Romániában a tanári kar átoltottságától tették függővé a jelenléti oktatás engedélyezését

  • narancs.hu
  • 2021. november 5.

Katasztrófa

Egyre több korlátozó intézkedést vezetnek be a járvány megfékezése érdekében.

Romániában a tanári kar átoltottsági szintjétől tették függővé, hogy a kéthetes kényszervakáció után hétfőtől visszatérhetnek-e a padokba a diákok, vagy online folytatják a tanévet. Az új szabályozásról pénteken hozott közös rendeletet az oktatási és az egészségügyi miniszter a járványügyi operatív törzs (CNSU) kezdeményezésére. A Transindex cikke szerint a rendelet a magánintézményekre is vonatkozik.

Romániában hétfőtől azokban a tanintézetekben engedélyezik a jelenléti oktatást, ahol a tanári kar legalább 60 százaléka be van oltva. Az ennél kisebb immunizációs szintű iskolákban távoktatásra térnek át. Azokban az osztályokban is ideiglenesen az internetre költöztetik az oktatást, ahol megjelenik a fertőzés, ha pedig egy iskolában az osztályok több mint felében fel kellett függeszteni az óralátogatást, akkor az egész tanintézmény távokoktatásra tér át.

Az oktatási minisztérium becslése szerint ez azt jelenti, hogy a közoktatásban tanuló 2,93 millió diák közül mintegy 1,8 millió - vagyis több mint 60 százalékuk – járhat be hétfőtől az iskolába. Az iskolanyitásról helyi szinten dönt a tanintézmény igazgatótanácsa. A jelenleg távoktatásra kényszerülő iskolák is kinyithatnak később, amint az átoltottság eléri az előírt szintet. Az egyes iskoláknak honlapjukon is közzé kell tenniük a tanszemélyzet átoltottságára vonatkozó adatokat.

Sorin Cimpeanu oktatási miniszter kilátásba helyezte, hogy idővel a jelenléti oktatáshoz megkövetelt átoltottsági szintet 70 százalékra fogják emelni. A tárcavezető szerint jelenleg a tanárok mintegy 70 százaléka vette fel az oltást, a felsőoktatást is beleértve. Az oktatási minisztériumban dolgozó 444 alkalmazott kevesebb mint 66 százaléka kapott eddig legalább egy adag oltást.

A beoltható (12 év feletti) tanulók körében az átoltottság jelenleg 30 százalékos, és – Cimpeanu szerint – "lendületesen" emelkedik. A tanévkezdéskor naponta alig ezer diák vette fel az oltást, mostanra pedig a napi átlag nyolcezerre emelkedett.

A járvány tavaly őszi második, illetve idei tavaszi harmadik hulláma idején – amikor még nem állt rendelkezésre, vagy túl kevés volt az oltóanyag – Romániában annak függvényében engedélyezték a jelenléti oktatást az iskolákban, hogy az adott településen a lakosság hány ezrelékénél mutatták ki a fertőzést a megelőző két hétben. A múlt tanévben már egyezrelékes fertőzési ráta felett korlátozták az óralátogatást, augusztusban a küszöböt hat ezrelékre emelték, majd - teljesen eltörölték.

Október közepén, amikor a fertőzési ráta országos átlaga a tíz ezreléket is átlépte, már a fertőzéstől tartó szülők kérésére kezdtek iskolák százaiban áttérni a távoktatásra, végül október közepén Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy kéthetes rendkívüli szünetre küldik a diákokat a járvány megfékezése érdekében.

Romániában a teljes lakosság 37 százaléka – a beoltható lakosság 43 százaléka – kapott eddig legalább egy adag oltást.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk