NAIH: Joggal kérnek koronavírus-adatokat a polgármesterek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. november 11.

Belpol

Az információszabadság hatóság most két kormányhivatal „figyelmét hívta fel” erre.

Az, hogy mennyi koronavírus-fertőzöttet tartanak számon egy településen, közérdekű adat, és ha ezt kéri a polgármester, ki kell adni neki – nyomatékosította az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében a Nemzeti Adatvédelmi  és Információszabadság Hatóság.

A NAIH szerint mivel a koronavírus elleni védőoltás felvételével kapcsolatban az új, 599/2021. (X.28.). kormányrendelet újabb feladatokat rótt az önkormányzatok vezetőire a járvány elleni védekezésben, „a polgármesterek fontos szereplői a járvány elleni védekezésnek”. A Nemzeti Adatvédelmi  és Információszabadság Hatóság ezért a hozzá érkezett bejelntések és a sajtóban megjelent hírek alapján „szükségesnek tartja a települési fertőzöttségi adatokra vonatkozó, korábbi vizsgálataiban tett állásfoglalásaira ismét felhívni az adatkezelők és a nyilvánosság figyelmét”. 

Az állásfoglalás szerint az „egy településre vonatkozóan a koronavírus fertőzöttek száma a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett Országos Szakrendszeri Információs Rendszer Járványügyi Szakrendszeréből (a továbbiakban: OSZIR) kinyerhető közérdekű adat. Az OSZIR ugyanis tartalmazza a COVID-fertőzöttek vonatkozásában többek között a megbetegedés kezdetét, helyét, az ápolás helyét, a bejelentett betegséget és járványügyi megnevezést, a szakmai laboratóriumi diagnózist és az eredmény minősítését. A Hatóság ezért felszólította az illetékes kormányhivatalt, hogy adja ki az adatigénylő részére a település koronavírus fertőzötteinek számát a megjelölt időszakra vonatkozóan” – közli a NAIH, az azonban nem szerepel a közleményben, melyik kormányhivatalról van szó.

Egy másik kormányhivatalról is szól az állásfoglalás: a NAIH annak azt írta, hogy „a polgármesterek egy közösséget képviselnek, a közösség felé tájékoztatási kötelezettség terheli őket”. Ezért a közfeladatot ellátó szerv köteles segíteni az emberek pontos és gyors tájékoztatását, így „a polgármesterek tájékoztatáskérése, adatigénylése prioritást kell, hogy élvezzen”, mivel „a járványügyi helyzet gyors változása miatt a fertőzöttségi adatok hamar irrelevánssá válnak a közvélemény számára, ezért azok időszerűsége, aktualitása különösen fontos”, hogy a polgármesterek a jávány elleni védekezésben megalapozott döntéseket tudjanak hozni – érvel a NAIH. 

Igaz, rögtön azt is közli, hogy ennek a pontos és gyors tájékoztatásnak 15 napon belül kell megtörténnie a törvény alapján.

Tény, hogy ez is jobb, mint a 45 napos határidő, amivel a szombathelyi polgármestert keserítette el egy hete a Vas megyei kormánymegbízott:

A hatóság szerint az adatok nyilvánosságának korlátozása csak akkor jogszerű, ha az információ kezelője részletesen és pontosan megindokolja,  „hogy milyen folyamatban lévő eljárásban meghozandó döntés megalapozását szolgálja a kiadni kért adat, és az adat kiadása mennyiben befolyásolja a szóban forgó döntés meghozatalát. A közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítése kizárólag abban az esetben tagadható meg, ha a megtagadás alapjául szolgáló közérdek nagyobb súlyú a közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítéséhez fűződő közérdeknél”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk