Blikk: defekt okozhatta a nyolc ember halálával járó buszbalesetet

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 16.

Katasztrófa

A lapnak a busz egyik utasa nyilatkozott, szerinte „kivédhetetlen volt, ami történt”. A pillérnek csapódó jármű mellett több autós is elhúzott, mielőtt valaki megállt volna segíteni.

Még tart a vasárnap hajnali tragikus autóbuszbaleset 8 halálos áldozatának azonosítása. A 48 sérült többségét hazaengedték, jelenleg csak Budapesten, Székesfehérváron és Siófokon ápolnak 3-3 utast – tudta meg a Blikk.

A bulvárlap megszólaltatta a busz egyik utasát, Nórit is, aki testvérével ült az egynapos horvátországi túráról visszatérő turistajáraton.Nem a sofőr volt a hibás.  Durrdefektet kaptunk, és kivédhetetlen volt, ami történt” – mondta a fiatal nő. a busz Szabadbattyán mellett egy felüljáró pillérjének csapódott, majd felborult. Nóri szerint ezután percek teltek el úgy, hogy egy autó sem állt meg. Teljes sötétség volt, a busz a jobb oldalán feküdt. A padlón folyt az üzemanyag. Az járt a lány fejében, hogy ez fel fog gyulladni, és mind meghalnak. Aztán az egyik lány kirúgta a busz hátsó ablakát, és aki tudott, menekülni próbált.

„Tíz percenként sírok, mert állandóan újraélem, ami történt – folytatta Nóri. – Végtag nélküli embereket láttam, keservesen síró utasokat. Láttam azokat, akik szörnyethaltak. Mások a fájdalomtól üvöltve húzták ki a roncsok közül a sérült társainkat.”

A Blikk megkereste az utazást szervező cég egyik vezetőjét, aki lapnak elmondta: egy közeli hozzátartozója szintén a buszon ült, és meghalt a balesetben, ő pedig a sokkhatás miatt nem tud nyilatkozni. A Bors úgy tudja, az egyik sofőr édesanyja is az áldozatok között van -  fia éppen pihenőjét töltötte, amikor az ütközés történt. A férfi átrepült a szélvédőn, de nem sérült meg súlyosabban.

 A buszbaleset felidézi a 2017-es veronai katasztrófát. Akkor egy diákokat és tanárokat szállító turistabusz csapódott hídpillérnek: az 56 utas közül 17-en életüket vesztették, tanárok és diákok egyaránt, meghalt az éppen vezető sofőr váltótársa is.

Az ügyben tavaly született első fokú, nem jogerős ítélet Olaszországban: a bíróság kimondta, hogy a plusz üléssorokkal és illegálisan pótüzemanyag-tartállyal felszerelt busz rossz műszaki állapota miatt el sem indulhatott volna, a tragédiát okozó és túlélő sofőr pedig betegsége miatt súlyos alvászavarral küzdött.

A buszt vezető férfit nem jogerősen 12 év börtönre ítélték, a magyar kormány pedig rendeletben szabályozta a külföldi célú buszos osztálykirándulásokat. A szabályozás kitért a használható buszok műszaki adottságaira, korára és azt is megtiltotta, hogy este 11 és hajnali négy között gyerekeket, tanulókat szállíthassanak nemzetközi forgalomban.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk