Falus András immunológus szerint nem árt a negyedik oltás

  • narancs.hu
  • 2022. január 14.

Katasztrófa

Arra érdemes figyelni, hogy eltelt-e az öt-hat hónap a legutóbbi oltás óta. 

Szerdán Gulyás Gergely bejelentette, hogy aki kéri, megkaphatja a koronavírus elleni oltás negyedik emlékeztető vakcináját is

A negyedik oltásról a Népszavának nyilatkozott Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az MTA tagja, aki elmondta: a negyedik oltás biztosan nem árt.

Kifejtette, hogy a harmadik oltással megszerzett védelem is lecseng, ezután pedig a negyedik újra megemeli az antitest szintet, és az úgynevezett t-sejtes védelmet is növeli a szervezetben.

Elmondta, hogy az orvosoknak a döntéskor, amikor mérlegelik, hogy a páciens kérésére beadják-e a negyedik oltást, elsősorban arra érdemes figyelni, hogy eltelt-e az öt-hat hónap a legutóbbi oltás óta. Természetesen emellett szempont, hogy a pácien egészséges-e, az oltást ugyanis akkor lehet beadni, ha nem lázas, nem Covid-gyanús, nincs légúti megbetegedése.

Falus András hozzátette: az oltott emberek enyhébb tünetekkel megúszhatják az omikron-fertőzését, míg az oltatlanok, ha megfertőződnek, akkor gyakorlatilag életveszélyben vannak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk