Operatív törzs: egy fiatalabb nő is elhunyt a vírustól

  • narancs.hu
  • 2020. március 24.

Katasztrófa

Minden kórház bekapcsolódott már a betegek kezelésébe, nem lehet megmondani, hogy meddig tart a járvány.

Ismét online sajtótájékoztatón beszélt a koronavírus-járvány legújabb fejleményeiről Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 187 beteg van már, és 9-re nőtt a vírus áldozatainak száma. A kilencedik elhunyt egy fiatalabb nő, aki a magasabb rizikócsoportba tartozott, szív- és érrendszeri betegsége is volt, és anyagcserezavara is. Azt nem közölték, hogy hány éves volt.

Lakatos arról számolt be, hogy reggel megérkezett Kínából egy szállítmány orvosi eszköz, a hétfőn megérkezett védőeszközöket pedig már elvitték a kórházakba, ezeket az intenzív osztályokon dolgozók kapták meg.

A maszkok szétosztásáról Lakatos azt mondta, első körben az egészségügyi dolgozók kapnak maszkokat, utána azok a rendőrök, katasztrófavédelmi szakemberek vagy honvédek, akik részt vesznek a védekezésben, ellenőrzésben, majd azok, akiknek részvétele fontos a védekezésben.

Lakatos elmondta azt is, hogy 15 ezer forintig lehet majd a bankkártyával érintéssel fizetni legkésőbb április 15-től, erről jelent meg hétfő este egy rendelet.

Arról is beszámolt, hogy magukat hatósági személynek kiadva egyre többen próbálnak pénzt kicsikarni az állampolgárokból, 14 ilyen esetben indult már eljárás, 16 esetben pedig rémhírterjesztés, 13 esetben közveszéllyel fenyegetés miatt intézkedtek.

Mint mondta, 4207 ember van hatósági házi karanténban, őket rendszeresen ellenőrzik, és egyre többen szegik meg a karantént, az elmúlt 24 órában 177 ilyen szabálytalanságot találtak. 24-en közülük helyszíni bírságot kaptak, 134 ember ellen szabálysértési eljárás indult. A boltok zárva tartását is ellenőrzik, ezeknél is több bírságot szabtak ki.

Operatív Törzs

Operatív Törzs

Fotó: narancs.hu

 

Müller hangsúlyozta, mindenhol jelen van a járvány, és biztosan több a fertőzött, mint a beteg. Arra kérte a külföldről hazatérteket, hogy vonuljanak önkéntes karanténba, hogy ne terjesszék a járványt, az időseket pedig azért kérte otthon maradásra, hogy ne betegedjenek meg.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt, de a kismamák alapból fogékonyabbak más vírusfertőzésekre is, ezért ők se menjenek közösségbe, maradjanak otthon, mossanak sokszorr kezet. Kitért arra is, hogy mikor kell kezet mosni:

amit a természetes életvitel során megszoktunk, és annak a dupláját!

Hangsúlyozta azt is, hogy kellő ideig mossunk kezet, archoz, szemhez, szájhoz ne nyúlkáljunk, és sokszor rövid ideig szellőztessünk a lakásban. A kisgyerekek játékait érdemes naponta elmosni, a fertőtlenítéshez klórtartalmú szereket érdemes használni.

Müller beszélt arról is, hogy dolgoznak azon, hogy az alapellátás szintjén fizikailag is elkülönítsék egymástól a vírusgyanús betegeket és a többieket.

A tisztifőorvos szerint Magyarország jó helyzetben van a járvány terjedése szempontjából, mert fel tudott készülni a védekezésre, és lassítani is tudták a terjedést is.

Lakatos beszélt arról is, hogy honvédelmi irányítócsoportok azon vállalatoknál működnek, amelyek az ellátás vagy a védekezés miatt fontosak, de ha bővíteni kell a vállalatok körét, akkor bővítik, a csoportok feladata az, hogy jelentsék, ha ellátási gondok merülnek fel.

A járványkórházak helyéről Müller azt mondta, ahogy a betegek száma nő, úgy

most már az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény bekapcsolódott a betegek kezelésébe.

A tünetmentes fertőzöttek tesztelése is felmerült, Müller elmondása szerint erről az infektológus, az OMSZ embere és az orvos véleménye alapján dől el, hogy kit tesztelnek le, ha ők úgy ítélik meg, hogy a páciens gyanús, akkor letesztelik, és ekkor a járványügyi szakemberek fel is derítik a kontaktusait, akiket szintén alávetnek laboratóriumi vizsgálatnak.

Kérdésre Müller azt is mondta, az elhunytakat nem tesztelik, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter felfüggesztette a kórboncolást, hogy védjék az egészségügyi dolgozókat, de nagyon ritkán, ha felmerül a gyanú, hogy az elhunyt is fertőzött volt, akkor a halál beálltát követően egy rövid ideig még ő is letesztelhető, a környezetének felderítése érdekében.

A krónikus beteg egészségögyi dolgozókról Müller azt mondta, a 65 éven felülieket is csak a közvetlen találkozásból vonták ki, de ők is dolgoznak továbbra is.

Kérdésre Müller kifejtette, hogy bár sok helyen olvasni arról,

hogy meddig tarthat a járvány, egyelőre nem lehet időpontot mondani.

A sajtótájékoztatóra lapunk is több kérdést küldött, ezek egyikére kaptunk is választ: arra, hogy mikortól akarják a kollégiumokat karanténkórháznak használni Lakatos Tibor azt mondta, jelenleg még nincs szükség ezek bevonására, egyelőre elegendő a kórházi kapacitás.

Nyugtassa magát Naranccsal a kényszerű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Figyelmébe ajánljuk