Első körben az iskolákat nem zárják be

  • narancs.hu
  • 2020. március 11.

Kis-Magyarország

Polgármesterektől szerzett nem hivatalos információ szerint a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet elrendelése első körben nem érinti az közoktatási intézményeket.

Beszámoltunk, hogy rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs – mindezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be szerdán, Budapesten. Az erről szóló hivatalos bejelentés szerda délután 2 órakor lesz. (Hogy milyen jogkörökkel ruházza fel magát a kormány, itt olvashat részletesebben.)

Úgy tudjuk, az intézkedéscsomag elemeiről már szivárogtak ki információk a polgármesterekhez, akik minden településen a helyi védelmi bizottság vezetői. A települések vezetőitől szerzett nem hivatalos értesüléseink szerint az összes tömeg-, kulturális, szakmai és sportrendezvényt betilthatnak mától. Még az sem kizárt, hogy a 100 fő feletti rendezvényeket minősítik annak, tehát például a színházak is bezárhatnak.

Ám a rendelkezéscsomag egyelőre nem érinti a közoktatási intézményeket, azok bezárásáról ma talán nem születik döntés. De a későbbiekben szinte biztosra vehető, hogy ez megtörténik. Köztudomású, hogy környezetünkben Románia és Lengyelország döntött az iskolák, főiskolák és egyetemek működésének ideiglenes felfüggesztéséről.

A kormány délután 2-kor készül újabb tájékoztatást adni.

Frissítés: a Narancs.hu összes fentebbi információját a délutáni rendkívüli tájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megerősítette. A részleteket itt találja.

Itt vannak a kormány első döntései a veszélyhelyzet kihirdetése után

Az egyetemek bezárnak, az iskolák még nem. Beutazási tilalom jön, határellenőrzés a szlovén-magyar határon, a színházak sem tarthatnak előadásokat. Megtartotta a kormány a rendkívüli sajtótájékoztatóját, ahol Gulyás Gergely összefoglalta, eddig milyen intézkedésekről döntött a kormány a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet elrendelése után. Merthogy a kormány elfogadta az operatív törzs javaslatát és kihirdette a veszélyhelyzetet.

Figyelmébe ajánljuk