Trükkös módon gyűjtött adatokat a Fidesz Kövér városában

Kis-Magyarország

A város, ahol a volt MSZMP-s tanácselnökök is a Fidesz polgármester-jelöltjét támogatják.

Két nappal a hivatalos határidő lejárta után is gyűjtöttek aláírásokat Papp István fideszes önkormányzati képviselő-jelöltetnek kormánypárti aktivisták Szigetszentmiklóson – írta meg a Narancs.hu két hete. Bár a törvény szerint a jelölőszervezetek szeptember 9. délután 4-ig gyűjthették a jelölt indulásához szükséges, a választók adataival ellátott támogató szignókat, az utcákat járó, házakba becsöngető fideszes aktivisták még szeptember 11-én is ezen dolgoztak.

Erről az egyik felkeresett választópolgár videófelvételt készített, amely az interneten is elérhető.

A videófelvételen az látható, hogy az ív fejlécén, a Maradjunk kapcsolatban felirat szerepelt.

Nagy János, az ellenzék közös polgármester-jelöltje a korábbi cikkünk megjelenése után jelezte a Narancs.hu-nak, vannak olyan információ, hogy a videóban látható eset nem egyedülálló: több városlakó is hasonló esetről számolt be neki. „Mivel a bizonyítékként szolgáló eredeti vágatlan videó nem állt rendelkezésünkre,

a feljelentést nem tudtuk időben megtenni"

- közölte a polgármester-jelölt.

"Valószínűleg az adatgyűjtés azért végzik, mert megroppant a Fidesz ereje a városban, így pontosan tudniuk kell, hogy kire számíthatnak október 13-án" – vélekedett Nagy. Ugyanakkor 3-dik számú választókörzetben induló Papp elismerte lapunknak, hogy gyűjtöttek aláírásokat, de azt állította, hogy ez már nem a jelöltségéhez kellett. Ám amikor arról kérdeztük, hogy mért volt szükség a személyes adatokra (név, életkor, lakcím, irányítószám mellett emailcím, mobil- és vezetékes telefonszám), és ebből adatbázist terveznek-e építeni, a hívásunk megszakadt, feltehetően Papp bontotta a vonalat.

Később a polgármester – aki közismerten Kövér László jó barátja – kiadott egy közleményt, hogy minden jogszerűen történt. Mint ismeretes, a VIII. kerületi ellenzéki polgármester-jelölt, Pikó András kampánycsapatához azért szállt ki a rendőrség, mert az egyik kormánypárti lap azt állította, törvénytelen adatkezelést folytattak a támogatói aláírásokat tartalmazó ívek feldolgozásakor.

A szigetszentmiklósi videó tanúsága szerint a választópolgár – utalva a törvény által szabott hétfői határidőre –, megkérdezte az aktivistát, nem járt-e le a határidő. A válasz erre az volt: "mindenkinek különböző időpontban kell leadni és gyűjteni". Felajánlotta azt is, a választópolgár helyett kitölt minden adatot, neki csak alá kell írnia.

Azt nem közölte, hogy már nem a jelölt indulása miatt kérik az adatait, s amit aláíratnak, nem a Nemzeti Választási Iroda nyomtatványa. Tóth Zoltán választási szakértő a felvételt megtekintve a Narancs.hu-nak nyilatkozva azon a véleményen volt, hogy ezzel a megtévesztő akcióval megsértették a választási eljárásáról szóló törvényt.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint Papp Istvánt már szeptember 1-én nyilvántartásba vették, tehát már akkor megszerezte a kellő számú támogatói aláírást, így ez nem indokolhatta a 11-i gyűjtést.

Elvtársi káderek a fideszes jelölt mellett

A hangzatos antikommunista kijelentéseket tevő házelnök, Kövér László városában a pártállam egykori helyi káderei Szabó József fideszes polgármester támogatására biztatnak.

Varga József, aki 1989-1990 között a város utolsó tanácselnöke volt és a várost 1985 és 1989 között vezető Pongrácz Gábor a fideszes polgármestert dicséri annak Facebook oldalán. Érdekesség, hogy utóbbi fia jelenleg az önkormányzat megbízott főépítésze.

Uri József, Szigetszentmiklós 1990-1994 közötti SZDSZ-es polgármestere szintén Szabó támogatására szólít fel – ő is kapott már megbízásokat az önkormányzattól.

Az emberek megtévesztésével gyűjthetett választói adatokat a Fidesz

Szigetszentmiklóson még e hét szerdán is aláírásokat gyűjtöttek a Fidesz aktivistái a 3-as számú választókerület jelöltje számára, és kérték a személyi adatok megadását is. Erről videó is készült. A fideszes képviselő-jelölt tagadta, hogy adatbázist építenének, és azt is, hogy személyes adatokat kérnének. Az aktivista által mutatott Fidesz-KDNP logós nyomtatvány azonban ellentmond állításának.

Figyelmébe ajánljuk