83 ember halt meg, 6804 új fertőzöttet találtak egy nap alatt

  • narancs.hu
  • 2021. november 5.

Katasztrófa

Egy hete 56 elhunytról, 4041 új betegről szólt a hír. A kormány november végén teljesíti az ellenzéki összefogás kérését.

Egy nap alatt 83 beteg halt meg a koronavírus szövődményei miatt – közölte a kormány tájékoztató oldala pénteken reggel.

6804 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 892 164 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A 83 elhunyttal 31 ezer 184 főre emelkedett a koronavírus szövődményeibe belehalt emberek száma. Aktív fertőzöttként 56 ezer 260 főt tartanak nyilván, közülük 3629-et ápolnak kórházban, 366-an vannak lélegeztetőgépen. 

A beoltottak száma 5 millió 967 ezer 747 fő, közülük 5 millió 748 ezer 682 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 315 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány 2021. november 22-től 28-ig oltási akcióhetet tart. Ez azt jelenti, a kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten a még oltatlanokat, és azokat is, akik a második, harmadik oltást szeretnék felvenni. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, az üzemorvosok rendelkezésére bocsájtják az igényelt mennyiségű oltóanyagot – írja a kormányzati portál. Hivatkozik Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújára: a kormányfő többek közt arról beszélt, a ki nincs beoltva, annak nemcsak arra kell számítania, hogy megtalálja a vírus, hanem arra is, hogy súlyos állapotba fog kerülni, nagy valószínűséggel kórházba, ezért mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, az oltatlanok kockázata tízszer nagyobb.

Az oltási akcióhét idején az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el, és oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasolja a kormány, függetlenül attól, hogy hanyadik oltásukat akarják felvenni. 

Azt, hogy az oltás megkönnyítése érdekében szüntessék meg az előzetes regisztrációt, az ellenzéki összefogás a múlt héten kérte:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk