedig a mostani labilis légköri viszonyok mellett energiát szolgáltathat zivatarok kipattanásához is. Ezekre keddre virradó éjjel, valamint kedden napközben a Dél-Dunántúlon, a Duna mentén (így a főváros környékén), illetve az Északi-középhegység vidékén számíthatunk. Szerdán valószínűleg már csak északkeleten folytatódik az esős, néha zivataros idő – ettől kezdve egészen hétvégéig (szombatig biztosan) száraz időszak köszönt be. A nappalok mérsékelten melegek, az éjszakák pedig a hét eleji, a felhős időnek is köszönhető kifejezett enyheség után már kissé csípősebbek lesznek. A csúcshőmérsékletek is csak pár fokkal mehetnek 20 fölé – de a 7–12 fokos hajnali minimumok sem feltétlenül késztetnek a konvektor begyújtására. Aki fázósabb természetű, vagy kisgyermeke egészségét félti (joggal, tesszük hozzá), az persze be fogja üzemelni a kályhát.

A hétvége időjárása most még erősen bizonytalannak tűnik. Tán egy árnyalattal valószínűbb, hogy marad ez a csendes, a sokévi átlagnál néhány fokkal melegebb őszi idő, s a hőmérsékletek csupán a jövő hét első napjaiban süllyednek az átlagos köré. Ám akad olyan forgatókönyv is, mely már szombattól hidegbetöréssel és a markánsan hűvösebb ősz beköszöntével számol. Hétvégi programunk tervezése szempontjából sem utolsó, ha naponta figyelemmel követjük a friss prognózisokat. A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja, azaz az ECMWF napi frissítésű, térképes, a következő 10 napra szóló előrejelzési modellje például itt található – első körben ebből is csupán a következő 4-5 napot érintő, nagyobb megbízhatóságú, kisebb szórású prognózist érdemes készpénznek venni.

Szombatig biztos

Hétfőn zömmel felhős-borús, visszatérően esős idő várható – első körben főként az ország középső és keleti zónáiban kapunk a nyakunkba ilyen-olyan csapadékot a dél felől érkező tömbökből. Ráadásul ez nem kis részben konvektív jellegű lesz: záporok, zivatarok pattannak ki – már délelőtt, e friss bejegyzés születésének idején is. A hétvégén is jellemző övezetesség a hét első két napján is megmarad. Az ország délkeleti sarkában e napon akár 27-28 fokos késő nyári meleg várható – mondjuk, ott is csak délután, átmenetileg, pár órára lesz ilyen magas a hőmérséklet. Az ország jó kétharmadán biztosan 25 fok alatt, sok helyen 20 fok körül marad majd a maximum hőmérséklet, amit kínosan lassan ér el, majd gyorsan maga mögött hagy az alsó légkör. Ahol esik, ott ennyinek sem lehet majd érezni. Az este és az éjszaka továbbra is felhős-csapadékos időt hoz – többfelé lehet esőre, sőt alkalmi zivatarokra is számítani. A felhőknek és a délről, vegyes fronti hatás mellett érkező, enyhébb levegőnek hála, Dél-Magyarországon az istennek sem megy 15 fok alá a minimum, és északon sem lesz sokkal kevesebb. Kedden még a hétfőinél is kiterjedtebb és alaposabb csapadékhullás várható, amiből legfeljebb a hosszabb ideig napos és meleg keleti határszél marad ki (legalábbis estig). Itt délután 25 fok várható – máshol inkább 20 fok körül vagy kicsit az alatt várhatók a maximumok. A szerda hajnal még mindig viszonylag enyhe lesz (10–15 fokos minimumokkal), szerdára pedig száraz és csak egy kicsit hűvösebb levegő tölti majd ki a Kárpát-medence jó részét – kivéve az északkeleti régiót, ahol marad a csapadékos idő. A maximumok pár fokkal 20 fok felett, a minimumok leginkább 10 fok körül (hagyományosan hidegebb helyeken, például a hegyvidékek völgyeiben több fokkal ez alatt, a nagyvárosokban, vízpartokon, dombtetőkön kicsit e fölött) alakulnak.

S ez a helyzet nem is változik meg – egészen szombatig: csütörtökre, péntekre pontosan ez a prognózis érvényes. Nagy valószínűség szerint hétvégén is csupán annyi változás lesz, hogy átmenetileg kicsit tovább enyhül az idő, ám ez csak előre jelzi a hűvösebb levegő érkezését, amely valamikor a hét legvégén, esetleg csak a következő hét elején – de az is lehet, hogy már szombaton várható! Erősen szórnak az erre az időszakra vonatkozó prognózisok – jelen esetben annak is örülhetünk, hogy legalább a következő 4-5 napra nagyjából pontosan látjuk (persze csak szigorúan meteorológiai természetű) jövőnket.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.