Miskolc

Régi osztálytárs kapta meg a gimnáziumot

  • Kovács István
  • 2012. július 10.

Kis-Magyarország

A polgármester volt osztálytársa lett az igazgatója az egyik miskolci gimnáziumnak. Közben két másik gimnázium sokak által elismert igazgatóit menesztették.

Miskolc fideszes polgármesterének, Kriza Ákosnak az egykori osztálytársa kapta meg a Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatói posztját. Szabó Andrásnak van hat éves iskolaigazgatói tapasztalata, egyedüliként pályázott a pozícióra, így elvileg nem is lenne semmi gond ezzel a döntéssel, ha mindeközben két másik gimnázium igazgatójának nem mondtak volna nemet annak ellenére, hogy 15 éve a tantestület és a diákok megelégedésére vezették az intézményeiket.

Amint megírtuk, az Avasi Gimnázium vezetői állását Arday István is megpályázta, ám hiába volt a háta mögött másfél évtizedes elismert munka, az állást a kollégái által 40 százalékban támogatott Schmidtné Törő Ágnes nyerte el. Még érdekesebb volt az, hogy a Földes Ferenc Gimnázium igazgatói állására egyedül (!) az intézményt 15 évig sikeresen vezető Veres Pál pályázott, ám a politikusok nem adták rá áldásukat. A döntésekről a helyi Fidesz-frakció közleményt adott ki: ebben azt írták, hogy senki nem vitatja a két igazgató eddigi munkáját, de nem a diákok és a szülők választanak igazgatót, hanem a fenntartó, a vezetői kinevezés pedig nem más, mint a fenntartói bizalom jele. A Földes és az Avasi Gimnáziumot is 15-15 éven át irányította egyetlen igazgató, és szerintük egyik intézmény sincs ma a 15 évvel ezelőtti színvonalon – áll a közleményben.
„Komoly szakmai érvük nincs, én pedig vállalom az elmúlt 15 évben végzett munkámat, tiszta a lelkiismeretem” – nyilatkozta a döntés után a narancs.hu-nak Veres Pál.

A Szemere Bertalan új igazgatója, Szabó András megerősítette a narancs.hu-nak, hogy együtt tanult Erdélyben a polgármesterrel. „1975–1983 között az egyetlen nagyváradi magyar gimnáziumban tanultam. Ez idő alatt a polgármester úrral párhuzamos osztályokba jártunk, illetve két évig osztálytársak voltunk, tehát viszonylag jól ismerjük egymást” – fogalmazott az új igazgató, hozzátéve, hogy szerinte „a képviselők mérlegelték eddigi munkámat és diplomáimat a kinevezésemnél, és remélem, nem a Kriza Ákoshoz kötődő hírek szóltak mellettem”.

Az új igazgató
Szabó András nős, öt gyermek édesapja. Családjával Felsőhámorban él. 1983-ban költözött Magyarországra. Matematika–fizika szakos középiskolai tanári oklevelét 1985–1991 között szerezte a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 2006–2008 között pedig közoktatási vezető szakképesítést szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Jelenleg negyedéves jogász szakos hallgató Debrecenben.

Szabó 1991 és 2011 között Biharkeresztesen tanított. „Három évig igazgatóhelyettes voltam, hat évig igazgatóként vezettem a Bocskai Gimnáziumot” – mondta. Szabó András 2011-ben váltott, amikor az új fenntartó a biharkeresztesi középiskolát összevonta a helyi általános iskolával. „Az új intézmény vezetésével nem engem bíztak meg. Ekkor döntöttem úgy, hogy másik iskolába megyek dolgozni.”

Ekkor költözött Miskolcra. „2011. augusztus 22-től tanügy-igazgatási igazgatóhelyettesként dolgozom a Szemere Bertalan Gimnáziumban. Idén márciusban kiírták pályázaton az igazgatói álláshelyet, egyedüli pályázóként indultam. Vezetői programomat a nevelőtestület 97, személyemet az alkalmazotti értekezlet 98 százaléka támogatta. Terveim között elsősorban a tanulói létszám stabilizálása szerepel.”  Szabó András augusztus elsejétől öt éven keresztül vezetheti a Szemere Bertalan Szakközépiskolát.

(Ha ön is vidéken él, és tud olyan esetről, amikor vitatható módon került pozícióba egy politikus rokona vagy ismerőse, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?