Meghalt Beke László művészettörténész

  • narancs.hu
  • 2022. január 31.

Képzőművészet

A  Műcsarnok korábbi igazgatója 77 éves volt.

77 évesen meghalt Beke László Széchenyi-díjas művészettörténész, a Műcsarnok volt igazgatójaközölte az Artpool.

Beke László a hatvanas években az ELTE művészettörténet–magyar szakos hallgatója volt. 1969-től egészen a 90-es évekig a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutató Csoportjának tudományos munkatársaként dolgozott. 1987 és 1988 között a lyoni Lumière Egyetem vendégprofesszora volt. A rendszerváltáskor a Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezetője volt, miközben az Iparművészeti Főiskola tudományos munkatársaként is tevékenykedett.

1990 óta a Képzőművészeti Főiskola címzetes egyetemi tanára, 1990-1994 között tanszékvezetője volt. 1995-től 5 éven át a Műcsarnok főigazgatója lett. 1999 óta volt tagja az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának. 2000-től a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója, valamint a bukaresti Képzőművészeti Egyetem díszdoktora volt, ahogy tagja volt az MTA Művészettörténeti Bizottságának.

Beke László kutatási területe a XIX–XX. századi művészet, különös tekintettel a fotó-, film-, videótörténetre és -elméletre. Az 1960-as évek óta vett részt a kortárs konceptuális művészet szervezésében, a neoavantgárd mozgalmak megismertetésében és munkájában. 

Lapunknak egy korábban vele készült interjúban azt mondta, hogy a Műcsarnok igazgatójaként úgy érezte, neki jutott „az a morális feladat, hogy a 60-as évek másként gondolkodónak vagy neoavantgárdnak is nevezett művészetét bizonyos elégtételben részesítsük”. Az egyik legfontosabb kiállítás igazgatói regnálása alatt a Műcsarnokban ennek jegyében az Erdély Miklós emlékkiállítás volt. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk