A lombkoronasétány falujában is létezik civil kurázsi

Misi megmutatta, mit tud

Belpol

Már 2006-ban polgármester akart lenni Nyírmártonfalván Filemon Mihály agrárvállalkozó, de csak 2019-ben jött össze neki, 19-cel kapott több szavazatot elődjénél. A lomb nélküli lombkoronasétány gazdája most zárt ajtók mögött azt kérte az önkormányzati dolgozóktól, védjék meg őt. Azt is megmondta, kiktől.

Fotókon, videókon, mémeken is nézegethető a Nyírmártonfalva melletti, hatvanmilliós lombkoronasétány, de a látogatás élményét nem pótolja semmi. A nagyközönség számára létesített „erdőközjóléti beruházás” bevezető útját valamiért felszántották, így az aszfalttól gyalog kell megtenni száz métert az objektumig. A kivágott fák helyén már ott vannak az új csemeték. A négy méter magas, nyolcvan méter hosszú szerkezet mellé a nagyobbakat ültették, azok hamarabb megnőnek. Fel lehet ballagni a lépcsőn, a karfára könyökölve nézegetni, ahogy az ültetvény zsendül, vagy picit odébb sétálva, az évekkel korábban épített kilátóból, igazán magasról. A tulajdonos, Filemon Mihály fideszes polgármester azt nyilatkozta a Haon.hu-nak, kinyitotta az embereknek az erdőt, a természetet. Tényleg, mert a környéken sokfelé láthatunk sűrű erdőt – de ez itt épp egy tisztás.

A természet azért jelen van. A kilátó gerendáin pénteken nagy tömegben rajzottak a verőköltő bodobácsok (Pyrrhocoris apterus), a lombkoronasétányon pedig három ember gépekkel dolgozott. Le is lesz festve az egész – mondta a vezetőjük Kosztin Mihálynak, aki a szomszédos Vámospércs képviselő-testületének egyetlen ellenzéki – momentumos – tagja, megyei önkormányzati képviselő, vállalkozó. Gyerekkora óta ismeri Filemon Mihályt, és ő is kíváncsi a lombkoronasétány sorsára.

„Ennek itt semmi értelme – mondja a vámospércsi képviselő –, az erdő kicsi. Ha meg is nőnek a fák, nem lehet benne túrázni, és tizenöt év múlva sem fog annyira belombosodni, hogy élvezhető legyen a látványa, ráadásul már kilátó is van itt. Szerintem az lenne a korrekt eljárás, hogy ha a pályázat ügyében eljáró hatóság úgy döntene, nem fizet. A projekt megvalósult, de okafogyottá vált, hiszen nincs lombkorona: mint amikor valaki foglalkoztatásra nyer pályázati támogatást, de közben kirúgja az em­be­reket. Én Filemon Mihály helyében visszamondanám a pályázatot: hölgyeim-uraim, én ezt finanszíroztam a köz javára, nem veszek föl érte támogatást. De azt nyilatkozni, hogy a pályázati feltételek között nem szerepelt, hogy a lombkoronasétányhoz erdő is legyen, szerintem méltatlan egy tisztségviselőhöz.”

Kosztin Mihály úgy gondolja, a megyei közgyűlésen biztosan szóba kerül ez az ügy, hiszen az alelnök, a fideszes Tasi Sándor ugyanilyen pályázattal építtetett 61,5 millióból lombkoronasétányt, erdei kirándulóhelyet, lószárnyékot fiatal, telepített erdőbe. A térség kormánypárti képviselője, Tasó László is nyert 64 millió forintot ugyanilyen célra.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.