Idén már júliusban eljön a túlfogyasztás világnapja – vagyis 7 hónap alatt használjuk el az éves keretet

  • narancs.hu
  • 2019. július 23.

Katasztrófa

Európa és Magyarország ráadásul világátlagnál is rosszabbul teljesít.

A Global Footprint Network adatai szerint idén július 29-én lépi át az emberiség fogyasztása azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. 2018-ban augusztus 1-jén, 2017-ben pedig augusztus 2-án jött el ez a nap. 1970-ben még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát, azóta közel 5 hónappal korábban használjuk el a Föld egy évre elegendő erőforrásait. „Ez azt jelenti, hogy minden évben túlhasználjuk a Földet, amely így kénytelen "hitelezni" nekünk.– derül ki a WWF Magyarország közleményéből.

Mint írják, csak közös összefogással tudnák megállítani azt a tendenciát, amelyben egyre több erőforrást használunk, egyre fenntarthatatlanabb módon.

Még kétségbeejtőbb a helyzet ha hazánk szűkebb környezetét vizsgáljuk, Európa még a globális átlagnál is rosszabbul teljesít: az európai túlfogyasztás napja idén május 10-ére esett, vagyis ha mindenki úgy élne, mint az EU tagállamaiban átlagosan, akkor a Föld éves tartalékai már ezen a napon kimerültek volna. Magyarországon ezt a határt június 14-én vagyis több mint 2,2 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások fedezni tudják igényeinket.

Magyarország esetében a legnagyobb környezetterhelést az energiafogyasztás jelenti, mivel annak döntő részét fosszilis energiahordozók biztosítják. Ez teszi ki az ország lábnyomának közel kétharmadát.

Németország áramtermelésének 40%-át megújuló forrásból fedezi

Nálunk ugyanez a szám 7% körül mozog. Minden korábbinál magasabbra, 40 százalék fölé emelkedett tavaly a környezetbarát, megújuló forrásból előállított villamos energia aránya a németországi áramtermelésben - hivatkozik egy csütörtökön ismertetett felmérésre az MTI. A legnagyobb mértékben a napenergia felhasználására épülő termelés nőtt, éves szinten 16 százalékkal 45,7 TWh-ra.

Figyelmébe ajánljuk