Március 15-én is tilos gyülekezni, rendezvényt szervezni

  • narancs.hu
  • 2021. március 12.

Katasztrófa

Az Operatív Törzs arra kér mindenkit, ne csináljon nagy bevásárlást a hosszú hétvége miatt, ha nem muszáj.

Már 4 hónapja kerültek bevezetésre a koronavírus miatti aktuális korlátozások, kötelező a maszkviselés, kijárási tilalom van érvényben, tilos rendezvényeket tartani, szabadidős tevékenységet biztosítani – emlékeztetett Kis Róbert az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Az  alezredes kiemelte, hogy március 15-én éppúgy, mint jelenleg bármely nap, tilos a gyülekezés, a rendezvény tartása. Mint elmondta, ennek ellenére több magánszemély is gyülekezésre hívja a lakosságot a nemzeti ünnep apropóján. Hangsúlyozta, hogy a vírus elleni védekezésben kiemelten fontos a korlátozó intézkedések betartása, mert ily módon lehet hatékonyan megakadályozni a koronavírus közösségi terjedését.

Kiss Róbert emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben lehet mindenki mellőzze a hosszúhétvége miatti nagybevásárlást.

Galgóczi Ágnes járványügyi osztályvezető ismertette a napi koronavírusadatokat. Mint arról lapunk is beszámolt, 9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma is már 134 652 főre emelkedett. 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen.  A gyógyultak száma jelenleg 346 904 fő. 

A járványügyi osztályvezető kiemelte, hogy több más európai országban is felfutóban van a harmadik hullám, Olaszországot, Németországot, Lengyelországot vagy épp Csehországot említette.

A magyar helyzetről elmondta, hogy jelenleg a 20 és 60 év közöttiek közül kerül ki a legtöbb koronavírus-fertőzött. A fertőzöttek átlagéletkora 46 év. 

A már beoltottak számát is ismertette: folyamatosan zajlik az oltás, már 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta.

Jelenleg közlése szerint a háziorvosok Astrazenecával oltanak, az oltópontokon pedig a Szputnyik és a Pfizer vakcináival.

Csütörtökön tette közzé az Európai Gyógyszerügynökség, hogy vizsgálatuk szerint biztonságos és hatékony Johnson & Johnson cég Janssen elnevezésű vakcinája a 18 éven felüliek körében. A vállalat vakcinája egy dózisban működik, esetében nincsen szükség ismétlő oltásra, és -20 fokon történő tárolását követően, kiolvasztva egy egyszerű hűtőben is eláll. Ebből Galgóczi elmondása szerint 4,36 millió adagot kötött le a magyar kormány, míg az Európai Unió eddig 200 milliót.

Arra a kérdésre, hogy mi az álláspontja az Operatív Törzsnek az Astrazeneca használatáról a más európai országok vakcinafelfüggesztése miatt, Galgóczi Ágnes közölte, hogy az Operatív Törzs az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását tartja figyelembe az Astrazeneca használata során, eszerint az oltás biztonságos.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?