Kicsi tél, kicsi ősz

A szombattól több hullámban érkező, nedvességgel teli időjárási rendszereknek köszönhetően megérkezett a tél első hulláma hozzánk – a fene se várta ilyen korán! Dacára, hogy még október végén járunk, inkább karácsony környékén megszokott körülmények várnak ránk a hét első napján, s részben még a másodikon is.

Előbb hó, havas eső, eső elegyesen, mondjuk rohamosan csökkenő intenzitással, Nyugat-Magyarországon egyelőre megmaradó hóval. Azután igen lassú, napokig elhúzódó enyhülési folyamat mellett kemény és kiterjedt éjszakai fagyokra számíthatunk – keddre és szerdára virradóan is (csütörtök hajnalban vélhetően már csak az ország északkeleti negyedén süllyedhet nulla fok alá a hőmérséklet). Vasárnap délutántól kezdve Sopron környékén 10, Vas megyében is 8-9 centiméter hó esett, s terebélyes hómezők találhatók a Bakonyban is. A Dunántúlon sok helyen havazott, bár néhol csak a magasabban fekvő területeken váltott át a havas eső valódi havazásba – például a Dél-Dunántúlon, a Mecsekben. Hétfő hajnaltól azután a havazás átterjedt a főváros bizonyos (külsőbb) kerületeire, az agglomerációra, a budai hegyekre, majd a Dunakanyar vidékére s az Északi-középhegységre.

A csapadékhullás ugyan már hétfő kora délutánra alábbhagyott, de ami hó leesett, az holnapig már aligha olvad el, sőt éjjelente a tócsák is befagyhatnak. Később kissé már enyhít szorításán a korai zimankó – a hét közepétől azonban ezt az enyhülést újabb csapadékhullám kíséri. Az események a korábbiakhoz hasonlóan, mondhatni erős déja vu érzés mellett zajlanak. Északnyugatról rendre egy-egy hidegfront érkezik, ami a mediterrán zónában hullámot vet, s a kialakuló mediciklon nagy mennyiségű csapadékot szállít hozzánk – miközben a front mögötti hűvösebb levegőből egy ideig csak módjával kapunk. Azért még nem kizárt, hogy a következő hetekben is megtapasztalhassunk átmeneti télies jellegű periódusokat (miközben átmenetileg meg is enyhülhet az idő – mint vélhetőleg vasárnap, egy újabb nedves légköri rendszer előhírnökeként).

Mi pedig csak örüljünk a jó dolgunknak, mint macska a farkának – másoknak jobban fájhat a feje az időjárás miatt. Hogy mást ne mondjunk, az Egyesült Államok keleti, atlanti partjai mentén az eredetileg telivér trópusi jellegű Sandy hurrikánból kialakult egy újabb „tökéletes vihar” (kicsit a filmben is megörökített 1991-eshez hasonlatos), miközben annak szélerősségben mért intenzitása továbbra is trópusi ciklonokat idéz (a Saffir–Simpson-féle skálán 1-es erősségű hurrikánnak felel meg). Az északról érkező gigantikus hidegfronttal összekapcsolódó ciklon máris a legkiterjedtebb viharrendszer, ami valaha csak az Atlanti-óceán északi részén tombolt: a pusztítás ezért garantáltan nagy térségeket érint majd. A továbbra is hurrikánerejű, a vihar szeme környékén átlagosan 130-135 kilométer per órás szelek hamarosan kihajtják a partra az óceánt. A vihardagály méretét legalább 3-4 méteresre becsülik – nem is csoda, hogy már eddig is százezreket telepítettek ki New Yorkból! Emellett hatalmas területeken hullhat áradásokat, illetve villámárvizeket okozó, óriási mennyiségű csapadék – ráadásul ez egy jelentős, összefüggő, főleg hegyvidéki zónában (például az Appalache-hegység bizonyos szakaszain) hóviharok formájában érkezhet!

Megszáradni sincs idő

Hétfőn délután már nagyjából csillapodik a csapadékhullás, ám csak késő este, éjjel kezd nyugat felől felszakadozni a felhőzet – keleten és délen a határszélen kora délutánig még mindenféle halmazállapotban hullhat ránk a nedvesség, mondjuk egyre csökkenő intenzitással. 2–6 foknál nem lesz több. Éjjel az ország nagy részén fagyni fog: a Dunántúlon mindenhol, ezenfelül az ország középső részén, majdnem a Tisza vonaláig.  Az ország derült, szélcsendes, gyakorta hóval borított nyugati harmadában –4, –6 fok várható, de az Északi-középhegység behavazott, pláne amúgy is fagyzugos részein is –5 fok alatti minimumokra kell készülni a kályha begyújtása mellett. Középen, a Duna mentén (így a fővárosban is) mínusz 1–2 fok, a Tiszántúlon és a felhősebb északkeleti régióban 0 fok körüli hőmérséklet várható. A Dunántúlon reggelre dér boríthatja a tájat, illetve zúzmarás köd is képződhet. Kedden a változóan felhős idő mellett néha a nap is kisüthet – kissé már enyhébb idő várható, de ez is csak 5–8 fok körüli (néhol még ennél is alacsonyabb) maximumokat jelent. Szerdára virradóan főleg az ország nagyobbik, északi felén várhatók fagyok – itt akár –4 fokig süllyedhet a hőmérő szála, délen azért kicsivel nulla fok fölött maradunk. A ködhajlam marad, a zúzmara dettó. Szerdától a magasban már melegebb levegő érkezik, s ez lassan a talaj közelében is éreztetheti hatását: már aznap is 6–12 fok közötti maximumok várhatók. A csütörtök hajnal az ország nagy részén már fagymentes (de azért meglehetősen hűvös) lesz – legfeljebb északkeleten lehet kevesebb a minimum 0 foknál. Csütörtökön már 9–15 fok közötti csúcsértékkel köszönt be a november – ezen belül rendre délen-délkeleten lesz melegebb, északnyugaton hűvösebb. Ugyanakkor már aznap délelőtt délnyugat felől újból nedvesebb levegő érkezik: egy mediciklon lesz a vendégünk, s ez csak másnap hajnalra távozik tőlünk északkelet felé.

Péntek hajnalban a borús idő mellett már 4–9 fok várható, majd pénteken kora reggeltől kezdve egy újabb nedvességgel teli időjárási rendszer (alkalmasint még egy mediterrán ciklon) éri el a Kárpát-medencét, s ez sokfelé megint bőséges csapadékhullással járhat. Hideg azonban e napon sem lesz: délutánra simán meglehet a 10–15 fok. Szombaton reggel kiterjedt ködmezőket köszönthetünk (a minimum 1–6 fok közé várható), majd ezek részleges feloszlása után 11–16 fok ígérkezik (ahol marad a köd, ott 10 fok sem lesz). Vasárnap tán a hét legenyhébb napja köszönt ránk – 12–17 fok, kezdetben sok napsütés, látszatra igazi kirándulóidő. Valószínűleg másnap reggelre újabb csapadékzóna érkezik (egy mediciklon, ki gondolta volna…), s akkor hétfőn egyre többfelé hullhat kiadós eső. A távlati előrejelzések is azt mutatják, hogy a közép-európai régió a következő két hétben sokat enyhíthet az idei augusztust megelőző jó húsz hónap alatt összegyűjt nedvességdeficiten.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.