Az intenzíven fekvő betegek háromnegyede oltatlan

  • narancs.hu
  • 2021. november 25.

Katasztrófa

...Szombathelyen, és az oltottan oda került emberek többsége Sinopharmot kapott.

A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház intenzív osztálya 50 százalékos telítettséggel működik, 17-18 ember van lélegeztetőgépen. Az intézményben fekvő koronavírusos betegek háromnegyede oltatlan. Az oltottan oda került emberek mind régen vették fel a dózist, és többségben vannak közöttük azok, akik a kínai Sinopharm vakcinát kapták. 

Erről Nemény András polgármester számolt be a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén – írja a nyugat.hu

A politikus emlékeztetett, hiába kért pontos adatokat a kormányhivataltól, azt a választ kapta, hogy a járványhelyzet miatt később, 45 napon belül válaszolnak a kérdéseire. 

 

Ezen a dilemmán – tényleg akadályozza-e egy járványadatok iránt érdeklődő polgármester a járvány elleni védekezést – a Nemzeti Információszabadság Hatóság is tűnődött, és állásfoglalásában megszólította a vonakodó kormányhivatalokat: 

Nemény a szombathelyi közgyűlésen emlékeztetett arra, hogy bár úgy döntöttek, nem teszik kötelezővé a védőoltás felvételét a város hivatalaiban és intézményeiben,  ettől függetlenül az érintettek átoltottsága magas, 80 százalék feletti.

Azt, hogy a szombathelyi arányok az intenzív osztályokon kezelt koronavírusos betegek oltottágát illetően mennyire jellemzőek országosan, nem lehet tudni. A Telex szemléz egy tanulmányt, amelyben arról van szó, hogy júniusig mind az öt Magyarországon használt vakcina elég hatékony volt, a fertőzés ellen 68,7–88,7 százalékos, míg a halálos kimenetelű megbetegedéstől 87,8–97,5 százalékos védettséget nyújtottak.

A tanulmány azért érdekes, mert ezeket az adatokat többen – például Ujhelyi István európai parlamenti képviselő – is kérték, várták a kormánytól.

Csak az a gond, hogy ezek az eredmények részben elavultak, mert júniusig vizsgálták a hatékonyságot, ám azóta világszerte csökkent a vakcinák hatékonysága, és az nemigen hangzik el nyilvánosan, melyiké mennyire.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.