A Pfizer bejelentette: október végére elkészülhet a koronavírus elleni vakcinájuk

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 14.

Katasztrófa

Az ígérik, hogy hatékony és biztonságos lesz.

Októberre ígért vakcinát a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója, Albert Bourla egy hétfői televíziós interjúban.

A CNBC-nek adott interjújában Bourla elmondta: az oltóanyaggal folytatott kísérletek sikeresek, s ezeket most a sérülékenynek mondott – tehát idősekből vagy krónikus betegséggel küszködőkből álló – csoportokra is kiterjesztik.
Az október végére ígért vakcináról pedig azt állítja, hogy hatékony és biztonságos lesz.
A Pfizer a német BioNTech gyógyszergyártóval együtt dolgozik a vakcinán. A cég már szombaton bejelentette, hogy kiterjeszti a klinikai kísérleteket, s az eddigi 30 ezer ember helyett 44 ezer emberen végez majd kísérleteket.

Az Egyesült Államokban jelenleg három gyógyszergyár folytat szakemberek által érdemlegesnek minősített vakcinakísérleteket, s Donald Trump elnök kormányzata több milliárd dollárt fektetett a kutatásokba.
A The New York Times című lap hétfői számában ismertetett egyik felmérés szerint azonban az amerikai közvélemény egyre növekvőbb mértékben szkeptikus a várható vakcinák megbízhatóságával kapcsolatban. A Kaiser Family Foundation múlt héten készített elemzése szerint az amerikaiak csaknem kétharmada - 62 százaléka - aggódik amiatt, hogy az FDA túl gyorsan engedélyez vakcinát, anélkül, hogy az bizonyítottan hatékony és biztonságos lenne.

Ha sikerül is a vakcina kifejlesztése, az elosztása körül komoly vitákra számíthatunk. – minderről nemrég közöltünk részletes írást print kiadásunkban.

Közel kétmilliárd veszélyeztetett ember vár a koronavírus elleni oltóanyagra

De a globális szolidaritásnál erősebb lehet a vakcinanacionalizmus. Nagyon úgy tűnik, hogy a világjárványnak és a nyomában kibontakozó gazdasági válságnak csak egy hatékony védőoltás vethet véget. De ha sikerül is a vakcina kifejlesztése, az elosztása körül komoly vitákra számíthatunk. A vakcina bebiztosításáért folyó versenybe nyújt bepillantást az e heti nyomtatott Magyar Narancs cikke.

Figyelmébe ajánljuk