Hetek óta van egy tesztelő gép a tatabányai kórházban, de nem használják

  • narancs.hu
  • 2020. május 1.

Katasztrófa

A gépet azelőtt vették adományokból, hogy meghalt volna egy kórházi beteghordó.

Április elején 18 millió forintot adtak össze cégek és magánemberek a tatabányai Szent Borbála Kórház PCR-berendezésére, de a gépet hetek óta be sem üzemelték - írja a 444.hu.

A gép a legpontosabban képes megmutatni, hogy valaki aktuálisan fertőzött-e koronavírussal. A gyűjtést két helyben működő cég, a Hilltop borászat és egy orvostechnológiai vállalat, a Beckton Dickinson Hungary Kft. kezdeményezte.

Mivel a teszteléshez nemcsak gépre, hanem speciális laboratóriumra is szükség van, ami a tatabányai kórházban nincs, a Beckton Dickinson gyárában viszont igen, úgy tervezték, hogy a gépet majd ott fogják beüzemelni, s a cég azt is vállalta, hogy ingyen tesztelik a tatai és a tatabányai kórházban levett mintákat.

Bár Bencsik János, a térség fideszes parlamenti képviselőjének Facebook-posztja szerint a gépre már április 10-én összegyűlt a pénz – vagyis jóval azelőtt, hogy a tatabányai kórházban Müller Cecília országos tisztifőorvos zárlatot rendelt el, illetve meghalt volna egy 41 éves beteghordó –, a gépet még mindig nem üzemelték be.

Az önkormányzat a lapnak azt írta, tudomásuk szerint a PCR-készüléket – általuk ismeretlen okból kifolyólag – még nem kezdték el használni, a gép jelenleg is a kórházban van, vagyis még el sem vitték annak a cégnek a laboratóriumába, ahol elvileg használni akarják.

Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya ellenzéki polgármestere kedden egyébként az önkormányzat nevében tízmillió forintot ajánlott fel a helyi érintett dolgozók tesztelésére, amennyiben anyagi akadálya van a rendszeres tesztelés megkezdésének.

A kórház Facebook-oldalán egy érdeklődő kommentre április 17-én azt írták, „a beüzemelés folyamatban van, szeretnénk mielőbb elindítani a tesztelést”.

Cring-crangg: Itt a friss Narancs!

A hé meg a hó és a bicikli, mint fő ellenség. De mi minden van még a lapban? A címlapon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az interjúban szóba kerülnek álkutatók, nullkilométeres tehénpásztorok, a felelőtlen járványkezelés és az OLAF nyomozásai is. Támadások kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.