Lázár barátja ismét borsot tör Kubatovék és a Fidesz-vezetés orra alá

Kis-Magyarország

„Egyetlen opció nem lehetséges, hogy én nem indulok el a helyhatósági választáson a szegedi polgármesteri címért” – mondta a Narancs.hu-nak az igen ellentmondásos megítélésű Szabó Bálint. Ezzel ötre nőtt azok száma, akik a harmadik legnagyobb magyar város vezetésére pályáznak.

A Mindenki a Városért Egyesület színeiben Szabó Bálint résztvevője lesz az októberi helyhatósági választásnak a Tisza-parti nagyvárosban és mind a 20 önkormányzati egyéni választókerületben lesznek jelöltjeik. Ezt hivatalosan hétfőn jelentette be a politikus.

Őt korábban a Fidesszel is kapcsolatba hozták, és nem tartották kizártnak, hogy a kormánypárt színeiben indul majd Botka László ellen. A politikailag nagy utat megtett Szabó Bálint felvállalta a SZEVIÉP-károsultak képviseltét, és 2016-ban a Cserepes sori piac bezárása ellen fellépve a teljes ellenzéki összefogással 8 ezer aláírást gyűjtött össze - ekkor szerzett magának ismertséget a helyi közéletben.

De aztán, ahogy most Szabó Bálint a Narancs.hu-nak fogalmazott, "jött Kubatov Gábor, aki parancsba kapta Orbántól, hogy Botkától vissza kell szerezni Szegedet, de ez az ember képtelen bármiféle együttműködésre. Csak rombolni tud” – adott róla sajátos és nem feltétlenül elfogulatlan jellemzést Szabó.

Szabó Bálint baloldali jelöltnek nevezi magát

Szabó Bálint baloldali jelöltnek nevezi magát

Fotó: Szabó Bálint/Facebook.com

A önkormányzati választás előtti szegedi politikai helyzetet elsőként tavaly ősszel foglaltuk össze, majd az elmúlt időszakban többször beszámoltunk a fejleményekről. Lázár János és Kubatov Gábor ellentétéről májusban közölt cikket a Narancs.hu, legutóbb pedig azt jártuk körbe, hogy Botka László újabb győzelmével a Kubatov ellen harcoló Lázár Jánosnak kaparhatja ki a gesztenyét.

Kubatovnak is megvan a maga véleménye Szabóról, akiről nemrég ezt nyilatkozta: "sohasem szakadt el a gyökereitől, az elmúlt 20 évben nem változott semmit. Támogatta Gyurcsány Ferenc programját 2006-ban. Szabó Bálint először MSZP-sként, majd utána DK-sként, most pedig függetlenként próbálja átverni az embereket. 15 évvel ezelőtt ezt Szombathelyen tette, az ország másik felében, most, talán Botka hívására Szegeden játssza el a bajkeverő szerepét. Szabó Bálint egy baloldali bajkeverő volt és az is maradt.”

Furcsa karrier

Szabó karrierjében valóban sok a vargabetű: volt már MSZP-s Vas megyében, de a pártból 2004-ben kilépett, miután roma vezetők azzal vádolták, hogy tagokat toborzott pénzért. Erre ő rágalmazásért perelt, és azt állította, megverték és megerőszakolták, csak hogy ne mehessen el a bírósági tárgyalásra.

Átmeneti időre visszavonult a politikától - ekkor költözött Szegedre -, majd a Gyurcsány Ferenc vezette DK-ban tűnt fel azt állítva, tudja, kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet. Végül Lázár Jánossal fűzte szorosabbra a kapcsolatát, a Miniszterelnökség akkori vezetője ugyanis állami támogatást lobbizott ki az egykori építőipari cég károsultjainak.)

 

Kiábrándult, de baloldali

Szabó kérdésünkre kiábrándult, de mindenképpen baloldali jelöltként jellemzi magát. Igaz, sokan mögötte Lázár Jánost sejtik, akinek nagyon nem volna ellenére, ha pártbeli ellenfele, Kubatov belebukna a szegedi kísérletbe. Hogy aztán a rendteremtés szándékával léphessen színre.

Szabó a Narancs.hu-nak kifejtette, sem együttműködés, sem visszalépés nem képzelhető el a Fidesszel és annak „független” polgármesterjelöltjével, Nemesi Pállal kapcsolatban, de ugyanez igaz a Botkára és képviselőjelöltjeire. „Én ezzel a városvezetéssel és munkájával szemben határozom meg magamat” – nyomatékosított Szabó. Késésünkre elismerte, indulása dühödt ellenszenvet vált ki a helyi Fidesznél, a lehetséges jobboldali siker kerékkötőjeként és árulóként tekintenek rá. „Ez a tőlük szokásos narratíva, egyben hazugság” – mondta.

Behozható hátrány?

Egy nem ellenőrizhető belső méréssel hozakodott el, amely szerint ha csak Botka és ő lenne az aspiráns a szegedi városvezetői posztra, akkor ebben a pillanatban 62-38 százalékkal a jelenlegi polgármester győzne. Tegyük hozzá: ezek szerint hatalmas a különbség a két politikus népszerűsége között.

Érdekes, hogy Szabó szerint ez két és fél hónap alatt ledolgozható. Legalább is a Narancs.hu-nak azt mondta, ez ad neki inspirációt.

Botka ötödjére nyerhet ősszel

Botka ötödjére nyerhet ősszel

Fotó: vtvszeged.hu

Szabó tudja, hogy a győzelemhez a kiábrándult bal- és jobboldali szavazókat kell meggyőznie. Erre épül majd kampánya is. Elmondta, hogy Botkában alapvetően azért csalódott, mert a nagy helyi építőipari cég, a SZEVIÉP csődje után nem a károsultak mögé állt, de vezetési stílusát is bírálta.

A Fidesz szegedi jelöltjéről, Nemesi Pálról azt állította, színtelen, szagtalan üzletember. „A Fidesz mérései szerint ő a leginkább elutasított személy, de helyben alig ismert” – állította Szabó.

Nemesi Pál

Nemesi Pál "függetlenségét" megkérdőjelezik

Fotó: szeged.hu

 

Aki a Fidesz helyi szervezettségét és akcióképességét siralmasnak mondta. Azt állította továbbá, a az egyik helyi taggyűlésen alig 48-an jelentek meg, de ebben a fizetett pártalkalmazottak és a koordinátorok is benne vannak, miközben a város lakossága 170 ezres. Éppen ezért szerinte a húsz egyéni választókerületből most egyet sem fog nyerni a Fidesz, miközben azt hitték, annál lejjebb már nincs, mint öt évvel ezelőtt, amikor mindössze három helyen futottak be.

„A Fidesznek és Kubatov Gábornak a 2019-es szegedi helyhatósági választás egy Waterloo-i vereséggel ér majd fel, utána a helyi szervezetet megszűnik, legalábbis alapjaiban roppan meg” – jövendölte Szabó Bálint. Bár lehet, hogy ez már csak Szabó Bálint legszebb álmainak egyik fejezete.

Egy biztos, indulásával tovább osztja a Botkát nem támogatók táborát, hiszen rajta kívül elindul a választáson Bartha László is a Tisza Lajos Közéleti Egyesület jelöltjeként. Bartha 1998 és 2002 fideszes polgármesterként irányította a várost. De részt vesz majd a versengésben Sándor János, aki a Szegedet Építő Polgárok nevében pályázik Botka helyére megosztva a jobboldali szavazótábort. Korábban lehetett hallani arról, hogy a DK nem áll be Botka mögé, de ezt Gréczy Zsolt, a párt szóvivője utólag cáfolta, így a baloldali egységgel szemben egy megosztott jobboldal küzd meg októberben.

Figyelmébe ajánljuk