Interjú

„Mindannyian űrlények vagyunk”

Szabó Eszter Ágnes intermédia-művész

Hogy jön össze a manióka, a falvédő és Schmitt Pál halántéka? A hazai eat art úttörőjével a gyökérzöldségek mellett házibulikról, a háziasszonyi szerep változásairól és szivacsokról is beszélgettünk.

Magyar Narancs: Az OFF-Biennále Menü imaginaire – Mit (t)eszel, ha az erőforrások végesek? című projektjének fókuszában az étkezés jövője áll. A te ide készült videódban paprikás maniókát készítettél. Jó ez az étel?

Szabó Eszter Ágnes: Izgalmas. A manióka gyökérzöldség, a magyar ételeinkben leginkább a burgonya helyett képzelhető el. Ez utóbbi ugyanis a klímaváltozást nem jól tűrő élelmiszer. Tíz éve foglalkozom a gyarmatosítás hatásaival, és ebben a kutatásomban találkoztam Lisszabonban a maniókával, mint alapanyaggal. A piacon hegyekben állt, kíváncsiságból megvettem és utánanéztem, hogyan kell elkészíteni. Innen már nem volt nehéz összerakni a manióka/cassava/kasszáva történetét. Feltárult előttem egy nagyon kiterjedt új világ, mert a manióka Afrika és Ázsia országaiban is terem, de a felhasználása Európában is egyre látványosabb. Ki ne ismerné a tápióka pudingot, vagy akár a bubble teát, amelyek maniókából készülnek?

 
Fotó: Németh Dániel

MN: A Manióka Show – Gyökér-előrejelzés című videóban azt jósolod, hogy a klímaváltozás miatt a manióka a közeli jövőben felválthatja a burgonyát.

SZEÁ: Ez fikció, de az tény, hogy a kasszáva a burgonyával együtt a gyarmatosítás során érkezett Amerikából, így ebből a körülbelül 300–400 éves folyamatból azért prognosztizálhatunk. A klímaváltozás miatt elképzelhető, hogy a burgonya csak ideiglenes és viszonylag rövid látogatója lesz a 18–19. század fordulójától a 21. század második feléig a magyar mezőgazdaságnak. Kutatásaim alapján a manióka teret nyerhet az északi féltekén is. Könnyű dolgom van, nem belátható időről beszélek, ez hosszú távú előrejelzés. Az élelmiszer hatalmat ad, aki meg tudja termelni magának, az szabad. Az „infrapolitika” azt jelenti, hogy olyan területeken is meg lehet majd élni, ahová a központi rendszerek nem jutnak el, ez megoldást jelenthet majd Magyarországon is. A maniókatörténet azt mutatja, hogy a bolygó szegénység sújtotta peremvidékein van esély a hatalomtól független túlélésre, mert termesztése és a ráépülő feldolgozóipar megteremtheti az életfeltételeket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?