Augusztus ragyog, szeptember tocsog

Szeretnénk megnyugtatni azon kedves olvasóinkat, akik máris a fűtési költségek miatt aggódnak, hogy a magunk mögött hagyott tikkasztó, az idei maximumrekordot (augusztus 24., Baja, 40,4 fok) is elhozó kánikula vége még nem jelenti azt, hogy véget ér a nyár: akad még odalenn, délen némi tartalékhő, ami egy utolsó erőbedobáshoz mindenképpen elég lesz. A hétfői 25 fok körül várható maximumok kifejezetten üdítőek lesznek a minapi hőséghez képest – péntekhez-szombathoz képest jó 12 fokkal lesz kevesebb, s az intenzív légmozgás, helyenként erős széllökések mellett ennyit sem érzünk majd. Lehetne reklamálni a szezonvégi gyér kínálat miatt, de látnunk kell, hogy bizony pontosan ennyi az ilyenkor mért értékek sokévi átlaga. Az éjszakai minimumok viszont már kétségtelenül az őszt idézik: vége a fülledt, de legalábbis langymeleg éjszakáknak: sokfelé 10 fok alatt, sőt akár 5 fok körül fog landolni a hőmérséklet a napi hullámvasutazás közben, s a hét eleji kifejezetten csípős hajnalok a hét közepére is csak kissé enyhülnek meg. Eközben azonban keddtől, de különösen szerdától (el se hinnék: egy újabb, kontinensnyi léptékű, szárító hatású anticiklon áldásos közreműködésével) intenzíven emelkednek a napi maximumok: csütörtökön már meglehetős, 30 fok körüli, néhol pár fokkal efölötti melegben sütkérezhetünk, amit illik megbecsülni: lehet, hogy nem egyhamar kapunk belőle újabb ízelítőt.

Pénteken már megint a közelünkbe sompolyog egy hullámzó, buzgón meanderező frontrendszer, ami jó alaposan lelassul, és fokról fokra hódítja meg a Kárpát-medencét, s benne kicsiny hazánkat – sőt most úgy látszik, hogy egészen jövő hét első napjaiig vendégünk marad. Péntek délutánig inkább csak a Dunántúl nyugati, északnyugati részén köszönt be az esősebb idő, kora estétől azután határozottan elmozdul kelet felé a rendszer, ami persze a csapadékzóna térhódításával is jár. Szombaton már borult, minimum kissé szomorkás-szemerkélős, sok helyen tartósan esős, határozottan őszies idő köszönt be az ország szinte minden sarkában, s barátkozhatunk a lefelé (20 fok irányába) tendáló maximumokkal is. Vasárnap, mi több, hétfőn sem javul az idő: sőt e napokon akár kiadós eső is eshet az országban – ezt már el sem hiszik a gazdák meg az allergia áldozatai! Szeptember első teljes hetében (legalábbis annak második felében) azután szépen lassan visszakapaszkodik a hőmérő mutatója a 25 fok körüli tartományba, sőt – akkor már csak átmenetileg – néhol a 28-29 fokot is megközelítheti – mindenesetre ekkor is inkább késő nyári, mint kora őszi idő vár ránk. Vigyázat, a közhiedelemmel ellentétben ez még nem a vénasszonyok nyara! Az ti. csak akkor jön el, ha már alaposan benne járunk az őszben, s egy tartalmasabb hűvös periódus után diadalmasan, de mindig csak átmenetileg visszatér a napos, meleg, már majdnem (de csak majdnem…) nyári idő.

Minimum a maximum

Hétfőn, változóan felhős-napos idő, futó záporok és intenzív légmozgás mellett 23–27 fokig emelkedik délután a hőmérséklet. Éjszaka azután nem lesz irgalom: hajnalban jó, ha 7–13 fok között megáll a hőmérséklet nehézbúvárhoz méltó süllyedése. Kedden, mintha mi sem történt volna, visszatér a meleg nyár: kicsit már a sokévi átlag fölött, 24 és 29 fok között alakulnak a maximumok, de a derült, felhőtlen idő éjszaka is megmarad. S bizony, ilyenkor a kisugárzás is erősebb: ha a nap sem melegíti az alapállapotban meglehetősen hűvös levegőt, akkor kiütközik valódi természete: szerda hajnalban még a keddinél is hidegebb, 6–12 fokos hajnali minimum várható. Szerdán a hőmérséklet sok helyen alakul már 30 fok közelében, esetleg (szokás szerint délen) kicsivel át is lépheti azt. Ennek hatására az éjszaka is kissé megenyhül, bár a 9–15 fokos minimumok is igen messze vannak a múlt héten mért izzasztó hajnali hőmérsékletekhez képest. Csütörtökön már országszerte 30 fok körül alakul a maximum (precízebben a 28 és 32 fok közötti intervallumban…), és másnap hajnalban már egészen elviselhető, 12–17 fok közötti hőmérsékletben szellőztethetünk.

Pénteken azután megközelít minket a már említett hullámzó hidegfront: a Dunántúl jó részén, pláne északnyugaton már csak 18–23 fok körül alakulnak a termikus csúcspontok, máshol marad az előző napi meleg – az előbbi területeken a csapadék is megjelenik, máshol estig nem várható eső. Késő este azután meglódul a rendszer, és szépen áthalad rajtunk záporok, zivatarok kíséretében (viszont a borult időben még viszonylag enyhe lesz az éjszaka), szombatra pedig borongós időt hagy maga után: 20, maximum 25 fok (az inkább csak délkeleten), sok ború, kevés derű, néhol tartósabb esők. Vasárnap hajnalban sem lesz melegebb, mint a korábbi éjszakákon, s aznap, ahogy hétfőn is, csak módjával mehetünk a 25 fok közelébe – viszont összességében e három nap alatt tartalmas, már-már őszi jellegű csapadék várható. Azért pánikra semmi ok: ahogy most látjuk, szeptember közepéig esély sincs holmi telivér októberi idő beköszöntésére – némi esőszünet után inkább a jó kis szőlőérlelő meleg folytatódik, naplemente után kiskabátos-pulóveres epizódokkal.

Csütörtök esti update: A fentiek tökéletesen megfelelnek a hétfőn még a prognózisokat meghatározó jövőképnek, ám most, a hét közepén már jól látható, hogy a Közép-Európa időjárását befolyásoló jelentős légköri rendszerek nem éppen a korábbi várakozásoknak megfelelően viselkednek majd a hétvégén. Először is a korábban előrejelzett hullámzó frontrendszer valóban meg is érkezik az Alpok előterébe, ahol hullámot vet és kiadós, akár komolyabb áradásokhoz vezető esőzést is zúdít a tőlünk nyugatra, délnyugatra elterülő vidékekre - nálunk viszont jószerével csak a Dunántúl nyugati és északi felének időjárásába szól majd bele. Itt péntek délutántól kezdve egészen vasárnapig többször csapadékos, kora őszies idő várható - ám a Kárpát-medence, s így hazánk túlnyomó részén tovább folytatódik majd az átlagosnál is melegebb, késő nyári idő (Többek között Budapesten is - itt csapadék sem nagyon várható, legfeljebb egy-egy futó zápor). Vasárnaptól már a Dunántúlon is a nyár veszi át az irányítást, s a jövő hét közepéig az egész országban 30 fokot közelítő, vagy azt pár fokkal meghaladó nappali hőmérsékletre számíthatunk  - frissítő, de azért még enyhe éjszakákkal keretezve.

Neked ajánljuk