Békéscsabai Fidesz-elnöknek választották Simonka volt munkatársát, akit a cégvezetéstől is eltiltottak

Kis-Magyarország

A Szegedi Balázs vezette szövetkezet kétmillió forinttal rövidítette meg a költségvetést, most mégis ő lett a békéscsabai Fidesz-szervezet elnöke. 

 

A Békés megyei közgyűlés fideszes alelnöke, Szegedi Balázs tavaly februárban az akkor éppen célegyenesbe ért országgyűlési választási kampányában posztolta a Vadhajtások egyik bejegyzését. A Fidesz-kormányhoz közel álló propagandaoldal a Fidelitasra hivatkozva azt írta, hogy Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője és a Békéscsaba központú Békés 1. számú választókerület akkori összellenzéki képviselőjelöltje feleslegesen bérel irodákat országszerte adófizetői pénzből, és ezek együttes összege egy év alatt elérheti a 20 millió forintot. Stummer végül vesztett, és a Vadhajtások posztjában állítottak sem nyertek bizonyítást. 

Az eset azért volt figyelemre méltó, mert – mint a Narancs.hu még 2022 februárjában kiderítette – olyan kormánypárti politikus bírált egy ellenzéki jelöltet, aki nem feddhetetlen. Az ügy lényege, hogy 2018. június 21-én vált jogerőssé annak a Paprikakert TÉSZ Kft. nevű cégnek a megszüntetése, amely kulcsszerepet játszik a Simonka és társai ellen a Fővárosi Törvényszéken folyó, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatti jelenleg is folyó perben. 2018 nyarát követően dőltek be azok a gazdasági társaságok, amelyekben a Paprikakert TÉSZ Kft. tulajdonrésszel rendelkezett, közülük is elsőként a Dél-Békési Turisztikai Szolgáltató Szociális Szövetkezet, amelynek vezető tisztségviselője Szegedi Balázs volt.

A szövetkezettel szemben törvényességi felügyeleti eljárás indult, 2018. július 30-án megszűntnek nyilvánították. Megindult a kényszertörlési eljárás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kétmilliós követelést jelentett be, ennek jogosságát a szövetkezet vezetője nem vitatta. Az eljárás több mint három évig húzódott, végül 2021. december 28-án fejeződött be.

A cég ügyvezetőjét, Szegedi Balázst a bíróság három évre, 2024. december 28-ig eltiltotta a cégvezetéstől, méghozzá azért, mert a fideszes politikus kétmillió forinttal rövidítette meg a költségvetést.

Akkori cikkünk megjelenése után Herczeg Tamás telefonon kereste meg cikkírónkat és megköszönte, hogy portálunk minderre felhívta a figyelmét. Egyben jelezte, a történtekre tekintettel kitette választási stábjából Szegedit. Mindezek ellenére Szegedi Balázst most békéscsabai Fidesz-elnöknek választották meg

 
Szegedi Balázs a Békés megyei közgyűlésben
Forrás: Facebook/Szegedi Balázs

„A Fidesz békéscsabai közössége nagyarányban meghozott egy legitim döntést, a lelkiismerete tiszta, Ön pedig azt ír, amit akar” – így reagált most Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a Narancs.hu-nak arra a felvetésére: mennyire szerencsés a békéscsabai szervezet élére a költségvetés milliós megkurtítása miatt a cégvezetéstől jelenleg is eltiltott politikust választani. 

Herczeg, aki második ciklus óta parlamenti képviselője Békéscsabának és környékének, egyben a választókerület elnöke, értetlenségét fejezte ki, majd némiképp indulatosan és gúnyosan azt mondta, hogy ők „most nem cégvezetőt, hanem a békési megyeszékhely fideszes elnökét választották meg.” Ezt követően merő kekeckedésnek nevezte felvetésünket, miközben csupán arra emlékeztettük, hogy az új Fidesz-elnök előélete nem feltétlenül patyolattiszta, s az ellene meghozott bírósági határozat jelenleg is érvényben van. 

Szegedi Balázs korábban Simonka György közeli munkatársa volt, és korábban 2016-ban szervezett kommentálással is igyekezett kiállni mellette. Miután kiderült, hogy a Szegedi által először még "aljas rágalmaknak" nevezett vádak igazak, és egy vádirathoz és egy büntetőperhez vezettek, Szegedi rugalmasan elszakadt Dél-Békés egykor nagyhatalmú kormánypárti országgyűlési képviselőjétől és később Békéscsabán, Herczeg Tamás csapatában tűnt fel. Most, ilyen előzmények után választották a múlt pénteken az 55 ezres viharsarki főváros Fidesz szervezetének élére.

 
Herczeg Tamás
Forrás: Facebook/Herczeg Tamás

„Miért érdekes ez?”

Herczeg Tamás békéscsabai fideszes országgyűlési képviselőt tavaly májusban azzal az információval szembesítettük, hogy őrizetbe vétele és letartóztatása előtt belépett a Fidesz békéscsabai szervezetébe a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) békéscsabai központú, Közösségi Misszió intézményének két ügyvezetője. A két vezetőt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják, ahol a kárérték eléri a 8 milliárd forintot. Herczeg felvetésünkre azt kérdezte, hogy „miért érdekes ez?”, majd további kérdéseinkre elismerte, hogy az azóta is rács mögött lévő dr. V. György és dr. V. Károly belépett a kormánypárt békési megyeszékhelyének szervezetébe. Ehhez hozzátette, hogy a jogerős ítélet megszületéséig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.