Azért a tél az úr!

Megtévesztően enyhén indul a hét – de a természet gyorsan bizonyítja: ezúttal is csak tréfált velünk.

Ritkán tapasztalható, csapadékos és egyben télies hetet hagytunk magunk mögött a kissé szokatlan európai időjárási helyzetnek köszönhetően. Az északkelet felől érkező hideg, száraz levegő egészen a brit szigetekig hatolt, ahol a páradúsabb óceáni, tengeri légtömegekkel keveredve komoly havazásokat is okozott. De még ennél is jelentősebb hatást gyakorolt a kontinens időjárására azzal, hogy olyan kiterjedt légörvényeket generált, amelyek délkelet felé sodródva éppen a Földközi-tenger középső medencéjében, a melegebb és páradús levegővel érintkezve mélyültek ki, majd északkelet felé vonultak tovább – rendre érintve hazánkat is. Nos, a hét elején mindez csak annyiban változik, hogy egy kicsit még északabbra halad az aktuális légköri rendszer pályája, ennek köszönhetően hétfőn szinte az egész Kárpát-medence, benne hazánkkal, a mediterrán ciklon melegszektorába kerül.

Ennek pedig nem csupán sokfelé (de nem mindenhol!) előforduló, egyértelműen folyékony halmazállapotú csapadék (telivér, kissé őszies esőzés), hanem határozott enyhülés is lesz a következménye. Dél- és Kelet-Magyarországon sokfelé mérnek 12–15 fokot is – ugyanakkor északon, így a főváros környékén már csak kisebb mértékű a felmelegedés: itt 4-5 foknál nem lesz több, de ilyentájt ez sem kevés. Ám ezzel a ciklon fűtőhatása ki is fújt: kedden már a hátoldalára kerülünk, s a hideg levegő egyre intenzívebb beáramlása következik – mind több helyen vált át a csapadék havazásba. Szerdától alábbhagy a csapadékhajlam – viszont jó hideg lesz, csütörtöktől pedig újabb ciklon érinthet minket dél felől, aminek hatására főleg Dél-Magyarországon lehet újabb (de inkább kisebb) havazás – bár más csapadékformák sem kizártak. Pénteken a Tiszántúlon már kiterjedtebb havazás is előfordulhat (jókora bizonytalanság mellett), és hétvégén is kifejezetten hideg idő várható, alkalmi hózáporokkal.

És nem csak nálunk különleges ez a tél: ha csak a környező országokat nézzük, Ausztriában például százéves hórekordok dőltek meg! Márpedig az Alpokban összegyűlt, máris rekordmennyiségű, pillanatnyilag fagyott állapotú víz könnyen kaphat utánpótlást (pláne most, a hét elején), s utána már csak a tavaszi olvadás e pillanatban még kiszámíthatatlan forgatókönyve szabja meg, mekkora árhullám vonul majd le a Dunán. Ne feledjük: az Alpok – annak is osztrák (és bajor) szakasza – legnagyobb folyónk talán legfontosabb vízgyűjtő területe.

Őszből télbe

Hétfőn az ország nagy részén borult, sokfelé (főleg nyugaton, a Dunántúlon és északon) esős idő várható – délkeleten (a Dél-Alföldön, illetve a Tiszántúlon) ugyanakkor elvékonyodhat a felhőzet, s itt a nap is kisüthet. Pontosan ebben a régióban és a Dél-Dunántúlon lesz a legmelegebb: a csúcshőmérséklet már kora délutánra elérte a 12-13 fokot, Békésben, Biharban sokfelé a 15 fokot is! Ugyanakkor az ország északi harmadán csak kisebb mértékben enyhül meg az idő: a főváros környékén +4 fok körül, a Kisalföldön és a nyugati határszélen alig valamivel 0 fok fölött alakul a napi maximum. Mindenesetre a pozitív hőmérsékleti értékek azt jelzik előre, hogy mindenhol erősen olvadni fog! Estétől északnyugat felől mind nagyobb területen vált át az eső előbb havas esőbe, majd havazásba. Éjjel az Észak-Dunántúlon enyhén már fagyhat, máshol viszont, pláne az évszakos átlaghoz képest, kifejezetten enyhe lesz a hajnal és a reggel. Kedden már csak délkeleten, főleg a Tiszántúlon lehet +5 foknál melegebb – ugyanakkor az ország nagy részén már csak 0 fok körüli, de északon sok helyen pár fokkal fagypont alatti maximumok várhatók. Sokfelé lehet csapadék, mindenféle halmazállapotban – a hidegebb régiókban, mindenekelőtt a Dunántúlon és északon tipikusabb lesz a havazás. Élénk szél várható: különösen a Győr–Baja-sávban lehetnek hevesebb széllökések – s a légmozgás persze hordhatja is a frissen hulló havat. Szerdára virradó éjjel már keletre szorul vissza a csapadékzóna, s ekkor itt is havazni fog – nyugat felől ugyanakkor kiderül. A derültebb és még mindig hóval borított területeken keményen fagyhat (itt –10 fok is lehet) – de a borúsabb keleten sem marad 0 fok felett a minimum. Szerdán már csak északkeleten lehet kisebb havazás, máshol több-kevesebb napsütésben is reménykedhetünk. Ennek ereje vajmi csekély lesz: csak néhol (főleg délkeleten) emelkedik majd pár fokkal fagypont fölé a csúcshőmérséklet – többnyire fagypont közeli vagy az alatti maximumok várhatók.

Csütörtökön, egy kifejezetten zord éjszakát követően (a minimumok –3  és –12 között szóródnak majd) északabbra változóan felhős, délebbre borult idő várható. Ez utóbbi régióban kisebb havazás, hószállingózás, sőt havas eső is lehet – de ez az ország nagy részét szinte biztosan nem érinti majd. Péntekre virradó éjszaka is igen hideg lesz (–5, –13 fok!), és a Tiszántúlon élők pénteken sem maradnak némi hóesés nélkül – ekkor már nappal is csak kevés helyen mérhetünk pozitív (sőt legalább fagypont körüli) hőmérsékleti értékeket. Hétvégén nemcsak az éjszakák lesznek csikorgóan fagyosak, hanem napközben is mindenhol 0 fok alatt (sok helyen mindössze –5 fok körül) alakulnak a maximumok. Szombat, vasárnap inkább csak futó hózáporok várhatók – egy ideig tehát kénytelenek leszünk beérni azzal, ami addig összegyűlt.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.