Új kortárs művészeti központot alapít a Magyar Bankholding

Képzőművészet

A Hungarian Art & Business, azaz a HAB saját kiállítótérrel, rendszeres időszaki kiállításokkal jön létre az Andrássy úton.

Új, hiánypótlónak szánt művészeti központot hoz létre a Magyar Bankholding Hungarian Art & Business (HAB) néven.

A kezdeményezés komplex kortárs művészeti ökoszisztéma lesz, saját kiállítótérrel, rendszeres időszaki kiállításokkal, amelyek alapja az MKB Bank műgyűjteménye; a HAB ezt bővíti, gondolja újra, és tárja a látogatók elé 2023 júniusától Budapesten.

A HAB a Magyar Bankholding társadalmi felelősségvállalásról szóló stratégiájának fontos elemeként, a bankcsoport és az MKB Bank művészeti alapítványának támogatásával alakul meg – közölte a Magyar Bankholding. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az MKB Bank a magyar kultúra és a fiatal magyar művészek támogatására, valamint a birtokában lévő műgyűjtemény méltó gondozására és modernizálására a közelmúltban hozta létre művészeti alapítványát. Az új művészeti helyszín ennek égisze alatt jön létre Budapesten, az Andrássy úton.

A művészeti és edukációs központ a látogatóknak minőségi kulturális és társasági programokat, rendszeres, izgalmas időszaki kortárs kiállításokat, a művészek számára pedig kiállítási lehetőséget, egyedi grafikai és alkotóműhelyeket, illetve ösztöndíj- és rezidenciaprogramot is biztosít a jövőben. A főváros szívében megnyíló épület az interaktív terek mellett kávézóval is várja majd az érdeklődőket – áll a közleményben.

Hangsúlyozzák, a HAB célja, hogy támogassa a hazai és a régiós kortárs művészeti szcénát, elősegítse a művészet szeretetét és megismerését, valamint párbeszédet teremtsen a művészeten keresztül. Emellett elkötelezett a magyar és a nemzetközi kortárs képzőművészeti közösségek közötti szakmai kapcsolatok kialakítása és ápolása iránt.

A Magyar Bankholding társadalmi felelősségvállalásról szóló stratégiájának fontos elemét képezi a művészet, azon belül a magyar képzőművészet helyzetének előremozdítása, valamint a pénzügyi és a művészeti edukáció összekapcsolása – emelik ki a közleményben.

"Április végén lezárul tagbankjaink fúziója, és az újonnan létrejövő MBH Bank súlyának megfelelően nemcsak az ország gazdasági, hanem társadalmi és kulturális életéhez is szeretne hozzájárulni. Ezért is hozzuk létre ezt a régióban is páratlan művészeti centrumot, amely mindenki számára kapcsolódási pontot kínál a művészethez, a képzőművészek számára pedig a lehető legjobb körülményeket biztosítja az alkotáshoz" - idézi a közlemény Barna Zsoltot, a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatóját.

A HAB első időszaki kiállításán szereplő műalkotások az MKB Bank művészeti alapítványának gondozásában álló gyűjtemény kiemelkedő darabjai. A nyitókiállításra kiválogatott műveket olyan festők jegyzik, mint Székely Bertalan, Rippl-Rónai József, Szőnyi István és Mednyánszky László, a tárlat kurátora Rockenbauer Zoltán.

A HAB művészeti igazgatója Vékony Délia lesz. A művészettörténész, filozófus, kurátor, neves művészetoktató BA és MA diplomáit Dél-Afrikában szerezte, tanult az Egyesült Államokban és Londonban, és a hollandiai Leideni Egyetemen doktorált kortárs művészetelméletből. Vékony Délia tervei között szerepel a gyűjtemény folyamatos bővítése, döntően kortárs darabokkal, és rendszeres időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások, művészeti és közéleti programok szervezése a kiállítási anyagok és a gyűjtemény köré.

"Fontosnak tartottuk, hogy a HAB élménytér ingyenesen látogatható legyen, mert hisszük, hogy a művészet mindenkié. A HAB új otthonát ezért alapjaiban újítjuk meg, célunk, hogy interaktív, dinamikus intézményként a művészettel való találkozást élménnyé tegyük minden korosztály számára, teret biztosítsunk történelmi műremekek újraértelmezésére, új műtárgyak bemutatására, a művészek számára alkotásra. Mindemellett interaktív művészeti és közösségi eseményeket szervezünk, amelyekre mindenkit szeretettel várunk" – hangsúlyozza a közleményben Vékony Délia.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ha eltűnnek a rítusaink, ránk omlik az idő

Otthontalanság, kiüresedés, nyugtalanság, rohanás és magány. Kevesen akadnak manapság, akit ne érintenének ezek a kérdések. Átrohanunk az életen, próbáljuk a víz felett tartani a fejünket, de nagyobb légvételre mintha nem lenne lehetőség. Mi történik velünk?