Részesedést lehet vásárolni egy Picasso-festményben

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.07.15 15:31

Képzőművészet

Ilyen lehetőség eddig még nem volt.

Részesedést lehet vásárolni egy Picasso-festményben 5000 svájci frankért (1,66 millió forint).A részesedés nem jelenti azt, a megnézéséhez is jogot vásárolnak, az alkotást lakat alatt fogják tartani Svájcban.

Pablo Picasso (1881-1973) spanyol képzőművész Fillette au baret (Barett sapkás kislány) című festményének tulajdonrészeit "tokenizálva", vagyis digitális eszközzé átalakítva, blokklánc technológiával árulja a főként digitális eszközökkel foglalkozó svájci Sygnum.

 "Először történik, hogy egy Picasso-mű vagy bármely más alkotás tulajdonjoga szabályozott banki tevékenység által nyilvános blokkláncba került" - mondta az Artemunci művészeti befektetési társaság, mely a Sygnummal együtt szervezi az eladást.

A négymillió frankos eladásra való feliratkozás várhatóan július végén nyílik.

Az 1964-es vászon egy barett sapkás kislányt ábrázol élénk színekkel. Utoljára 21,4 millió svéd koronáért (752 millió forint) adták el 2016-ban az Uppsala Auktionskammare által szervezett árverésen.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk