Temetési menettel búcsúztak Svájcban a klímaváltozás miatt eltűnő Pizol-gleccsertől

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 22.

Katasztrófa

1850 óta több mint 500 svájci gleccser tűnt el.

A Svájc északkeleti részén elterülő Pizol-hegy gleccsere az elmúlt években annyit zsugorodott, hogy idén lehetett utoljára megmérni kiterjedését.

"Oly nagy mértékben zsugorodott, hogy tudományos szempontból már nem tekinthető gleccsernek" - mondta Alessandra Degiacomi, a Svájci Társaság a Klímavédelemért nevű szervezet képviselője az AFP francia hírügynökségnek.

A szervezet segített a menet megszervezésében, a figyelemfelkeltő akciót az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcsához időzítették.

Feketébe öltözött több tucat aktivista néma csendben menetelt a Pizol-hegység oldalában ahhoz a térséghez, ahol a gleccser aláereszkedik mintegy 2700 méteres magasságban, közel az osztrák-liechtenstein-svájci határhoz.

Matthias Huss, a Zürichi Műszaki Egyetem gleccserkutatója szerint a tudósok úgy becsülik, hogy 1850 óta több mint 500 svájci gleccser tűnt el teljesen, köztük 50 olyan, amely annak idején nevet is kapott.

A Pizol 2006 óta vesztette el térfogatának 90 százalékát. Bár nem a Pizol az első eltűnő gleccser Svájcban, az első olyan, amelyet a kutatók nagyon alaposan tanulmányoztak - tette hozzá Huss.

A gleccserkutató és munkatársai szerint az Alpok gleccsereinek több mint 90 százaléka eltűnhet az évszázad végére, ha nem csökken az üvegházhatású gázkibocsátás.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk