WHO: Egyre több a bizonyíték, hogy az omikron enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbi mutánsok

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Katasztrófa

Ez jó hír lehet, de további kutatásokra van szükség.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a koronavírus omikron nevű variánsa a felső légutakat támadja, és enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbi mutánsok - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológusa.

Egyre több és több olyan kutatást látunk, amely szerint az omikron vírusváltozat a koronavírus többi variánsától eltérően a felső légutakat fertőzi, és nem súlyos tüdőgyulladást okoz

- jelentette ki újságíróknak kedden Genfben Abdirahman Mahamud, a WHO egyik vezető tisztségviselője, aki szerint ez "jó hír" lehet. Hozzátette azonban, hogy ennek a megerősítéséhez további kutatásokra van szükség.

Mahamud ugyanakkor megjegyezte: az omikron gyors fertőzőképessége azt jelenti, hogy heteken belül az omikron lesz a domináns változat sok helyen, különös veszélyt jelentve azoknak az országoknak, ahol a lakosság nagy része még nem kapott védőoltást.

Arra kérdésre válaszolva, vajon szükség van-e az omikron ellen kifejlesztett speciális védőoltásra, Mahamud közölte, hogy erre még túl korai válaszolni, de hangsúlyozta, hogy ennek eldöntése világméretű egyeztetést igényel, és nem szabad egyedül a gyógyszeripari ágazatra hagyatkozni. A WHO egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó felelős vezetője szerint eddig 128 országban azonosították az omikron variánst, de nem zárta ki, hogy ennél több helyen is jelen lehet, ahol nincsenek meg a technikai feltételek a diagnosztizálására.

A jelenlegi hullám továbbra is "reménykeltő", mert amíg a fertőzések száma egyes vidékeken rohamosan nő, addig a haláleseteké nem emelkedik - mutatott rá a járványügyi szakember.

A legfontosabb üzenet: ha be vagy oltva, védve vagy

- jelentette ki Mahamud, hangsúlyozva, hogy a védőoltások továbbra is hatásosnak bizonyulnak a kórházi ápolás és a halálozás megelőzésében.

A szakember közölte, hogy az egyidejű influenzás és koronavírusos fertőzések - az úgynevezett flurona - esetei nem növelik a fertőzőbb koronavírus-variánsok kialakulásának kockázatát. "Ezek a vírusok teljesen különböző típusúak, különböző receptorokat használnak a fertőzéshez, és nincs közöttük sok kölcsönhatás".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk