A fideszes fellegvárakban, Kaposváron és Veszprémben nem született meglepetés

  • Varga Domokos Péter
  • Huszka Imre
  • 2019. október 14.

Kis-Magyarország

Borkai-effektus ide vagy oda, Kaposváron és Veszprémben is újra fideszes polgármester lett. Igaz, a somogyi megyeszékhelyen nem a korábbi meggyőző fölénnyel.

Szita Károly, a huszonöt éve regnáló polgármester újabb öt évig lehet a somogyi megyeszékhely első embere. Bár a korábban 72 és 65 százalékkal győzelmeskedett, most be kellet érnie a szerényebb, 56,61 százalékos eredménnyel – ami persze magabiztos győzelem ezúttal is.

Ellenfele, a DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP támogatásával Horváth Ákos Ervin 38,47 százalékot kapott. A képviselő-testületben a 12 egyéni mandátum mindegyikét a Fidesz szerezte meg, hasonlóan a 2014-es választáshoz. De, akárcsak polgármesterük, az akkori 65 százalékos diadalhoz képest most szerényebb, átlagosan 50 százalék körüli arányt sikerült elérniük.

Az ötfős kompenzációs listán az ellenzéki összefogás négy jelöltje mellett a két induló civil egyesület egyike, a Szőlősgazdák listavezetője jutott a testületbe.

Szita Károly: nem a korábbi nagy fölénnyel, de nyert...

Szita Károly: nem a korábbi nagy fölénnyel, de nyert...

Fotó: Szita Károly/Facebook

Nincs meglepetés, Porga Gyula nyert Veszprémben

Veszprémben a voksok teljes feldolgozása után a volt polgármester, Porga Gyula (Fidesz–KDNP) 55 százalékkal nyert, míg az ellenzéki pártok közös jelöltje, Katanics Sándor 45 százalékot kapott. Így a királynék városában a polgármesteri poszton nem történik változás. Öt évvel ezelőtt öt aspiráns indult a veszprémi polgármesteri címért, akkor a voksok 54 százalékát kapta a most újrázó Porga.

Veszprémben nem is annyira a választás, inkább az azt megelőző események hoztak meglepetést. A városban, miután Kész Zoltán nem nyert országgyűlési mandátumot 2018 áprilisában, a politikus körül kialakult csoport egyesületet alakított MOST néven. Két, hosszú évek óta működő civil szervezettel (Lokálpatrióták, Világos Veszprémért), valamint a Vasas Szakszervezettel összefogva elkezdték a felkészülést az önkormányzati választásokra. Hónapokon keresztül tárgyaltak az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik, valamint a Momentum képviselőivel az önkormányzati választásokon történő közös jelöltállításról.

Porga Gyula, kevesebb jelölt mellett hozta a régi eredményt

Porga Gyula kevesebb jelölt mellett hozta a régi eredményt

Fotó: hu.wikipedia.org

Ám amikor a polgármesterjelölt személyéről nem tudtak megállapodni, a pártok befejezettnek nyilvánították a tárgyalást, ahogy erről Narancs.hu is beszámolt. A Párbeszéddel kiegészült pártok közös polgármesterjelöltje Veszprémben a DK-s Katanics Sándor lett.

Fontos, hogy az ellenzéki polgármesterjelölt, Katanics Sándor egyéni körzetben nyert, megverte az eddigi képviselőt, Czaun Jánost, aki Veszprém melletti Királyszentistvánban működő hulladékkezelőt fenntartó önkormányzati társulás elnöke, valamint a telep vezetője is. Mint portálunkon megírtuk, a hulladékkezelő működése ellen a környékbeli civilek hetek óta egypályás útlezárással tiltakoznak Veszprémben, már három helyszínen rekesztve el a forgalmat.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.