TAVASZ! - rés a présen

„Csigák és hangyák”

  • rés a présen
  • 2023. március 29.

Képzőművészet

Tarr Hajnalka képzőművész

rés a présen: Kortárs képzőművészként az autizmus és művészet témájába is rendesen beleástad magad. Mi volt a motivációd?

Tarr Hajnalka: Két évvel az egyetem után, 2008-ban az akkor még Mosoly Otthon, azóta Autistic Art Alapítvány jótékonysági aukciója apropóján kerültem kapcsolatba civil lakóotthonokban élő autista fiatalokkal, akiknek aztán, mert lehengereltek a rajzaik, művészeti foglalkozást tartottam. Ahhoz, hogy jobban értsem a rajzok jellegzetességeinek a gyökerét, meg kellett értenem az autizmust. Az autizmusról tanulni azt is jelenti, hogy az emberi agy működésébe kapsz betekintést. Tíz éven át voltam aztán az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának a vezetője, ebben az időszakban több kiállítást is rendeztem autista alkotók rajzaiból, egyebek közt az MNG ben Privát labirintusok, illetve a dunaújvárosi Ica-D-ben Autizmus, mint metafora címmel. Mindkét esetben kortárs művészek munkáival együtt állítottam ki a rajzokat, mivel véleményem szerint nagyon érdekes párhuzamokra lehet rámutatni így. Később, amikor inkább a saját munkáimra szerettem volna koncentrálni, illetve úgy érzem, hogy amit hozzá tudtam tenni, azt már hozzátettem az alapítvány profiljához, otthagytam ezt a munkát, de továbbra is kapcsolatban vagyunk. Tizenötezer darabos rajzgyűjteménnyel büszkélkedhetünk, máig is folyik a lakóotthonokban a rajzfoglalkozás, a kortárs művekből, autista rajzokból és autista grafikák motívu­mai­ra épülő egyedi dizájn tárgyakra épülő éves aukcióink sikeresek, az alapítvány 12 civil lakóotthont tudott 500 millió forinttal támogatni az elmúlt évek alatt. Büszke vagyok rájuk.

rap: Az autizmus világnapja alkalmából, április 2-án délután egy beszélgetést vezetsz Zseni mítosz kontra valóság címmel az Eötvös10-ben. Kikkel?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk