Emberes idő

A most magunk mögött hagyott hétvége zömmel igazi kirándulóidőt tartogatott számunkra, csupán vasárnap késő délután vonult át az ország északi felén egy kisebb csapadékmező. Hazánk nagy részén a hétfő is enyhén indult, de az időjárás alapvető hangulatát már a kiadós eső kíséretében átvonuló hullámzó frontrendszer, mindenekelőtt annak hidegfronti szakasza szabja meg. Amúgy a mechanizmus mondhatni a szokásos: az érkező hidegfront valósággal megzökken, és hullámot vet az Alpok tömbjein (ez az úgynevezett orografikus emelőhatás), s az így nyert úgynevezett ciklonális perdület miatt egy mediterrán peremciklon fűződik le róla. Nálunk ezzel szemben kedden északnyugat felől érkezik majd az újabb csapadéktömb (egy magassági hidegcsepp kíséretében), amely mindenekelőtt az ország nyugati felén, a Dunántúlon, részben pedig Közép-Magyarországon okoz majd alacsony intenzitású esőt. Ezt követően inkább anticiklonális hatások érvényesülnek, ám a zömmel leszálló légáramlások által uralt Kárpát-medence igencsak kedvez a kiadós égi áldás után amúgy is megerősödő ködhajlamnak.

Mivel a hétfői front mögött a hétvégén itt tartózkodóhoz képest jóval hűvösebb levegő áramlik fölénk, így a nappali csúcshőmérsékletek amúgy sem igen lépnék túl a 10 fokot – ám az ország ama zugaiban, ahonnan köd sem száll fel, még annyit sem érezhetünk. Szerdára és csütörtökre virradóra pedig ismét sokfelé fagyhat – visszatérhet tehát a dér és a zúzmara is. Mindenesetre eső szerdától jó néhány napon át nem várható, ekkor már a csillapodó széljárás sem lesz kellemetlen, s ahol felszáll kicsit a köd, ott derengő napsütésben is reménykedhetünk – ráadásul az alacsony szintű felhőzet és a nap összjátéka csodás optikai jelenségek megfigyelését teszi lehetővé. Hétvégén annyiban változhat a helyzet, hogy tőlünk délnyugatra intenzív mediterrán ciklonképződés indul be, s ez előbb-utóbb beleszólhat a mi időjárásunkba is. A jelenlegi számítások szerint – és igen nagy bizonytalanság mellett – legalábbis a hét legvégéig nem várható újabb áztató eső itt, a Kárpát-medence közepén.

Érdemes tehát kirándulni, az erdők amúgy is csodás tarkaságban pompáznak – némely levelek a bőven termelődő antocián festékanyagoktól vörösek, bordók vagy pirosak, mások a karotinoidoktól sárgák, esetleg a csersavszármazékok miatt barnulnak (mint a tölgyek levelei). Ám ezekben a napokban egyelőre azért a klorofillzöld szín a domináns, jelezve, hogy a növények java még próbálkozik a fotoszintézissel.

Eső, majd derengés

Hétfőn egészen estig tart majd a frontálzóna csapadékmezejének átvonulása – nedves és igen szeles idő várható tehát (utóbbi északnyugati irányból fúj). Javarészt afféle őszi eső várható, határozott intenzív, majdnem záporos szakaszokkal. Ugyanakkor például délen, főképpen a Dél-Dunántúlon egy-egy zivatar sem zárható ki: mindez összefüggésben van az országban hétfőn kialakuló erős hőmérsékleti kontraszttal. A Dunántúl nagy részén vagy éppen a főváros környékén a gyorsan előrenyomuló fronttal együtt érkező hűvös levegő miatt legfeljebb 10-12 fok körül alakul a maximum – a Dunántúlon, ahol reggel óta egyáltalán nem emelkedik, sőt zuhan a hőmérséklet, még ennyi sem várható. Ezzel szemben a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és keleti peremén a nap első felében jóval 15 fok feletti, esetleg már 20 fok körüli értékeket mérhetnek (például a Dráva mentén a talaj közeli levegő hőmérséklete már kora délelőtt elérte a 20 fokot, és Pécsett is 19-et mértek!). Más kérdés, hogy amint a front és annak csapadékmezeje eléri ezeket a régiókat, a hőmérséklet itt is zuhanni fog. Már hétfő délután elkezd nyugat felől szakadozni a felhőzet, késő estére mindenhol eláll az eső, kedd hajnalban pedig az erősen párás, sokfelé ködös időben 0 és 6 fok között alakul a minimum – néhol tehát gyengén fagyhat is. Kedden jórészt borult, sokfelé ködös-párás idő várható, majd délutántól egy csapadékmező vonul át északnyugat–délkeleti irányban, s ennek mentén (főleg a Dunántúlon) várható újabb (az előző napinál kevésbé intenzív) esőzés. Kedd késő estére már mindenhol abbamarad a csapadékhullás, kiderül az ég, és a hőmérséklet sokfelé süllyed majd fagypont alá (elsősorban északon és nyugaton). A lehűlést enyhítheti a sok helyen még mindig igen intenzív szél.

Szerdától azután monoton egymásra következő, hasonló hangulatú napok sorjáznak. Aznap, akárcsak csütörtökön, pénteken, sőt szombaton is 10 fok körül szóródnak a maximumok. Ahol tovább megmarad az éjszaka képződött köd, ott csak 7 fok várható, ahol kisüt a nap, ott 12 is lehet. Csütörtökre virradó éjszaka ismét lehetnek fagyok (főleg északon és nyugaton), de máshol is öt fok alatt maradnak a minimumok. A hét közepétől is csak kicsit enyhül az éjszakai hideg, mindennap lesznek fagyosabb térségek, vasárnapra virradóra kiterjedtebbek is, és sokfelé terjeszkednek a ködmezők. A hétvége időjárása most még sok bizonytalansággal teljes – e pillanatban valószínűbbnek tűnik, hogy marad a viszonylag szárazabb, csapadékmentes, viszont párás, néha ködszitálós, s inkább csak derengően napos, éjszakánként kifejezetten hideg idő. Legfeljebb vasárnap estétől lehet nyugat felől kisebb esőre számítani.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.