A nő, aki szembeszáll Mészáros Lőrincékkel Felcsúton

  • Magyar Krisztián
  • 2014. augusztus 16.

Kis-Magyarország

Horváth Judit függetlenként indul az őszi polgármester-választáson, de élvezi az MSZP, az Együtt–PM támogatását is. Az agrármérnök-gazdálkodó vallja: Felcsútnak lelke van, de a település érdekeit most elnyomják, lehetőségeit pedig nem használják ki.

magyarnarancs.hu: Mondana pár szót arról, hogy mivel foglalkozott az elmúlt időben?

Horváth Judit: Főleg vidékfejlesztési pályázatoknál működtem közre az utóbbi években: támogatással táboroztattunk hátrányos helyzetű gyerekeket, fogyatékosokat lovagoltattunk, de környezetvédelmi akciókra is sikerült támogatást kapnunk – például a felcsúti Vál Völgye Környezetvédelmi és Tájvédelmi Egyesülettel. Amióta itt élek, több százmillió forintnyi forrást segítettem ebbe a térségbe hozni a pályázóknak. A földpályázatoknál megkerestek Alcsútdobozról, Tabajdról, Felcsútról, Csákvárról is helyi gazdák – köztük a Fideszhez közel állók is –, én pedig mindenkinek becsülettel megírtam a pályázatát. Volt, aki nyert, volt, aki nem. Akkor gondoltam arra, hogy végre itt a lehetőség, hogy én is bővíthetem a kis, mindössze körülbelül 4 hektáros területtel rendelkező gazdaságom, hiszen az irányelveknek mindenben megfelelek.

false

 

Fotók: Sióréti Gábor

Így én is pályáztam 26 hektár alcsútdobozi földre, de – mint az utólag kiderült – még ki se bontották a teljesen szabályos beadványomat. Azt láttam, hogy volt egy központi ember Felcsúton, Mészáros Lőrinc, akihez ha odamentek a gazdák, és előre megbeszélték vele, hogy hol és mekkora földet szeretnének, akkor talán kaptak. Még azt is hallottam, hogy akadtak olyanok, akik fizettek is volna, csak hogy megnyerjék a földet. Én nem mentem oda előre.

magyarnarancs.hu: Még mielőtt bármibe jobban belemegyünk, hadd kérdezzem meg: ön szerint mennyi esélye lesz független indulóként októberben Felcsúton?

HJ: Igazából ezen a választáson én csak veszíthetek. Még akkor is, ha nyerek. Ha például nem kapok elég szavazatot, akkor gyakorlatilag nem változik az életem, esetleg majd ujjal mutogatnak

Névjegy

Horváth Judit tizenkét éve él Tabajdon – a falu néhány kilométerre található Felcsúttól, egy körjegyzőségben működik a Mészáros Lőrinc által vezetett településsel. Sem a helyi, sem az országos politikában eddig nem vállalt szerepet. Három gyermek édesanyja, egyebek közt környezetgazdálkodási agrármérnöki, szakfordítói, mezőgazdasági szaktanácsadói-szakmérnöki végzettsége van. Gödöllőn, a Szent István Egyetem Környezetgazdálkodási Intézet oktatója volt 2011-ig. Már az egyetemi évek alatt is vidékfejlesztési, tájvédelmi és környezetvédelmi programokat készített, stratégiaalkotásban vett részt, projektmenedzsmentet, stratégiai tervezést is tanított. 2011-ben egy saját farmot hozott létre Tabajdon, itt gazdálkodik azóta is. Több egyesület alapító vagy elnökségi tagja: ilyen a vidékfejlesztésért dolgozó Völgy Vidék LEADER Egyesület, amelyben sok más mellett Felcsút és a környező falvak is szerepelnek. Alapító tagja volt annak a felcsúti székhelyű Vál Völgye Tájvédelmi és Természetvédelmi Egyesületnek, amelyben ott van a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is.

rám, hogy alulmaradtam. Szóval nem hiszem, hogy nagy esélyem lenne. Ha mégis nyerek, akkor feladom a nyugodt életemet azért, hogy az itteniekkel a jelenleginél egy sokkal kiegyensúlyozottabb és jobb világot próbáljak létrehozni. Egy olyan falut, ahol jó élni. Nem a pénz motivál, és nem akarom minden téren számon kérni Mészáros Lőrincet sem. Annál sokkal nagyobb büntetés lenne számára – és öröm nekem –, ha a lelkiismerete szólalna meg végre. Tudom, hogy az itteniek jobbat érdemelnek, és azért szeretnék dolgozni, hogy azt meg is kapják. Nem egy stadiont a falu határában, hanem olyan dolgokat, amelyektől tényleg mindennap jobban érzik magukat, és könnyebb lehet az életük, mert most a falu kap egy díszletet maga köré, amit mindenki kénytelen elfogadni. Felcsútnak van lelke is. Nézze, nem hatalmat és befolyást akarok, hanem valódi választási lehetőséget biztosítani az embereknek. Azt gondolom, hogy Felcsúton sokan vannak, akiknek már elegük van ebből az egészből, ami itt folyik. Azt sem tudom, hogy indul-e egyáltalán Mészáros Lőrinc, még nem jelentették be itt. (Erről bővebben Ki lesz itt az ellenfél? című keretes írásunkban olvashat.) Viszont szerintem természetes módon kinőhet ebből a rendszerből egy másik, pont úgy, ahogyan a trágyából is kibújhat egy később virágzó gyümölcsfa.

magyarnarancs.hu: És a felcsútiak mennyire szeretnék, hogy „kinőjön az a gyümölcsfa”? Milyen most közhangulat?

HJ: Ez egy jó kérdés, de majd elválik! Itt az emberek nem mernek nyilvánosan nyilatkozni Mészáros Lőrinc és köre tevékenységeiről, amelyet sok esetben saját bőrükön is érzékelnek. Akik a polgármester bármely cégénél, az önkormányzatnál dolgoznak vagy egyéb módon függnek tőle – és vannak ilyenek szép számmal –, ők sokan tapsolnak neki, hiszen a létük, a megélhetésük múlik ezen. De van egy másik réteg, amely már nagyon nem nézi jó szemmel, ami ezzel az egyébként nyugodt és kedves faluval történik.

magyarnarancs.hu: Tegyük fel, hogy mégis ön lesz a befutó! Nem gondolja, hogy a várható ellenszélben nem lesz képes jó irányba „kormányozni” a falut? Hiszen Mészáros Lőrincnek akkor is lesznek helyben érdekeltségei. Nem is egy.

HJ: Én azt remélem, hogy talán már megszedték magukat annyira, már megvan a kis királyságuk, hogy hagyják érvényesülni azt, akinek más elképzelései vannak.

false

magyarnarancs.hu: Ez azért meglehetősen idealisztikus felvetés…

HJ: Lehet. A földpályázatom beadásakor is ebben hittem naivan. Bár sosem értettem, miért jó, ha valaki körül csakis kiskatonák és csupa bólogatójánosok vannak. A viták, az eszmecserék visznek előre, sőt, még az ellentétek is! Felcsút meglévő forrásaiból számos látványos és eredményes dolgot érhetnénk el.

magyarnarancs.hu: Például?

HJ: Csak nézzük meg a közelben található Vált, ahol egy fideszes polgármester a településvezető. Ő például fontosnak tartja, hogy az alternatív energiaforrások kiaknázásával tehermentesítsék a közintézményeket. Elindultak a fenntarthatóság irányába. Ez lenne az igazi rezsicsökkentés a lakosság részére is. Nekem régi álmom egy autonóm falu, egy mintaközösség létrehozása.

magyarnarancs.hu: Miben lenne autonóm ez a falu?

HJ: Amiben csak lehet, és most nem csak a Mészáros Lőrincéktől való függetlenedésre gondoltam. Az lenne az ideális például, ha a településeken élő emberek a környéken megtermelt, kiváló minőségű élelmiszereket fogyasztanák. Nagyon sok erőforrással rendelkezünk, kiválóak a térség mezőgazdasági adottságai. Saját fóliámban látom, hogy micsoda terméseket lehet produkálni még kimondottan extenzív körülmények között is. Nem is gondolnánk, hogy helyben mennyi embernek lehet munkát adni egy jól kialakított rendszerben csak azzal, ha megfelelően kiválasztott módszerekkel termesztünk és értékesítünk. Számomra az a cél, hogy egy olyan mintát és közösséget hozzak létre, amely más települések számára is igazodási pont lehet.

false

magyarnarancs.hu: Ismét felmerül bennem a kérdés, hogy ebben a közegben miként lehet ezeket véghezvinni?

HJ: Miért ne lehetne?

magyarnarancs.hu: Normális esetben jogos, hogy visszakérdez, de itt számos olyan tényező hátráltathatja, amely ellentmondhat az elképzeléseinek.

HJ: Persze, értem én, amit kérdez. Akkor majd hoznak egy törvényt, mint ahogy Varga György esetében is, és eltávolítanak a helyemről… (Az esetről bővebben a Vargával készült interjúnkban olvashat.) Azt gondolom, hogy az elképzeléseim nem rosszak, s mindezt nem ellenük akarom véghezvinni.

magyarnarancs.hu: Kikre számíthat a kampány során?

HJ: Aktivistákra, önkéntesekre mindenképp. Függetlenként indulok az Együtt–PM, az LMP és az MSZP támogatásával, hiszen ők nem indítanak jelöltet, mert nincs is más, aki itt induljon. (Frissítés: A cikk megjelenése után az LMP jelezte lapunknak, hogy nem támogatja Horváthot.) Kapva kaptak rajtam, mégsem szeretnék a lekötelezettjük lenni. A kampány során profik segítségét fogom kérni.

magyarnarancs.hu: Kik lesznek a képviselőjelöltek, akik ön mellett indulnak?

HJ: A végleges listát még nem tudom. Felcsúton roppant nehéz olyan gárdát összehozni, akik nyíltan merik vállalni azt, hogy nem Mészáros Lőrinccel szövetkeznek. Nem várhatom el az emberektől, hogy kiálljanak, ha ennyire félnek. Ennek ellenére akadnak olyanok, akik vállalnák, még kialakulhat a névsor. Minden bizonnyal köztük lesz az a Varga György, aki 2010-ben legyőzte a Fidesz helyi jelöltjét, majd mégis elintézték, hogy ne lehessen a település vezetője.

false

magyarnarancs.hu: Emlékszik arra, hogy melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötte, hogy elindul a polgármester-választáson?

HJ: Legelőször akkor tűrtem fel az ingujjam, amikor megkaptam az elutasító határozatot a saját földpályázatommal kapcsolatban. Habár minden követelménynek megfeleltem, és azok szerint a játékszabályok szerint játszottam, amelyeket ők állítottak fel, mégis felrúgták azokat. Látszólag nem értem el semmit, bár az ombudsmanhoz és Fazekas miniszter úrhoz is fordultam jogorvoslatért, de nehéz ott a joggal igazságot szolgáltatni, ahol jogszabályban foglalták az igazságtalanságot. Több ismerőssel, köztük az alcsútdoboz-göböljárási juhászként ismertté vált Váradi Andrással (vele is készült interjúnk) is beszéltem a jelöltségről. Úgy tűnik, nincs más, aki kiállna. Igaz, hogy nem vagyok több 50 kilónál, de elég sok mindent elbírok.

Ki lesz itt az ellenfél?

A Fidesz hivatalosan még nem jelentette be, ki lesz Felcsúton a párt polgármesterjelöltje. A sajtónak alig nyilatkozó Mészáros Lőrincnél hiába érdeklődtünk, a település jelenlegi vezetőjét nem tudtuk elérni, hogy megkérdezzük, indul-e újra Felcsúton. Több helyi forrásunk ugyanakkor arról számolt be, lehetséges, Mészáros nem vállal egy újabb ciklust polgármesterként. Ennek egyik feltételezett oka, hogy közszereplőként könnyebben elszámoltatható lenne továbbra is, ha másban nem, de legalább abban, hogy a vagyonnyilatkozatát minden évben nyilvánosságra kell hoznia. Visszalépése esetén két lehetséges fideszes jelöltről beszélnek manapság Felcsúton. Az egyik a polgármester testvére, Mészáros János, aki jelenleg önkormányzati képviselő, illetve az a Flier Jánosné, aki a 2010-es választások során alulmaradt a végül félreállított Varga Györggyel szemben. Mindketten jó viszonyt ápolnak az Orbán családdal.

Figyelmébe ajánljuk