Biostatisztikus: Túl vagyunk a harmadik hullám tetőzésén

  • narancs.hu
  • 2021. április 13.

Katasztrófa

Úgy tűnik, egy fertőzött mostanra újra kevesebb, mint egy embernek adja át átlagban a betegséget.

Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja ezúttal a Portfolio.hu-nak beszélt arról, hogy hol tart a járvány, elmondása szerint mostanra túl vagyunk a harmadik hullám tetőzésén.

Ferenci azt mondta, az elmúlt hetekben a reprodukciós ráta csökkent, ami bár függ az elvégzett tesztek számától is (például ha hirtelen több tesztet végzünk, akkor megnő a jelentett esetszám, és az R is, pedig lehet, hogy nem terjed gyorsabban a járvány, csak megnőtt a tesztek száma), Magyarországon nem valószínű, hogy az alacsony tesztelési intenzitás az oka a mostani kis R-nek, mert bár a tesztek egynegyede még mindig pozitív, ami nagyon magas szám, de ez hetek óta állandó.

Ferenci emlékeztetett rá, hogy a második hullám lecsengésekor az R 0,8-ra csökkent, ez volt a reprodukciós ráta mélypontja, amikor még az angol variáns nem kezdett el terjedni. Ezután január közepén kezdett el nőni az R, és február elején újra elérte az 1-es szintet, legkésőbb akkor már lehetett sejteni, hogy gond van.

Elmondása szerint a márciusi korlátozó intézkedések tudták megtörni az emelkedő trendet, így

mostanra már egy fertőzött újra kevesebb, mint egy embernek adja át átlagban a betegséget. Az R érték jelenleg nagyjából 0,7-0,8 körül lehet.

Ezekből Ferenci azt a következtetést vonta le, hogy a

e hullám tetőzésén túl vagyunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bajokon is túl vagyunk, a borzasztóan túlterhelt egészségügy miatt a lecsengés üteme is nagyon fontos lesz.

Beszélt arról is, hogy mi a helyzet a közösségi immunitással. Azt mondta, az oltással védettséget szerzettek száma sem tudható biztosan, mert bár a beoltottak számát tudjuk, az oltások hatásossága nem 100 százalék, és idővel gyengülhet is, de a fertőzésen átesettek számát egyáltalán nem tudjuk biztosan, mert nagyon sokan enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen esnek át rajta, így nem is lesz pozitív tesztjük, nem kerülnek be a statisztikába.

Azt mondta, az sem tökéletesen pontos, ha a védettséget laborvizsgálattal próbálják kimutatni, de a halálozások adataiból visszakövetkeztetve

ma Magyarországon legkevesebb 3-3,5 millió közé tehető azoknak a száma, akik átestek a betegségen, és a számuk nagyon gyorsan emelkedik, ami a hatalmas járványhullám eredménye is.

Az oltottak és az átesettek számát viszont nem lehet egyszerűen összeadni, mert ez nem két külön halmaz, az oltottak egy része korábban átesett a betegségen, csak sok esetben nem tudnak erről.

Azt is mondta, bár korábban arról volt szó, hogy 60 százalék körüli a közösségi immunitás határa, a brit variáns felülírta ezeket a becsléseket,

a közösségi immunitás szintje így inkább már 75-80 százalék körülire tehető.

A Ferenci Tamással készített korábbi interjúnkat itt olvashatják: 

 

Figyelmébe ajánljuk