A fideszes fellegvárakban, Kaposváron és Veszprémben nem született meglepetés

  • Varga Domokos Péter
  • Huszka Imre
  • 2019. október 14.

Kis-Magyarország

Borkai-effektus ide vagy oda, Kaposváron és Veszprémben is újra fideszes polgármester lett. Igaz, a somogyi megyeszékhelyen nem a korábbi meggyőző fölénnyel.

Szita Károly, a huszonöt éve regnáló polgármester újabb öt évig lehet a somogyi megyeszékhely első embere. Bár a korábban 72 és 65 százalékkal győzelmeskedett, most be kellet érnie a szerényebb, 56,61 százalékos eredménnyel – ami persze magabiztos győzelem ezúttal is.

Ellenfele, a DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP támogatásával Horváth Ákos Ervin 38,47 százalékot kapott. A képviselő-testületben a 12 egyéni mandátum mindegyikét a Fidesz szerezte meg, hasonlóan a 2014-es választáshoz. De, akárcsak polgármesterük, az akkori 65 százalékos diadalhoz képest most szerényebb, átlagosan 50 százalék körüli arányt sikerült elérniük.

Az ötfős kompenzációs listán az ellenzéki összefogás négy jelöltje mellett a két induló civil egyesület egyike, a Szőlősgazdák listavezetője jutott a testületbe.

Szita Károly: nem a korábbi nagy fölénnyel, de nyert...

Szita Károly: nem a korábbi nagy fölénnyel, de nyert...

Fotó: Szita Károly/Facebook

Nincs meglepetés, Porga Gyula nyert Veszprémben

Veszprémben a voksok teljes feldolgozása után a volt polgármester, Porga Gyula (Fidesz–KDNP) 55 százalékkal nyert, míg az ellenzéki pártok közös jelöltje, Katanics Sándor 45 százalékot kapott. Így a királynék városában a polgármesteri poszton nem történik változás. Öt évvel ezelőtt öt aspiráns indult a veszprémi polgármesteri címért, akkor a voksok 54 százalékát kapta a most újrázó Porga.

Veszprémben nem is annyira a választás, inkább az azt megelőző események hoztak meglepetést. A városban, miután Kész Zoltán nem nyert országgyűlési mandátumot 2018 áprilisában, a politikus körül kialakult csoport egyesületet alakított MOST néven. Két, hosszú évek óta működő civil szervezettel (Lokálpatrióták, Világos Veszprémért), valamint a Vasas Szakszervezettel összefogva elkezdték a felkészülést az önkormányzati választásokra. Hónapokon keresztül tárgyaltak az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik, valamint a Momentum képviselőivel az önkormányzati választásokon történő közös jelöltállításról.

Porga Gyula, kevesebb jelölt mellett hozta a régi eredményt

Porga Gyula kevesebb jelölt mellett hozta a régi eredményt

Fotó: hu.wikipedia.org

Ám amikor a polgármesterjelölt személyéről nem tudtak megállapodni, a pártok befejezettnek nyilvánították a tárgyalást, ahogy erről Narancs.hu is beszámolt. A Párbeszéddel kiegészült pártok közös polgármesterjelöltje Veszprémben a DK-s Katanics Sándor lett.

Fontos, hogy az ellenzéki polgármesterjelölt, Katanics Sándor egyéni körzetben nyert, megverte az eddigi képviselőt, Czaun Jánost, aki Veszprém melletti Királyszentistvánban működő hulladékkezelőt fenntartó önkormányzati társulás elnöke, valamint a telep vezetője is. Mint portálunkon megírtuk, a hulladékkezelő működése ellen a környékbeli civilek hetek óta egypályás útlezárással tiltakoznak Veszprémben, már három helyszínen rekesztve el a forgalmat.

Figyelmébe ajánljuk