Újabb meleg napok – időjárás a héten

Július második hete is méltó lesz a hónap híréhez. Minden tekintetben.

A júliusról a legtöbbünk fejében az a kép él, hogy ekkor heteken át zavartalanul süt a nap – lelkünk rajta, hiszen tényleg ez a legmelegebb hónap. Ugyanakkor gyakorta (bár nem mindig) pont a július hozza el az év legmarkánsabb, legerősebb zivatarait is, azok valamennyi kísérőjével – a jégesőkkel, lokális szélviharokkal, felhőszakadásokkal, sűrű elektromos tevékenységgel, néha tornádókkal. Múlt péntektől kezdve az ország több helyén is megmutathatta erejét a természet, ugyanakkor az időszakos zuhatagok csupán felfrissítették a légkört, s nem szüntették meg az időjárás alapvetően meleg nyári jellegét (ahogy erre már múlt heti előrejelzésünkben is utaltunk). De hát mondjuk ezt annak a sors verte nyaralónak, aki egy alapos felhőszakadás után éppen az elázott sátorból kihúzott hálózsákját szárítgatja!

Nos, ez a hét sok tekintetben az elmúlt periódust ismétli – apróbb dramaturgiai módosulásokkal. A hét legelején még lehetnek elszórtan és kevés helyen zivatarok (főleg délen és keleten), azután többnapos, légköri nyalánkságok szempontjából nyugalmas periódus kezdődik – mindvégig meleg nyári idő vár ránk, zömmel 30 fok körüli (tehát azért nem túl izzasztó) napi maximumokkal, enyhe éjszakákkal. Mindez jelzi, hogy a környékünk egy masszív anticiklon, egy magas nyomású légköri rendszer (más közelítésben egy magassági gerinc) hatása alá kerül, mely áramlási rendszerében meleg, száraz levegőt pumpál hozzánk (ráadásul az ebben uralkodó leszálló légáramlások amúgy is szárító hatásúak).

Azután valamikor csütörtök délután-este táján észak felől egy sekély ciklon érkezik a Kárpát-medencébe, és némileg nedvesebb, labilisabb levegőt cipel magával – innentől kezdve átmenetileg ismét esély kínálkozik az újabb zivatarok számára (ezek száma és kiterjedtsége egyelőre meglehetősen bizonytalan – most úgy tűnik, sok csapadékkal ez a légköri rendszer sem jár majd). A nappali hőmérséklet csak csekélyebb mértékben, alig néhány fokkal esik vissza, alkalmasint az átlagosnál is melegebb tartományból pont a sokéves átlag közelébe, ahogy a záporok sem tartanak ki sokáig. Az éjszakák viszont némileg frissebbek lesznek, amit sose bánjunk! Ráadásul, most úgy tűnik, a hétvége (sőt már a péntek) megint csak száraz, mérsékelten meleg időt hoz. Nyaralásra, fesztiválozásra, strandolásra maximálisan alkalmas napok állnak előttünk – s nagy valószínűség szerint a következő hét sem lesz különb. Arra azonban ügyeljünk, hogy ezen a héten szinte végig viszonylag magas UV-B-sugárzás teszi próbára bőrünk tűrőképességét!

Hol meleg, hol melegebb

Hétfőn zömmel napos és meleg idő lesz. Zápornak, zivatarnak a korábbiaknál kevesebb az esélye – az is csupán a Dunántúl és az Alföld déli részén. A napi csúcshőmérséklet 27 és 30 fok között alakul. Keddre virradó éjjel sehol sem várható csapadék, a hőmérséklet 15–20 fokig csökken. Kedden csak elvétve várható eső, viszont sok lesz a napsütés. 28 és 31 fok között várhatók a maximumok – az alacsonyabb értékeket a dunántúli és észak-magyarországi hegyvidéken mérhetik. Szerda hajnalban derült, enyhe időben 15–20 fok várható, nagyvárosi hőszigeteken ennél több is lehet. Napközben hét ágra süt majd a Nap, eső szinte sehol sem lesz. A maximumok 28 és 32 fok között váltakoznak. Estétől északkeleten várható egy-két zivatar. Csütörtök hajnalban még mindig igen enyhe időben többnyire 15–20 fok (Budapest belsőbb kerületeiben ennél azért pár fokkal több) várható.

Csütörtökön napközben észak felől megnövekszik a felhőzet, és az északkeleti hegyvidéken, no meg a Dunántúl északi részén megélénkülő északnyugati szél kíséretében kissé vissza is esik a hőmérséklet (azért ott is meglesz a 25–27 fok), máshol marad a 28–32 fokos maximum. Délutántól (főleg ebben a régióban) többfelé lehet zápor, zivatar, péntek hajnalra pedig még mindig csak 14–19 fokig süllyed a hőmérséklet (igaz, néhol még addig sem). Pénteken napközben változóan felhős, de azért zömmel napos időben 24˜–28 fokig emelkedik a hőmérséklet, zápor, zivatar már csak igen kevés helyen várható, de az északnyugati irányú légmozgás továbbra is élénk lehet. Szombat hajnalra jobban lehűl a levegő (11–17 fokig), napközben pedig a változóan felhős időben több lesz a napsütés, és csak elvétve lehet zápor – emellett viszont kissé még szeles marad az idő. 25–28 fok között alakulnak a maximumok, de északkeleten, a hegyvidéken ennél kevesebbet is mérhetnek. Vasárnap hajnalra ismét alaposan felfrissül a levegő (12–17 fokos minimumok lesznek), a hét utolsó napján azután határozottan több lesz a napsütés, mint a felhő, s ez meglátszik abban is, hogy ekkor már 25–29 fok között tetőznek a délutáni csúcshőmérsékletek.

Figyelmébe ajánljuk