Már tisztább víz folyik a Sajóban

  • narancs.hu
  • 2022. június 15.

Katasztrófa

A szlovák gazdasági miniszter szerint 80 százalékkal csökkent a folyóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma.

Az első vizsgálatok megerősítették, hogy már tisztább víz folyik a Sajóba az alsósajói (Nižná Slaná) bányából – írja az Új Szó. A szlovák gazdasági minisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint a méréseket közvetlenül a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekbe folyó vizet a felszínre terelték. Richard Sulík gazdasági miniszter szerint a beavatkozás hatékony volt.

A tárca tájékoztatása szerint a vegyi elemzések alapján 80 százalékkal csökkent a Sajóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma. Peter Žitňan, a Vasércbányák állami vállalatának igazgatója szerint ezt a trendet a további mérések is igazolni fogják.

A bányavizet a minisztérium közlése szerint múlt csütörtökön sikerült a felszínre terelni, ezért nem mos ki annyi ásványi anyagot az alsóbb rétegekből.

A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről február óta ömlött a Sajóba a vörösiszappal kevert szennyezett víz, ami vörösre színezte a folyót és élővilágát is kipusztította. Az elmúlt hónapokban a laborvizsgálatok szerint a vas mennyisége 12-szer magasabb volt a folyóvízben a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, szulfát- és arzéntartalma is. Június elején már a Sajó Magyarországi szakaszán is határtérték feletti arzénszennyezést mért a Greenpeace.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk