Blikk: defekt okozhatta a nyolc ember halálával járó buszbalesetet

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 16.

Katasztrófa

A lapnak a busz egyik utasa nyilatkozott, szerinte „kivédhetetlen volt, ami történt”. A pillérnek csapódó jármű mellett több autós is elhúzott, mielőtt valaki megállt volna segíteni.

Még tart a vasárnap hajnali tragikus autóbuszbaleset 8 halálos áldozatának azonosítása. A 48 sérült többségét hazaengedték, jelenleg csak Budapesten, Székesfehérváron és Siófokon ápolnak 3-3 utast – tudta meg a Blikk.

A bulvárlap megszólaltatta a busz egyik utasát, Nórit is, aki testvérével ült az egynapos horvátországi túráról visszatérő turistajáraton.Nem a sofőr volt a hibás.  Durrdefektet kaptunk, és kivédhetetlen volt, ami történt” – mondta a fiatal nő. a busz Szabadbattyán mellett egy felüljáró pillérjének csapódott, majd felborult. Nóri szerint ezután percek teltek el úgy, hogy egy autó sem állt meg. Teljes sötétség volt, a busz a jobb oldalán feküdt. A padlón folyt az üzemanyag. Az járt a lány fejében, hogy ez fel fog gyulladni, és mind meghalnak. Aztán az egyik lány kirúgta a busz hátsó ablakát, és aki tudott, menekülni próbált.

„Tíz percenként sírok, mert állandóan újraélem, ami történt – folytatta Nóri. – Végtag nélküli embereket láttam, keservesen síró utasokat. Láttam azokat, akik szörnyethaltak. Mások a fájdalomtól üvöltve húzták ki a roncsok közül a sérült társainkat.”

A Blikk megkereste az utazást szervező cég egyik vezetőjét, aki lapnak elmondta: egy közeli hozzátartozója szintén a buszon ült, és meghalt a balesetben, ő pedig a sokkhatás miatt nem tud nyilatkozni. A Bors úgy tudja, az egyik sofőr édesanyja is az áldozatok között van -  fia éppen pihenőjét töltötte, amikor az ütközés történt. A férfi átrepült a szélvédőn, de nem sérült meg súlyosabban.

 A buszbaleset felidézi a 2017-es veronai katasztrófát. Akkor egy diákokat és tanárokat szállító turistabusz csapódott hídpillérnek: az 56 utas közül 17-en életüket vesztették, tanárok és diákok egyaránt, meghalt az éppen vezető sofőr váltótársa is.

Az ügyben tavaly született első fokú, nem jogerős ítélet Olaszországban: a bíróság kimondta, hogy a plusz üléssorokkal és illegálisan pótüzemanyag-tartállyal felszerelt busz rossz műszaki állapota miatt el sem indulhatott volna, a tragédiát okozó és túlélő sofőr pedig betegsége miatt súlyos alvászavarral küzdött.

A buszt vezető férfit nem jogerősen 12 év börtönre ítélték, a magyar kormány pedig rendeletben szabályozta a külföldi célú buszos osztálykirándulásokat. A szabályozás kitért a használható buszok műszaki adottságaira, korára és azt is megtiltotta, hogy este 11 és hajnali négy között gyerekeket, tanulókat szállíthassanak nemzetközi forgalomban.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.