A falu, ahol senki sem akar polgármester és képviselő lenni

Kis-Magyarország

A Zala megyei településen senki sem akar indulni vagy újraindulni, így október 13-án csupán megyei listára szavazhatnak a lakosok.

Van néhány olyan település az országban, ahol október 13-án az önkormányzati választás elmarad, mert a szeptember 9-ei határidőig nem jelentettek be jelölteket.

A közel 400 fős Veszprém megyei Balatonszepezden például nincsen polgármesterjelölt, a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson pedig képviselő-jelölteket nem regisztráltak. Egyetlen település van azonban, ahol sem a polgármesteri, sem a képviselői pozíciókért nem folyik majd a harc, ugyanis senki sem akart indulni, vagy újraindulni: ez Lakhegy.

A pici Zala megyei falu alig 10-15 kilométerre fekszik Zalaegerszegtől és a 2019. január 1-ei adatok szerint 455 fő lakja, ebből 390 választópolgár. A jelenlegi polgármester, Illés Tamás 5 éve vezeti a települést, 2014-ben négy képviselőt választottak meg, jelenleg már csak hárman ülnek a polgármester mellett a közgyűlésben: Méhes Gábor Zoltán alpolgármesterként, Bognár István és Rákóczi Ferenc pedig képviselőként.

Most azonban egyikük sem akar indulni.

Mozgalmas öt év után pihenő

„Az egészségügyi állapotom, a munkám, a korom miatt döntöttem úgy, hogy nem indulok újra, és azért, mert szeretnék több időt tölteni a családommal” – indokolta a Narancs.hu-nak Rákóczi Ferenc, az egyik jelenlegi képviselő, miért nem méretteti meg magát ismét az októberi választáson.

Azt mondta, mind a képviselőkkel, mind a polgármesterrel jól tudtak együtt dolgozni, az elmúlt öt év igen mozgalmas volt, sok pályázatot beadtak és abból igen sok nyert is, a legnagyobb projekt az óvoda teljes felújítása volt. A képviselő szerint ez azért is fontos, mert bár a falu lakossága igencsak el van öregedve, a falusi CSOK miatt kezdenek a fiatalok is beköltözni a településre. „Egyre több fiatal vásárol itt házat, az óvodába pedig a szomszédos településekről is hordják a gyerekeket.”

Rákóczi elmondta, a faluban vannak kisebb vállalkozók, akik mezőgazdasági vagy fuvarozói munkát tudnak adni néhány falubeli lakosnak, de 90-95 százalékban bejárnak dolgozni az emberek Zalaegerszegre, ott viszont van munka.

A képviselő szerint Lakhegy sokat fejlődött és egy igazán szép, virágos kis hegyi faluba érkeznek azok, akik ide tartanak. A hvg.hu egy videóban foglalkozott a településsel, az ott megszólaló lakosok szerint azonban nem sok minden történt a faluban az elmúlt évek során. A portálnak sikerült beszélnie Illés Tamás polgármesterrel is (mi is kerestük, de azt mondta, nem kíván nyilatkozni az üggyel kapcsolatban), aki ugyanazt mondta, mint Rákóczi: az elmúlt öt évet értékelve rájött, „a családot kell válasszam a település vezetése helyett.” Megpróbáltuk elérni a képviselő-testület másik két tagját is: Bognár István szintén nem kívánt nyilatkozni, az alpolgármester pedig azt mondta, a vállalkozása és a család teljes embert kíván, ezért nem akarja folytatni a közéleti tevékenységét.

Falunap Lakhegyen

Falunap Lakhegyen

Fotó: Lakhegy.hu

Illés a videóban elárulta, hogy a polgármesteri és képviselői tiszteletdíjakat arra költötték, hogy a pályázatok önerejét finanszírozzák, Rákóczi pedig azt mondta, hogy mindannyian társadalmi munkát végeztek, sem a képviselőségért, sem a polgármesterségért nem vettek fel fizetést.

Teljes csere

Rákóczit arról is kérdeztük, 5 évvel ezelőtt mi motiválta őket abban, hogy elinduljanak a választáson. Azt mondta, 2014-ben egy fő kivételével (ez volt Bognár István, aki 1998 óta képviselő a településen) teljesen kicserélődött a képviselő-testület, az akkori képviselők már hosszú ideje dolgoztak a faluért és kellett a csere. „Indultak a régiek közül is néhányan, a polgármester is, de végül nagy fölénnyel nyertek az új emberek” – idézi fel a képviselő.

false

 

Fotó: Lakhegy.hu

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Lakhegyen eddig mindig megtartották a választást és többen is indultak, mind a polgármesteri, mind a képviselői helyekért. (Egyébként most is lehet majd az urnákhoz járulni: a megyei listára még lehet voksolni - a szerző.) Méhes Máté, független polgármester több mint 20 évig vezette a települést, a képviselők közül ez idő alatt mindenki függetlenként indult és nyerte a választást. Méhest aztán a szintén független Illés Tamás győzte le 2014-ben, akkor utóbbi több mint 66 százalékot kapott, míg a korábbi polgármester nem egészen 24 százalékot. A jelenlegi képviselők közül szintén mindenki független, Rákóczi elmondta, egyik párthoz sem kötődnek.

És hogy most mi lesz? A jelenlegi testület mandátumát meghosszabbítják, majd 4 hónapon belül kiírnak egy újabb választást. Rákóczinál arról érdeklődtünk, mire számítanak, fog-e valaki indulni néhány hónap múlva. Azt mondta, ők biztosan nem gondolják meg magukat az újraindulást illetően, viszont sok ambiciózus fiatal van a településen, ezért remélik, lesz induló a 120 napon belül kiírt választáson. „Sőt, talán annyian indulnak, hogy még akár választani is tudunk közülük.”

Figyelmébe ajánljuk