A siófoki Plázs átvenné a várostól nagystrandot

Kis-Magyarország

Igénybejelentőt küldött a siófoki Plázs üzemeltetője, Barna György a siófoki polgármesternek, hogy átvennék a nagystrandot, amit a város cége, a Balaton-Parti Kft. működtet. A Plázs a strandon lévő koncert- és bulihelyszín, területét az önkormányzati cégtől bérli. 

Azt, hogy valami készül, már június 27-én lehetett tudni, amikor a Plázs Facebook-oldalán megjelent egy kép, amelyen a polgármester Barna Györggyel pózol valamiféle díjátadó után. A kép a Párisi Udvar Hotelben készült. „Büszkén tesszük közzé, hogy a CENTRAL EUROPEAN BUSINESS AWARDS - Central European Beach Venue of the Year rangos díját idén, első alkalommal a Plázs Siófok csapata érdemelte ki. A régióban a cég stratégiai szerepe megkerülhetetlen, páratlan innovatív képességekkel rendelkeznek. A Plázs stábjának kiemelkedő csapatmunkájának eredményét díjazta a vezérigazgató találkozó alumnija a Central European Beach Venue of the Year díjjal.” –olvasható a bejegyzésben.

A szövegben nemcsak az ügyetlen dupla birtokos szerkezet ébreszt gyanút. Ha rákeresünk a díj nevére, annak az egész interneten egyetlen említése van, éppen a Plázs Facebook-oldalán. Central European Business Awards keresésre pedig egyetlen találat sincs. Csak Central Europe Business Awards van, angol nyelvű oldal, már archív, nem frissül. Ott önjelölés alapján bizonyos összegért vehetnek maguknak cégek díjakat, bármilyent, a méltatást is ők írják magukról. 

Díjazzuk a díjazást

A képen Barna György kezében látható üveg plakettet tanulmányozva találtunk egy magyar céget, aminek történetesen július 15-én volt a Párisi Udvar Hotelben díjátadója, de sem erről, sem a díjazottakról semmilyen információ nincs a honlapon. Az eseményre még mindig lehet jelentkezni. A kapcsolatként megadott cég ellen azonban az Opten céginformációs adatbázis szerint végrehajtás folyik. Kerestük a cég kapcsolattartóként megjelölt producerét, aki elmondta, a jelölés ingyenes; azzal még soha nem volt probléma, hogy akit jelöltek vagy jelölte magát, ne kapta volna meg az általa kívánt díjat, de a díjátadó vendéglátást természetesen ki kell fizetni.

Lengyel Róbert közösségi oldalán azt írta, jóhiszeműen ment el, mert szívélyesen invitálták. Július 11-én osztotta meg a Plázs korábbi bejegyzését, így kommentálva: „Amikor Siófok egy pozitív hír része és a városunk hírnevére is jótékony a hatás, no meg városvezetőként tisztelettel meg is invitálnak az átadóra, illik felülemelkedni dolgokon, a város érdekét nézni és elfogadni a meghívást. Ezt tettem és ezúton is gratulálok a díjhoz...”

Régi és új ügyek

Felülemelkedni azon kellhetett, hogy a Plázson tartotta 2019-ben választási rendezvényét, az úgynevezett polgári pikniket a fideszes Gruber Attila, aki vereséget szenvedett Lengyel Róberttől az akkori polgármester-választáson. Az eseményt, amelybe Barnáék a teljes infrastruktúrával beleálltak, nem találtuk már a Plázs közösségimédia-felületén, de Grubernél még megvan.

Most mindenesetre szándéknyilatkozatot küldött a Plázs Siófok, miszerint átvennék üzemeltetésre a nagystrandot is, amely területének egy részét a Plázs bérli. Részletek a levélből: „A siófoki Nagystrand területén belül üzemeltetett kulturális szórakoztató központunk az elmúlt 7 évben töretlenül fejlődik és évről évre egyre több vendéget szolgálunk ki és látunk vendégül kiemelkedő minőségben. A hosszú távú befektetéseinknek, a kitartó munkánknak és a szakmai elkötelezettségünknek egyértelmű bizonyítéka az évente nálunk szórakozni vágyó több, mint 200.000 vendég. (...) A Plázson belül és az azon kívül nyújtott szolgáltatások minőségében az elmúlt években sajnos egyre nagyobb különbséget érzékelünk, amely a Siófokra érkező vendégek számára nem ad egy egységes, megfelelő minőségű turisztikai élményt. Ez a színvonalbeli szolgáltatási különbség Siófok és mindannyiunk számára egy versenyhátrány jelent, amelyet mielőbb csökkenteni szükséges. A városba érkező vendégeket minden területen minőségi szolgáltatásokkal szükséges kiszolgálni, különben nem fognak hozzánk újra visszatérni. Ebben a legnagyobb kontraszt és lemaradás a Plázs és a Siófok Nagystrand között még inkább kézzel fogható. A Plázson folyamatosan bővül az üzemeltetésben jártas szakmai stáb létszáma és a több éves fejlesztési tervünk végrehajtását folyamatos fejlesztésekkel és beruházásokkal támogatják a tulajdonosaink is. Ezzel párhuzamosan a strandot üzemeltető cég anyagi erőforrásai és beruházásai sajnos nem tudják követni a látogatói igényeket, ezért folyamatos lemaradásban vagyunk más balatoni települések strandjaihoz képest és egyre nagyobb a kontraszt a Plázs által üzemeltetett terület és Nagystrand területe között. 2016 óta a Plázs Siófok országosan ismert branddé vált, amely a hazai kulturális szcéna megkerülhetetlen fellépőhelyszíneként Magyarország vidéki városai közül a legnagyobbá és a legismertebbé vált. Ezt a szakmai és kulturális sikert szeretnénk a jövőben is megtartani, melyhez elengedhetetlen lépés a városi nagystrand azonnali fejlesztése és felzárkóztatása.

 
A siófoki Plázs
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Mostanra a Plázs és a strand működése olyannyira összeforrott, hogy nagyon sok látogató már nem tesz különbséget az üzemeltetők között vagy nem is tud róla, hogy nem egy kézben van. Gyakran a Plázst azonosítják a teljes strandterülettel és számos esetben még a Petőfi sétánnyal is. Az online marketingben elterjedt utólagos értékelésekben a strandra és a sétányra vonatkozó negatív kritikák, kommentek számtalan esetben a Plázs online értékelését húzzák lefelé, amely számunkra egy rendkívül negatív jelenség, hiszen nem mi felelünk ezekért a területekért és a hiányosságokért sem, de mégis bennünket minősítenek, értékelnek tévesen. A strandterület üzemeltetésének rendkívül költséges párhuzamosságára, valamint a nemzetközi szakmai tapasztatok hasznosítására és a forráshiány miatt elmaradó fejlesztésekre is

megoldást jelentene, ha a Nagystrand és a Plázs üzemeltetése egy kézbe kerülne.

Tulajdonosaink és szervezetünk tagjai rendkívül elkötelezettek Siófok turisztikai fejlesztése iránt. Hosszútávú elképzelésekkel, helyben szerzett tapasztalatokkal, megfelelő szakmai tudással és anyagi forrásokkal is rendelkezünk ahhoz, hogy ehhez az építkezéshez Önökkel együttműködve hozzájáruljunk. Kérjük, hogy fontolják meg elképzelésünket, s amennyiben nyitottak rá akkor szívesen állunk rendelkezésükre személyes formában is.”

Tények, vélemények

Aláíró Csánó János, aki Barna Györgyöt váltotta a Plázs Nyár Kft. ügyvezetőjeként idén áprilisban. Csánó János neve a mára nagyon leromlott állapotú lengyeltóti Zichy-kastéllyal összefüggésben és Mészáros Lőrinc médiabirodalmához kapcsolódóan lehet ismert. Az ő levelét küldte el Barna György, a Plázs Nyár Kft. résztulajdonosa a polgármesternek, a szolgálati utat megkerülve. Bérlőként ugyanis a Balaton-Parti Kft. ügyvezetőjével, Koósz Ágotával kellett volna tárgyalnia erről. 

Barna György Siófokon a várost zajterhelő Plázs mellett a Töreki városrészbeli földvásárlásai és -eladásai révén híresült el. Kerestük, de nem sikerült elérnünk, így, mivel a levélből nem derült ki, nem tudtuk meg, hogy bérelni akarnák a nagystrandot, pénzt kérnének az üzemeltetésért, vagy máshogyan oldanák meg a kompenzációt. Kerestük a Balaton-Parti Kft. igazgatóját, Koósz Ágotát is, aki előbb alaposan tájékozódni szeretne, későbbre ígért válaszadást. A cég bevételeinek nagy részét egyébként éppen a nagystrand belépői adják, abból tartják fenn többek között a szabadstrandokat. Megkérdeztük a városrész önkormányzati képviselőjét, Safar Ahmedet, aki úgy tájékoztatott, orvosi munkája miatt még nem tudta elolvasni a polgármester által véleményezésre szerdán este kiküldött levelet, de elmondta, ha szavazásra kerül a sor, arra szavaz, ami a siófokiaknak jó.

Lengyel Róbert polgármesterrel is beszéltünk. Elmondta, hogy a képviselőknek és a bizottsági kültagoknak megküldte Barna György levelét, jelenleg a véleményeket várja. A siófokiak addig választott képviselőiknek mondhatják el, írhatják meg véleményüket. Arról, hogy ismételten fogadja-e Barna Györgyöt azt mondta, első körben a Balaton-Parti Kft. ügyvezetőjével kell a cég ügyvezetőjének tárgyalnia.

 
Lengyel Róbert polgármester
Fotó: A szerző felvétele

A helyiek véleményére mi is kíváncsiak voltunk, ezért többekkel beszéltünk a Plázs tervéről. Az általunk megkérdezett siófokiak között volt, aki úgy fogalmazott, „ez olyan, mint amikor bejelentkezel egy szállodába, kiveszel egy szobát, aztán másnap odébb lököd a recepcióst, hogy kibérled az egész szállodát, majd te rendezkedsz”. Mások úgy tudják, a Balaton-Parti Kft-től elbocsátott két korábbi alkalmazott pártolt át Barnáékhoz, és szeretné ugyanazt csinálni, amit addig. De olyan vélemény is volt, mely szerint „Siófokon azért kell ezt komolyan venni, mert a vásárcsarnok magánkézbe adása is egy ilyen illatos levélkével kezdődött”. Erről az esetről egyébként lapunk is beszámolt annak idején.

A történethez tartozik még, hogy a nyár elején több tiszteletjegyet, pontosabban belépőkártyát kaptak az önkormányzati hivatal dolgozói a Plázstól. A város jegyzője, Boda Zsuzsanna korábban közösségi oldalán nem egy alkalommal posztolt is arról, hogy milyen jól érzi magát a Plázson.

(Címlapképünkön: az Acid Arab francia elektronikus zenekar koncertje a Plázson a siófoki Balaton Piknik fesztiválon 2022. szeptember 9-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk