A lombkoronasétány falujában is létezik civil kurázsi

Misi megmutatta, mit tud

Belpol

Már 2006-ban polgármester akart lenni Nyírmártonfalván Filemon Mihály agrárvállalkozó, de csak 2019-ben jött össze neki, 19-cel kapott több szavazatot elődjénél. A lomb nélküli lombkoronasétány gazdája most zárt ajtók mögött azt kérte az önkormányzati dolgozóktól, védjék meg őt. Azt is megmondta, kiktől.

Fotókon, videókon, mémeken is nézegethető a Nyírmártonfalva melletti, hatvanmilliós lombkoronasétány, de a látogatás élményét nem pótolja semmi. A nagyközönség számára létesített „erdőközjóléti beruházás” bevezető útját valamiért felszántották, így az aszfalttól gyalog kell megtenni száz métert az objektumig. A kivágott fák helyén már ott vannak az új csemeték. A négy méter magas, nyolcvan méter hosszú szerkezet mellé a nagyobbakat ültették, azok hamarabb megnőnek. Fel lehet ballagni a lépcsőn, a karfára könyökölve nézegetni, ahogy az ültetvény zsendül, vagy picit odébb sétálva, az évekkel korábban épített kilátóból, igazán magasról. A tulajdonos, Filemon Mihály fideszes polgármester azt nyilatkozta a Haon.hu-nak, kinyitotta az embereknek az erdőt, a természetet. Tényleg, mert a környéken sokfelé láthatunk sűrű erdőt – de ez itt épp egy tisztás.

A természet azért jelen van. A kilátó gerendáin pénteken nagy tömegben rajzottak a verőköltő bodobácsok (Pyrrhocoris apterus), a lombkoronasétányon pedig három ember gépekkel dolgozott. Le is lesz festve az egész – mondta a vezetőjük Kosztin Mihálynak, aki a szomszédos Vámospércs képviselő-testületének egyetlen ellenzéki – momentumos – tagja, megyei önkormányzati képviselő, vállalkozó. Gyerekkora óta ismeri Filemon Mihályt, és ő is kíváncsi a lombkoronasétány sorsára.

„Ennek itt semmi értelme – mondja a vámospércsi képviselő –, az erdő kicsi. Ha meg is nőnek a fák, nem lehet benne túrázni, és tizenöt év múlva sem fog annyira belombosodni, hogy élvezhető legyen a látványa, ráadásul már kilátó is van itt. Szerintem az lenne a korrekt eljárás, hogy ha a pályázat ügyében eljáró hatóság úgy döntene, nem fizet. A projekt megvalósult, de okafogyottá vált, hiszen nincs lombkorona: mint amikor valaki foglalkoztatásra nyer pályázati támogatást, de közben kirúgja az em­be­reket. Én Filemon Mihály helyében visszamondanám a pályázatot: hölgyeim-uraim, én ezt finanszíroztam a köz javára, nem veszek föl érte támogatást. De azt nyilatkozni, hogy a pályázati feltételek között nem szerepelt, hogy a lombkoronasétányhoz erdő is legyen, szerintem méltatlan egy tisztségviselőhöz.”

Kosztin Mihály úgy gondolja, a megyei közgyűlésen biztosan szóba kerül ez az ügy, hiszen az alelnök, a fideszes Tasi Sándor ugyanilyen pályázattal építtetett 61,5 millióból lombkoronasétányt, erdei kirándulóhelyet, lószárnyékot fiatal, telepített erdőbe. A térség kormánypárti képviselője, Tasó László is nyert 64 millió forintot ugyanilyen célra.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk