Mégsem kötelező az autistáknak maszkot viselniük, döntött a kormány

  • narancs.hu
  • 2020. november 19.

Katasztrófa

És még öt országos kórházfőigazgató-helyettest is kineveztek a mai napon

A csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben olvasható az a kormányrendelet, amely a korábbi, november 10-i rendeletet módosítja, mégpedig azzal, hogy egy kiegészítést szúr be az eredeti szövegbe. Sokakat felháborított a korábbi kormányrendelet érzéketlensége, az ugyanis csak a hat évnél fiatalabb kiskorúaknak tette lehetővé a maszkviselés kötelezettsége alóli felmentést, ezzel pedig nehéz helyzetbe hozta a rendelet megszövegezése az autizmus spektrumzavarral élő személyeket.

A friss kiegészítés a következőképp fogalmaz: „a »hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével« szövegrész helyébe a »hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével« szöveg lép”.

Az autizmus spektrumzavarral élők a rendelet szerint a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal, vagy "a maszkviselésre vonatkozó szabályok alóli mentesség érvényesítéséhez kiállított, fogyatékos állapot fennállását igazoló dokumentummal", tehát orvosi igazolással bizonyíthatják állapotukat.

Ugyanebben a Közlönyben jelent meg a miniszterelnök határozata az országos kórházfőigazgató-helyettesek kinevezéséről is. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kormány Jenei Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem volt kancellárját nevezte ki az egészségügyi ellátórendszer működését felügyelő új szerv vezetőjének. Most Jenei javaslatára a miniszterelnök határozott arról, hogy Bábiné Szottfried Gabriellát, dr. Bene Ildikót, dr. Szabó Bálintot, dr. Takács Pétert és Tóbiás Tamást országos kórházfőigazgató-helyettessé nevezzék ki.

Orbán Viktor őt nevezte ki országos kórház-főigazgatónak

Kásler javasolta, alá fog tartozni. Néhány napja mi is beszámoltunk róla, hogy a jogállási törvény végrehajtási rendelete hozná létre az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ). A rendelet értelmében a főigazgatóság vezetőjét, az országos kórház-főigazgatót, és helyetteseit Kásler Miklós miniszter a javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel, munkáltatója pedig a miniszter.

Figyelmébe ajánljuk