Koronavírus-járvány: a zárás felé haladnak Európa országai

  • narancs.hu/Markó Anita
  • 2020. október 22.

Katasztrófa

Míg nálunk az elrettentő számok ellenére még mindig enyhék az intézkedések, addig Európában egyre szigorúbb és radikálisabb lépéseket hoznak az országok a járvány megfékezése érdekében.

Októberben a világ egészén eluralkodott a koronavírus második hulláma. A WHO nem kecsegtetet azzal, hogy néhány hónapon belül lehet vakcina, a helyzet pedig több országban is egyre súlyosabbra fordulhat. Világszinten összesen eddig már 41,1 millió fertőzöttet regisztráltak, a vírus halálos áldozatainak száma 1 130 597; több mint 28 millióan azonban már meggyógyultak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem október 22-i, csütörtöki adatai szerint.

Zár egy bár Párizsban 2020. október 17-én.

Zár egy bár Párizsban 2020. október 17-én, miután életbe lépett a kijárási tilalom. Ettől a naptól kezdve a francia kormány egészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett ki, ennek keretében december 1-jéig a maximális riasztási övezetekben, így Párizsban és az elővárosokban, valamint nyolc nagyvárosban este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép hatályba.

Fotó: MTI/AP/Lewis Joly

 

Magyarországon egyelőre kevéssé szigorúak a szabályok, a kormány egyértelműen tartja magát az augusztusban kezdett kijelentéshez: az országnak működni kell, ezt kérték az emberek ugyanis a nemzeti konzultáción. A kötelező maszkviselés, a szórakozóhelyek 11 utáni zárása, illetve a 200 főnél nagyobb rendezvények tiltásán és az iskolai-óvodai lázmérésen kívül kevés, a mindennapi életet is keményen befolyásoló szabály van. A home office-t pedig gyakran ott sem engedik, ahol erre a munka jellege lehetőséget adna, hiszen nincs korlátozás. Eközben a számok egyre durvábbak: a csütörtök (október 22-i) adatok szerint a megelőző 24 órában 2032 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 46 beteg. A kórházban ápoltak száma is drasztikusan emelkedik: 2132 koronavírusos beteg szorul ápolásra, közülük is 197-en vannak lélegeztetőgépen. A közoktatásban, a nagy hévvel tett pozitív hangú miniszteri értékelések ellenére sem rózsás a helyzet: a cikk írásának pillanatában 73 óvodában és 40 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 172 osztálynál és 16 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet.

Több virológus is figyelmeztet arra, hogyan lenne érdemes megközelíteni a második hullám járványkezelését, de egyelőre a kormány marad a „Magyarországnak működnie kell” szlogen mellett. Természetesen a társadalom igénye is, hogy minél kevésbé kelljen beengedni a vírust az életünkbe, de nagy kérdés, hogy az egyre növekvő számok és egyre leterheltebb egészségügy mikor esik át azon a ponton, hogy elkerülhetetlen legyen szigorúbb intézkedéseket hozni.

Európában ezeket már több ország el is kezdte. Végignéztük hol, hogyan kerülnek egyre közelebb a záráshoz és milyen szigorító intézkedéseket hoztak eddig a járvány megfékezésére.

Ausztria

Ausztriában október 23-a, péntek éjféltől lépnek életbe a szigorítások.

  • Zárt térben legfeljebb hat személy tartózkodhat egyszerre (kivéve munkahelyi megbeszélések, képzési programok). Ez születésnapi ünnepségekre, esküvőkre is vonatkozik. A lakosságot arra kérik, hogy a hat fős határt a háztartásokban is tartsák be.
  • Kivételt képeznek a temetések, ezek esetében továbbra is 500 fő a gyülekezés felső határa.
  • Záróra után a vendéglátóhelyek előtt is tilos a tartózkodás, fogyasztás.
  • Magánrendezvényeken szabad levegőn (pl. játszótereken) legfeljebb 12 ember vehet részt.
  • Szigorítás lép életbe a közösségi rendezvényeken: zárt térben 1000 fő a felső határ az eddigi 1500 helyett. Ez vonatkozik a színházi előadásokra, koncertekre, sporteseményekre. Ezek esetében előfeltétel az ülőhelyek biztosítása, az arcmaszk viselése, a rendezvényeken pedig tilos az enni és inni.
  • A vírus elleni harchoz további rendőri erőket vonnak be, szigorítják az ellenőrzést.
  • Kötelezővé teszik az arcvédő viselését az idősotthonok egész területén, az új és a visszatérő betegeket tesztelik, a látogatókat csak előzetes bejelentkezés és egészségügyi ellenőrzést követően engedik be. Folyamatos a személyzet egészségügyi vizsgálata.
  • A korlátozások nem érintik azonban az óvodákat és iskolák alsó tagozatát: terveik szerint amíg csak lehet, ezek Ausztria egész területén nyitva maradnak.
  • De leállnak az iskolai kirándulások, megszűnnek az énekórák. Idén először egységesen adják ki október 24. -november 4. között az őszi szünetet az iskolákban.

Lengyelország

Lengyelországban is naponta dőlnek meg az újonnan azonosítottak számának rekordjai: szerdára egy nap alatt 10 040 új fertőzöttet mutattak ki, és több mint ezerrel, 9439-re nőtt a koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma, 757 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva. Ezért több jelentős szigorítást vezettek be. Piotr Müller kormányszóvivő csütörtök reggel szinte biztosnak nevezte, hogy piros övezetnek minősítik az ország egész területét, vagyis általánossá válnak az ország egy részében a múlt hét végétől már érvényes szigorítások, a többi között a vásárlók számának korlátozása a boltokban, az edzőtermek és az uszodák működésének felfüggesztése, az éttermek bezárása 21 órakor.

  • Lengyelországban az általános iskolák felső tagozatai is áttérnek vegyes vagy távoktatásra.
  • A középiskolák és a felsőoktatási intézmények már hétfőn áttértek távoktatásra azokban a lengyelországi járásokban, amelyeket a fertőzöttek magas száma miatt veszélyeztetett, piros övezetnek minősítettek, például Varsóban.
  • A piros övezetekben közönség nélkül szervezik a sporteseményeket, bezárják az uszodákat, az edzőtermeket.
  • Ezekben a zónákban a gyülekezéseket 10 főre korlátozzák, egyházi szertartásokon 7 négyzetmérenként egy személy vehet csak részt.
  • A veszélyesnek nyilvánított övezetekben a boltokban egyszerre legfeljebb annyi ember tartózkodhat, amennyi a működő pénztárak ötszöröse. Az éttermek 6 és 21 óra között tarthatnak nyitva, minden második asztal lehet foglalt. A tömegközlekedésben az ülőhelyek felét szabad elfoglalni.

Csehország

Csehország október 22-től meglépte a legszigorúbb intézkedéseket. A kormányfő szerint a radikális lépésekre volt szükség, mert különben a prognózisok szerint november elején összeomlik a cseh egészségügyi rendszer. Szerdán már 14 968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami háromezerrel több az eddigi legmagasabb napi számnál. A fertőzöttek száma Csehországban jelenleg mintegy 124 ezer. Gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek száma is, a számuk szerdán 4417-re nőtt.

  • Október eleje óta szükségállapot van érvényben.
  • Szerda (október 21.) reggeltől országszerte a köztereken és a gépkocsikban is kötelező a szájmaszk viselése. Ez alól kivétel, ha az utcán vagy az autóban kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak.
  • Zárt termekben, tömegközlekedési eszközökön a maszkok viselése már néhány hete kötelező.
    November elejéig zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok, és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvények megtartását is.
  • Csütörtöktől kezdve Csehországban az alapszükségleti termékeket árusító boltokon kívül bezárják az összes üzletet és szolgáltatást.
  • Korlátozzák a lakosság szabad mozgását is, kivételt képez a munkahelyre való eljutás, a szükséges bevásárlás és az egészségügyi központok felkeresése.
  • Parkokban és erdőben szabad sétálni, de legfeljebb két családtag lehet együtt
  • Az új korlátozó intézkedések november elejéig maradnak érvényben.

 

Futó az egyébként néptelen prágai Károly hídon 2020. október 14-én.

Futó az egyébként néptelen prágai Károly hídon 2020. október 14-én. A koronavírus-járvány gyors terjedése miatt a cseh kormány többek között elrendelte a vendéglátóhelyek bezárását, illetve megtiltotta alkoholos italok nyilvános helyen történő fogyasztását, továbbá köztereken egyszerre legfeljebb hat ember gyűlhet össze.

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

 

Horvátország

Horvátországban szerdára 1424-gyel nőtt és elérte a 28 287-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizenegy ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 393-ra nőtt. Kórházban 622 beteget ápolnak, közülük 38-an vannak lélegeztetőgépen.

  • Úgy vélik, az eddigi szabályok elegendőek, csak be kellene őket tartani.
  • Az eddigi rendeletek megszegőinek megbüntetésére koncentrálnak. A szankciók főleg a vállalkozókat érintik majd, azokat, akik eseményeket szerveznek, valamint gazdasági tevékenységet folytatnak.


Szlovénia

Szlovéniában a kormány által szerdán közzétett adatok szerint 1503-mal 15 982-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 200-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 333-an vannak kórházban, közülük 55-öt ápolnak intenzív osztályon, a túlterheltség miatt már múlt héten felfüggesztették a kontaktkutatást.

Szlovákia

Tovább romlik a járványhelyzet Szlovákiában is, kedden 2202 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumokban, ami az eddigi legmagasabb napi szám.

  • Várható, hogy november 2-a után Szlovákia határain tesztelni fogják a belépőket.
  • Emellett már folynak az előkészületek az egész lakosság letesztelésére, erre a tervek szerint két hétvégén, október végén és november elején kerül sor.
  • Országszerte kötelező lett a szájmaszkok viselése a köztereken is.
  • Megtiltották a tömegrendezvényeket, és korlátozták a bevásárlók számát az üzletekben.
  • Délelőtt 9 és 11 óra között az élelmiszerboltokat és a drogériákat a nyugdíjasok számára tartják fenn.
  • Zárva tartanak a mozik, a színházak és az élményfürdők, a vendéglőkben pedig csak a teraszokon szolgálhatnak fel ételt.
  • Az országos bajnokságok öt kiemelt sportágban - köztük a labdarúgásban és a jégkorongban - csak nézők nélkül folytatódnak.
  • A középiskolák már hétfőn bezártak, és áttértek a távoktatásra.
  • Az országos válságstáb csütörtökön dönt a további teendőkről.

Ukrajna

A közölt adatok szerint szerdán újabb rekorddal 6719-cel 315 826-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig az eddigi legmagasabb számú, 141 újabb halálos áldozattal 5927-re emelkedett. Eddig 132 219-en gyógyultak meg, viszont már 177 680 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel Ukrajnában. Több megyében már telítődtek a kórházak.

  • Az iskolákat érintően azt remélik, hogy az általános iskola 1-4. osztályába járó gyerekek visszaülhetnek az iskolapadokba a hónap végén véget érő tanítási szünet után.
  • A 4. osztályosnál idősebbek gyerekeknek távoktatásban kell folytatniuk tanulmányaikat.
  • A szigorításról egyelőre kiszivárgó információk vannak, ezek szerint év végéig bizonyosan újabb, központilag bevezetendő szigorítások várhatók, ha a napi új betegszám eléri a tízezret, illetve ha a kórházak leterheltsége tovább növekszik.
  • Nincs viszont egyelőre napirenden a tavaszihoz hasonlóan szigorú - a gazdasági és az üzleti életet súlyosan érintő - korlátozások bevezetése.
  • Viszont szigorítanák a szabályszegések (pl. kötelező maszkviselés elhagyása) büntethetőségén.

Románia

Romániában meghaladta a 47 ezret szerdán a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma. Közülük több mint tízezren vannak kórházban, 766-an intenzív osztályon. Szerdán újabb 4848 fertőzést jelentettek, ami új rekord, és másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában további 69 koronavírusos beteg halt meg, így meghaladta a hatezret a járvány romániai áldozatainak száma.

  • Bukarestben a mobiltelefonos katasztrófavédelmi riasztórendszeren keresztül román és angol nyelvű cellaüzenetekkel figyelmeztették a lakosságot:
  • hogy keddtől kezdődően utcán is kötelezővé vált a védőmaszk viselése,
  • bezártak az iskolák, a vendéglők és rendezvénytermek.
  • Elrendelték a mozik, színházak, koncerttermek, játéktermek és vendéglők beltéri részeinek bezárását is a román fővárosban. (A kerthelyiségek nyitva maradhatnak, a szállodákban működő vendéglők pedig zárt térben is kiszolgálhatják szállóvendégeiket.)

Szerbia

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 512-vel 37 120-ra, elhunyt Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 781-re

Németország

Németországban 397 922 a fertőzöttek száma, 9911 a halottaké, 304 173-an meggyógyultak. Egyelőre tartományi szinten hoznak szabályozásokat, illetve a fertőzöttség emelkedésének mértéke alapján súlyosabb és kevésbé súlyosnak minősített régiókat jelölnek meg, ahol különböző szabályok lépnek érvénybe. Kevésbé súlyosan fertőzöttnek azok a közigazgatási egységek - járások, városok, nagyvárosi kerületek - számítanak, amelyekben a megelőző hét nap alatt regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma 35 fölé emelkedik. A másik csoportba, a különösen súlyosan fertőzött régiókba azok a közigazgatási egységek tartoznak, amelyekben ez az arány 50 fölé emelkedett. Angela Merkel kérte azonban a teljes lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon.

  • A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint a 412 közigazgatási egység közül 47 tartozik a különösen súlyosan fertőzött gócpontok kategóriájába. Ezek többnyire nagyvárosi kerületek, például Berlin, Bréma, Essen, Frankfurt és Köln vagy összes, vagy számos kerülete.
  • Ezekben a fertőzött "hotspotokban" a vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken be kell vezetni a 23 órai kötelező zárórát, és 25, illetve a különösen súlyosan fertőzött gócpontokban 10 főre kell korlátozni a rendezvények, ünnepségek, összejövetelek résztvevőinek maximális számát.

Franciaország

Szerdán 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól, de a kórházban ápolt súlyos betegek és az elhunytak száma ugyanakkor egyre nagyobb ütemben emelkedik. Kórházban jelenleg 12 458 fertőzöttet ápolnak, közülük 2177-et intenzív osztályon.

  • Szombaton kilenc nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) éjszakai kijárás tilalmat rendeltek el: este 9 és reggel 6 óra közötti lakhelyelhagyási tilalom célja az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének enyhítése.
  • Csütörtökön újabb nagyvárosokban vezetik be a legmagasabb fokozatú riasztási szintet, s így Párizs és további nyolc agglomeráció után máshol is éjszakai kijárási tilalom léphet életbe este 9 óra és reggel 6 óra között.
  • A francia kormány 2021. április 1-ig tervez korlátozásokat (kijárási tilalom, intézmények bezárása, gyülekezési korlátok).
  • A kormány egy héttel ezelőtt rendeletben állította vissza az egészségügyi rendkívüli állapotot egy hónapra. A kormány 2021. február 16-ig szeretné a vészhelyzetet meghosszabbítani.
Csaknem néptelen a Champs-Elysées Párizsban 2020. október 17-én

Csaknem üres a Champs-Elysées Párizsban 2020. október 17-én

Fotó: MTI/AP/Lewis Joly

Belgium

  • Október 19-től egy hónapra bezárnak az éttermek.
  • A bárok üzemelését már egy héttel előbb felfüggesztette a belga kormány.
  • Éjféltől reggel 5-ig tartó kijárási tilalmat rendeltek el.
  • A kültéri alkoholfogyasztás este 8 óráig lesz megengedett.

Olaszország

Olaszországban a fertőzöttek száma a csütörtök reggeli adatok szerint 449 648, a halálos áldozatoké 36 832, és 257 374-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.

  • Az egész országra érvényben van a látogatottabb utcák és terek lezárása.
  • Az ülve fogyasztást nem biztosító vendéglátóegységeknek este hatkor kell bezárniuk, éjfélig nyitva tarthatnak viszont azok az éttermek, amelyekben ülve lehet fogyasztani, asztalonként legfeljebb hat személlyel.
  • A szeptember közepén újraindított oktatás viszont személyes jelenléttel folytatódik, a tartományok határozhatnak úgy, hogy a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban legyen délelőtti és délutáni turnus.
  • A házhozszállítás határidejét éjfélben szabták meg.
  • A korlátozások nem vonatkoznak a kórházakban, repülőtereken, autósztrádákon működő vendéglátásra.
  • Este kilenc óráig tarthatnak nyitva a játéktermek és sportfogadási irodák.
  • Betiltották a búcsúk rendezését, a nagyobb méretű vásárokat, de a konferenciákat nem.
  • A rendelkezések értelmében a munkahelyeken a távmunkavégzést kell előnyben részesíteni.
  • Az amatőr csapatsportokat leállították, a szövetségek nem profi sportolóinak az edzés engedélyezett, de a versenyeket felfüggesztették.
  • Az edzőtermek, uszodák nyitva maradnak, és további hét napot kaptak az óvintézkedések betartásának biztosítására.

Emellett egyes tartományokban más-más intézkedéseket hoztak a vírus helyi súlyosságától függően.

  • Lombardiában csütörtöktől kijárási tilalom lép életbe este tizenegy órától reggel ötig, az intézkedés egyelőre a következő három hétre érvényes.
  • Campaniában már péntektől érvényes a kijárási tilalom.
  • Milánóban is kritikusnak nevezték a fertőzés terjedésének ütemét. Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be itt is: az eddigi információk szerint 23 órától reggel 5-ig tilosnak számít az utcán tartózkodás, hacsak nem munkavégzés miatti vagy sürgős egészségi okból történő közlekedésről van szó. A tartomány területén szombaton és vasárnap be akarják zárni a kereskedelmi központokat, kivéve az élelmiszert áruló üzletláncokat.
  • Más olasz tartományokban is szigorításra készülnek.
  • Genova öt belvárosi kerületét nyilvánították vörös zónának, ahol a két személy közötti utcai beszélgetés is tiltott, még szájmaszkban is. Tiltott bármilyen tömörülés köztéren és magánlakásban, az üzleteket este kilenc és reggel nyolc óra között lezárják, kivéve a gyógyszertárak és a dohányüzletek automatáit.
  • Arzanóban hasonlóképpen kijárási tilalmat vezettek be hétfőtől tíz napra, a kereskedelmi tevékenységet és az oktatást is leállították.
  • Rómában és Nápolyban is kijárási tilalom lép életbe csütörtök estétől.

A szinte néptelen Dóm tér Milánóban 2020. október 20-án.

A szinte néptelen Dóm tér Milánóban 2020. október 20-án. Giuseppe Sala milánói polgármester bejelentette, hogy a koronavírus-járvány kritikus helyzete miatt október 22-től kijárási tilalom lép életbe Olaszország tízmilliós Lombardia régiójában este tizenegy órától reggel ötig, az intézkedés egyelőre a következő három hétre érvényes.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Nyugat-Balkán

  • Boszniában bezárják a középiskolákat, Szarajevóban pedig szabadtéren is kötelezővé tették a maszk használatát. (Új fertőzöttek: 922; összes fertőzött: 36 293, elhunyt: 1039)
  • Montenegróban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését. (Új fertőzöttek: 3; összes fertőzött: 249, elhunyt: 249)
  • Észak-Macedóniában kötelezővé tették a maszkviselést szabad téren. (Új fertőzöttek: 641; összes fertőzött: 24 864, elhunyt: 862)

Bulgária

Kedden rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma: 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál; egyes vidéki régiókban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához. A járvány kezdete óta Bulgáriában 30 527-en kapták el a vírust, a napi a napi új fertőzöttek száma kedden volt a legtöbb, ekkor 1024 új esetet regisztráltak.

  • Bulgáriában csütörtöktől a szabadban is kötelező a maszkviselés. Ez november végéig marad érvényben.
  • Az országban egyébként június 22-e óta kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása.

Egyesült Királyság

Minden eddiginél több, csaknem 27 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szerdán Nagy-Britanniában is. A fertőzöttek száma 792 194, és 44 248-an haltak meg a betegségben. Ezért kedden bejelentették a legmagasabb készenléti fokozat életbe lépését.

  • Péntektől Manchesterben és a környező érintett térségekben is be kell zárniuk a puboknak, bároknak és más olyan vendéglátóhelyeknek, amelyeknek nem fő profiljuk a helyben készülő ételek felszolgálása.
  • Emellett a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben és egyes kivételektől eltekintve közterületen sem.
  • A Londonban szombattól (október 17.) elrendelt magas készenléti fokozat előírásai között szerepel, hogy a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben, így egymás lakásaiban és vendéglátóhelyeken sem. Ez vonatkozik a nem együtt lakó családtagokra is, akik szombattól nem látogathatják tőlük külön élő hozzátartozóikat otthonaikban.
  • Szabadtéren változatlanul legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában, de a vendéglátóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

Walesben október 23-tól csaknem teljes zárlattal felérő, két hétig tartó szigorú korlátozások lépnek életbe.

  • Október 23-tól november 9-ig bezárnak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a közösségi intézmények, a könyvtárak és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek.
  • Be kell zárniuk a fodrászatoknak, a szállodáknak és a szépségszalonoknak is.
  • Esküvői és temetési szertartások kivételével a vallási intézményeknek is fel kell függeszteniük működésüket két hétre.
  • A lakosságot arra kéri a walesi kormány, hogy maradjon otthon, ha lehetséges, dolgozzon otthonról, és a legszükségesebb bevásárlásokon, valamint napi egy rövid testedzésen kívül lehetőleg ne mozduljon ki. Ez alól csak a kritikus fontosságú területeken dolgozók kaphatnak mentességet, illetve azok, akiknek otthoni munkavégzése fizikailag nem lehetséges.
  • A zárlat idejére megtiltják a gyülekezést a nem egy háztartásban élők számára közterületen és zárt térben egyaránt.

Írország

Miután a napi új fertőzésszám százezer lakosra vetítve átlagosan 261,7-et ért el ebben az időszakban, hétfőn a miniszterelnök komoly szigorításokat vezetett be, amelyek szerda éjféltől kezdve hat hétig lesznek érvényben.

  • A lakosságot megkérik, hogy maradjon otthon, csupán testedzés és a legszükségesebb vásárlások végett mozduljon ki, de öt kilométernél nem messzebbre.
  • A vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatnak ki.
  • Mindenkinek otthonról kell dolgoznia, akinek csak munkája jellege megengedi.
  • Az óvodák, iskolák azonban nyitva maradnak, a tanítás továbbra is személyes jelenléttel folyik majd.

Spanyolország

Spanyolországban 24 óra alatt több mint hatezer új esetet igazoltak, a fertőzöttek száma átlépte az egymilliót, ez azt jelenti, hogy százezer emberből átlagosan 332 fertőzött. A fertőzés eddigi halálos áldozatainak száma 34366. Az egészségügyi minisztérium közölte: október 11-e és 17-e között mintegy 750 ezer PCR-tesztet végeztek el az országban, egyaránt beleszámítva az állami és a magán laboratóriumokban készült vizsgálatokat, amelyek 12,4 százaléka lett pozitív. A spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ úgy becsüli, hogy a koronavírusos esetek 70 százalékát sikerül azonosítani a jelenlegi tesztelési kapacitásokkal.

  • A korlátozások több európai országhoz hasonlóan tartományi hatáskörben érvényesek.
  • A legmagasabb fertőzöttségi aránnyal rendelkező Navarrában csütörtöktől korlátozzák a tartomány területéről a szabad ki- és belépést, bezárják a vendéglátó egységeket is hét hétre és felére csökkenti a tömegközlekedés forgalmát.
  • Több mint negyven városában korlátozták a szabad ki- és belépést.
  • A madridi tartomány kilenc városában szombatig szükségállapot van érvényben.

Oroszország

Oroszországban csütörtökre 1 438 219-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 24 786-ra, a gyógyultaké pedig 1 091 264-re emelkedett. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 25,9 százaléka tünetmentes.

  • Oroszország nem tervezi karantén bevezetését, a Kreml szóvivőjének szerdai bejelentése szerint, mert "az egészségügyi rendszer képes ellenállni a Covid-19-járvány nyomásának". Miközben az új koronavírus járványban elhunytak száma megdöntötte az abszolút rekordot.
  • Korábbi hivatalos nyilatkozatok szerint az országban november végén, december elején kezdődik a tömeges védőoltás.
  • Csak telefonszámuk regisztrálása után látogathatják hétfőtől a vendégek az éjféltől reggel hatig nyitva tartó moszkvai szórakozóhelyeket.

Számok Európán kívül

  • USA: 8 335 799 fertőzött, 222 167 halálos áldozat, 3 323 354 gyógyult.
  • India: 7 651 107 fertőzött, 115 914 halálos áldozat, 6 795 103 gyógyult.
  • Brazília: 5 298 772 fertőzött, 155 403 halálos áldozat, 4 526 393 gyógyult.
  • Kolumbia: 981 700 fertőzött, 29 464 halálos áldozat.
  • Peru: 874 118 fertőzött, 33 875 elhunyt.
  • Mexikó: 867 559 fertőzött, 87 415 elhunyt.
  • Dél-afrikai Köztársaság: 708 359 fertőzött, 18 741 elhunyt, 641 706 gyógyult.
  • Irán: 542 286 fertőzött, 31 346 elhunyt, 438 709 gyógyult.
  • Kína (Hongkong és Makaó nélkül): 91 044 fertőzött, 4739 halálos áldozat, 85 899 gyógyult.

Figyelmébe ajánljuk